6 idei aplicabile de astăzi dacă vrei să rămâi productiv și motivat constant
Ca antreprenori sau oameni de middle ori top management, ne confruntăm deseori cu lipsa motivației. Cum să facem să o menținem pe durate lungi, în profunzime și la niveluri maxime? Puțini oameni înțeleg că motivația adevărată vine din interior și nu poate fi ”predată” întotdeauna.
Așa cum spune și Redrick Herzberg în Harvard Business Review, singurul care te poate motiva ești tu însuți. O motivație constantă cere stabilitate emoțională și disciplină de sine, dar ne permite să bifăm task-uri la o rată uimitoare și să simțim o satisfacție de sine mult mai ridicată.
Dacă suntem responsabili de motivația noastră, atunci cum o putem menține la cel mai înalt nivel? Iată 6 idei care te pot ajuta:
- Redu contactul cu oamenii pesimiști. Nu ne este întotdeauna posibil să ne alegem toți oamenii cu care lucrăm, dar putem să reducem din timpul petrecut cu negativiștii. Dacă nu e nevoie să stai pe lângă colegi/ clienți care se plâng, încearcă să menții distanța.
- Petrece timp cu oameni ce îți redau energia. Se spune că devii suma celor 5 oameni cu care îți petreci marea majoritate a timpului. Raportat la nivel profesional, vei deveni la fel de energic și entuziast ca oamenii cu care lucrezi. Dacă ai posibilitatea să îți construiești singur echipa, ia alături de tine oameni bazându-te și pe atitudinea pe care o au. Nu spun să alegi oameni incompetenți, ci să lucrezi cu persoane pasionate, optimiste și motivate.
- Citește sau ascultă ceva motivațional. S-au scris atât de multe cărți motivaționale încât nu vei avea timp o viață întreagă să citești 10% dintre ele, iar unele se găsesc pe piață în varianta audio. În momentul în care introduci în minte informații pozitive, vei deveni la rândul tău mai pozitiv. Brian Tracy spunea că cei mai mulți agenți de vânzări care la începuturile carierei ascultau cărți audio motivaționale, au ajuns manageri de vânzări. Citește ceva motivațional măcar 15 minute în fiecare zi. Eu citesc cel puțin 30 de minute în fiecare dimineață și încep ziua excelent.
- Setează obiective. Toate cărțile de business și de management vorbesc de obiective, însă aplicăm setarea de obiective pe plan profesional așa cum trebuie? Dacă nu ești tu cel ce ia decizii, vorbește cu superiorul tău. Gândește-te ce vrei să obții și setează un obiectiv S.M.A.R.T. (Specific, Măsurabil, Ambițios, Realizabil, Temporal). Obiectivele ne dau o direcție clară de acțiune.
- Folosește liste to-do. După ce ți-ai setat obiective, împarte-le în sarcini realizabile. În funcție de obiectiv, vei avea activități lunare. Cele lunare se împart în activități săptămânale, iar cele săptămânale în activități zilnice. Poți folosi liste electronice de to-do, dar satisfacția este mai mare atunci când bifez pe foaie un task terminat, cel puțin așa e în cazul meu.
- Evită întreruperile și distragerile. Orice faci îți consumă energie mentală, de care ai foarte mare nevoie pentru o motivație înaltă și constantă. Dacă vrei să rămâi motivat, crează-și intervale orare în care pur și simplu lucrezi deconectat de la tot ce înseamnă echipamente electronice. Dacă faci asta o oră pe zi, vei bifa din ce în ce mai multe task-uri, vei deveni mai productiv și mai motivat.
Motivația nu e un lucru magic, ci este cea mai utilă resursă pe care o putem folosi în cariera noastră.
Tu cum te auto-motivezi?
Veronel Guiman, CEO&Fondator VMotivation