7 motive pentru care trebuie sa muncesti peste program
Germania vrea sa interzica contactarea angajatului dupa programul de lucru, Franta doreste ca oamenii sa nu-si mai citeasca emailurile dupa program, tarile nordice muncesc vineri pana la ora 14:00 si se gandesc sa introduca saptamana de lucru de 35 de ore.
Studiile arata ca Generatiilor Y (cei care au acum intre 20 si 35 de ani) si Millennials (tinerii pana in 19 ani acum) le place sa aiba flexibilitate in programul de lucru, mult "fun", si sa gaseasca o balanta intre timpul personal si cel alocat muncii. Pe de alta parte, desi isi doresc salarii mai mari, cele doua generatii nu sunt dispuse sa lucreze mai mult pentru a le avea.
Dar nu despre a castiga mai mult este vorba, ci despre faptul ca pentru a deveni un expert in cariera aleasa este imposibil sa poti face acest lucru in doar 8 ore de munca. Un celebru studiu afirma faptul ca pentru a deveni un expert in ceea ce faci este nevoie de 10.000 de ore de munca concentrata pe dobandirea si exersarea unei abilitati.
Nu este vorba aici despre munca peste program, necesara terminarii unui proiect si care trebuie platita conform legilor, ci despre timpul alocat benevol pentru fi mai bun in ceea ce faci.
Prin urmare, iata 7 motive pentru care trebuie sa stai peste program, sa iti folosesti timpul liber din week-end sau de dupa serviciu:
1. Timpul de dupa serviciu iti va permite sa te concentrezi: la birou exista numeroase intreruperi, de la colegii care intreaba sau doresc ceva, pana la nenumaratele pauze de tigara, interminabilele sedinte si telefoane.
2. Pentru a fi productiv, informația trebuie parcursă în timp scurt, dar problema este ca cele 8 ore nu sunt suficiente pentru a atinge nivelul dorit de performanta.
3. Uneori, lucrul peste program poate fi benefic pentru obtinerea unei promovari, mai ales cand managementul observa ca depui un extra-efort pentru depasirea rezultatelor.
4. Timpul alocat in plus iti va permite sa te axezi pe ceea ce te intereseaza si nu neaparat pe ceea ce ti se da de facut. Vei putea studia resursele de training ale companiei, vei putea citi despre produse noi si vei putea intelege mai bine businessul companiei, in ansamblul sau.
5. Mai ales la inceputul carierei este extrem de important sa inveti cum sa fii productiv, sa intelegi care iti sunt limitele si cum poti atinge performanta. Cum ai putea oare sa faci asta fara a vedea unde iti sunt aceste limite si fara a investi timpul necesar?
6. Adaptare mai rapida – mai ales daca lucrezi intr-o corporatie, integrarea si adaptarea poate lua timp, intre 4 si 8 luni, in functie de complexitatea corporatiei si a jobului. Alocarea timpului personal te poate ajuta sa intelegi mai repede despre ce este vorba si cum functioneaza acea corporatie, care sunt procedurile de lucru sau de promovare.
7. Nimic din ceea ce conteaza in viata nu este obtinut fara sacrificiu, iar acest sacrifiu poate insemna timpul personal, timpul cu familia, iar uneori chiar si sanatatea.
Sfatul meu? Considera acest timp ca pe o investitie in tine si foloseste-l in consecinta. In toata cariera mea de 15 ani, nu am intalnit niciodata un profesionist care sa nu fi alocat timpul personal pentru a cunoaste mai bine compania si produsele, pentru a intelege rapid care sunt procedurile si cum functioneaza echipele, sau pentru a-i depasi pe ceilalti prin rezultatele atinse. Se pare ca este unica solutie.
Nicu Aleman are o experienta de peste 12 ani in companii precum Orange, Oracle si Microsoft unde a ocupat pozitii de People Management, Partner Account Manager si Business Development. Experienta de business a fost obtinuta la nivel european, dar si in Romania, dezvoltand canale de vanzare prin parteneri, programe de parteneriat si construind echipe internationale de presales. Nicu este membru al Asociatiei Romane de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR) din anul 2000. Pe langa acestea, Nicu este si trainer atestat CNFPA, livrand traininguri de business si soft skills de mai bine de 5 ani.