7 pași care ne ajută să facem din 2013 cel mai bun an al nostru
Să luăm exemplul unui magazin care tocmai s-a deschis, în care managementul nu planifică. Care ar fi consecințele? Clienții nu ar ști când este deschis magazinul, angajații nu ar ști când și ce produse să comande furnizorilor, locul pentru magazin ar fi ales accidental, fără a avea o idee dacă acesta ar putea aduce profit, nu s-ar ști de câți angajați este nevoie, pentru că nu s-ar ști câți clienți să deservească ș.a.m.d. Evident acest business ar da faliment foarte repede, pe lângă faptul că nu ar deservi de fapt niciodată clienții conform unui customer service de calitate.
Planificarea este evidentă din câteva motive: putem să prioritizăm și ne ușurează munca în a lua cele mai bune decizii, ne face să ne concentrăm pe viitor și pe atingerea obiectivelor, știm cum să ne folosim resursele și, astfel, evităm pierderile de timp și de bani. Așadar, deși la prima vedere pentru mulți planificarea pare pierdere de timp, nu este deloc așa!
Dar ce se întamplă în viața personală? Câți dintre noi își planifică viața? Câți dintre noi știm cum arată viața noastră în cea mai bună variantă a ei și ce avem de făcut pentru a ajunge acolo? Acum câțiva ani un sondaj arăta ca sub 5% din populație are obiective foarte bine stabilite, scrise și le urmărește constant. Între timp, eu sper că acest procent a crescut!
Pentru cine vrea să se gândească serios măcar cum va arăta 2013 pentru el, iată mai jos 7 reguli de aur ale obiectivelor:
1. Obiectivele sunt exprimate pozitiv
Aici de obicei răspundem întrebărilor de genul: Ce îmi doresc? Ce îmi doresc în schimbul a ceea ce am acum? Ce aș dori mai degrabă să am? Toate exprimate în sens pozitiv, nu negativ!
Multi dintre noi știm foarte bine ce nu vrem: nu vreau să mai fumez, nu vreau să mai am trac, nu vreau să mă mai cert cu soțul etc. Cu siguranță avem puține șanse să ajungem acolo unde ne dorim în asemenea situație; e ca și cum am pleca la cumpărături cu o listă în care scriem ce nu vrem să cumpărăm!
2. Obiectivele se stabilesc foarte clar
Toți știm că obiectivele trebuie să fie SMART, ca să fie obiective, însă ce ne facem cu cele de genul „vreau să am mai multă încredere în mine”? Aici, pentru a ne fi mai ușor, este bine să ne răspundem întrebărilor de genul: Ce îmi doresc MAI EXACT? Cum aș descrie acest obiectiv? Ce voi auzi, vedea, simți când îmi voi îndeplini acest obiectiv? Când vreau să mi-l îndeplinesc?
3. Stabilim modul în care obținem feedback pe parcurs
Drumul până la îndeplinirea anumitor obiective poate să fie foarte lung, iar dacă pe parcurs mai dăm peste niște „bolovani uriași” cine știe pe ce cărare mai apucăm?! Pentru a fi siguri că suntem pe calea cea bună este de preferat să găsim răspunsuri pentru întrebările de genul: Cât de des îmi voi măsura progresul? Cum îmi voi măsura progresul? În funcție de mine? În funcție de alte persoane? Care ar fi acelea?
4. Gestionarea resurselor
Resursele pe care le avem acum sau vom avea nevoie de ele pe viitor pot fi: oameni, timp, obiecte, modele umane, calități personale. Care sunt resursele de care voi avea nevoie pentru a-mi atinge obiectivul? Care sunt resursele de care dispun deja? Unde voi găsi resursele de care voi avea nevoie?
5. Proactivitate
Proactivitatea este extrem de importantă în stabilirea obiectivelor, tocmai pentru a minimiza efectul surprizelor negative ce pot apărea pe parcurs. Cât de mult se afla acest obiectiv sub controlul meu? Ce le pot oferi celorlalți ca să fie dispuși să îmi ofere suport?
6. Atenție la consecințele pe plan extins
Aici, un exemplu deja clasic este cel al managerului care își dorește să urce pe scara carierei până la CEO, dacă se poate, și care ajunge să realizeze peste ani cum căsnicia este aproape pe ducă… Așadar, bine ar fi să ne întrebăm încă de la început: Ce consecințe au acțiunile mele asupra celorlalți? La ce lucru important din prezent ar trebui să renunț pentru a-mi atinge obiectivul? Ce m-ar face să renunț pe parcurs?
7. Elaborarea planului de acțiune
Abia acum e momentul să trecem la planificare, însă, înainte de aceasta, mai este un pas: motivația interioară. Obiectivul trebuie să merite efortul, altfel nu ni-l vom duce la îndeplinire! Trebuie să îi găsim valoarea din spate pentru a avea combustibil suficient pe tot drumul! Aici e mult de lucru, însă vă rog să nu treceți la acțiune decât dacă vă găsiți DE CE-ul? Altfel e timp pierdut!
Iar planul, pentru a avea succes, se face cel mai bine pornind de la obiectiv și ajungând la situația din prezent!
Un astfel de plan, în 7 pasi, ia de obicei câteva ore, însă nimic nu este prea mult pentru a face din 2013 cel mai bun an al nostru!
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different