Arta de a ne controla emotiile la birou
Stiinta, mai exact neuro-stiinta, ne ofera solutii interesante pentru a ne controla emotiile in mod inteligent. Daca o persoana este conectata la un monitor cardiac in timp ce face efort, cu antrenament, persoana respectiva devine capabila sa isi controleze constient ritmul cardiac. In acelasi mod, suntem mult mai capabili sa ne controlam emotiile atunci cand intelegem exact de unde vin.
In cartea Your Brain at Work, scriitorul David Rock vorbeste despre cinci mari „butoane“ declansatoare ale emotiilor negative: Status, Certitudine, Autonomie, Relationare, Corectitudine (in engleza SCARF – Status, Certainty, Autonomy, Relatedness, Fairness). Pe scurt, Status este nevoia de a ne simti respectati, Certitudine este nevoia de a putea anticipa viitorul si de a avea o doza de siguranta in viata noastra, Autonomie este nevoia de a fi stapani pe propriile decizii si actiuni, Relationare este nevoia de a construi punti de comunicare cu ceilalti, Corectitudine este simtul dreptatii pe care il avem cu totii. Cand una dintre aceste cinci nevoi nu este satisfacuta, apar emotiile negative.
Pasul 1 in gestionarea emotiei este sa devenim constienti de unde vine. Spre exemplu, atunci cand seful te critica pe nedrept – care sunt cele doua „butoane“ care se activeaza? Daca ai spus Status si Corectitudine, ai avut perfecta dreptate. Dar atunci cand e haos la birou si nu exista prea multa structura, directie si organizare? Cu siguranta apar frustrari, pentru ca butonul Certitudine tocmai a fost activat, iar nevoia fireasca de ordine nu mai este indeplinita.
In continuare, inca doi pasi ne ajuta sa conducem noi emotia, in loc sa ne conduca ea.
Pasul 2: Etichetarea emotiei. De exemplu, cand tocmai ai avut o discutie in contradictoriu cu seful tau, care ti-a reprosat ca ai intarziat, fara sa stie ca ieri ai stat peste program aproape doua ore, inevitabil, te-ai enervat. Butoanele Status, Autonomie si Corectitudine au fost activate. Doar ca acum, spre deosebire de alte dati, stii de ce esti nervos. Poti pune o eticheta pe emotie – esti suparat pentru ca ti-a fost ingradita libertatea de a decide cum sa-ti organizezi programul de lucru, remarca sefului a fost nedreapta si sentimentul tau de stima de sine a fost ranit. Iti poti spune – „m-am enervat pentru ca nu mi se pare drept sa fiu criticat astfel.“ Vei vedea ca, brusc, emotia scade in intensitate.
Pasul 3: Reevaluarea emotiei. Odata ce ai pus eticheta emotiilor pe care le traiesti, poti incerca sa schimbi perspectiva – poate iti vei da seama ca seful avea la randul lui o zi grea, si, pur si simplu, si-a pierdut controlul. Poate iti vei da seama ca genul asta de neintelegeri vin din lipsa de comunicare cu managerul tau – amandoi sunteti mult prea ocupati si nu mai gasiti timp sa stati de vorba despre program si prioritati. Indiferent de concluzia la care vei ajunge, reevaluarea emotiei te va ajuta sa iesi din starea tensionata si sa redevii rational.
Urmand acesti trei pasi, putem incepe, asemenea alergatorului de performanta care isi controleaza ritmul cardiac, sa devenim stapanii propriilor emotii. Cu siguranta vor mai fi situatii cand ne vom enerva, cand cei din jur vor apasa prea tare pe „butoanele“ noastre emotionale. Acum insa, nu vom mai fi sclavii emotiilor: ne vom pierde cumpatul mai rar, iar cei dragi nu vor mai fi nevoiti sa sufere defularile noastre dupa o zi prea tensionata la birou.
Alis Anagnostakis
Partner Mind Learners