Beneficiul cel mai des oferit angajaților
Deși câteva analize publicate la sfârșitul anului trecut scoteau în evidență faptul că firmele uită câteodată să treacă beneficiile în strategiile lor de business, Anca Moldovan, Employee Benefits Manager Gras Savoye România – una dintre cele mai mari companii de brokeraj de pe piață, care și-a deschis birou în țara noastră în 1996 –, spune că există în continuare un interes crescut al companiilor în a acorda astfel de câștiguri angajaților.
Mai mult, firmele din zona de IT sunt interesate să adopte sistemul de pensii facultative, iar angajații chiar preferă beneficiile în completarea câştigurilor salariale. „În ceea ce ne privește, adresându-ne tuturor industriilor, am observat că există în continuare un interes crescut de a oferi astfel de avantaje angajaților, în special în industriile și pe pozițiile unde sunt necesare studii superioare. De asemenea, am observat că și în anul 2015 IT-ul a fost industria cea mai creativă în privința beneficiilor pentru angajați, aceștia fiind și cei mai deschiși în adoptarea sistemului de pensii private facultative”, spune Anca Moldovan.
Reprezentanții Gras Savoye situează pe locul doi industria automotive, care a avut aceeași deschidere față de foloasele din domeniul asigurărilor, în special către asigurările de sănătate sau de accidente. Mai mult, în 2015 s-au cerut mai multe pachete tailor-made gândite împreună cu departamentele de HR pentru clienți.
Gras Savoye România acoperă în acest moment întreaga paletă de industrii, pe tot teritoriul țării, cu excepția industriei nucleare. Din categoria asigurărilor, angajații primesc în pachetul salarial asigurări de sănătate, de accidente, de viață, de călătorie sau pensii private.
Produsul-vedetă în 2015 a fost asigurarea de sănătate, urmată de pensiile private. „Pentru 2016, ne așteptăm să se păstreze acest trend, în special datorită facilităților fiscale, care de la 1 ianuarie au crescut de la 250 euro/an la 400 euro/ an pentru asigurări de sănătate, cu scutire de la plata contribuțiilor sociale și impozitului, atât pentru angajat, cât și pentru angajator”, adaugă Anca Moldovan.
Ea crede că, față de acum cinci ani, cunoștințele financiare ale românilor s-au îmbunătățit, ceea ce reprezintă motorul principal al folosirii asigurărilor ca instrumente de retenție și motivare a angajaților. Această situație se datorează în primul rând informațiilor furnizate de presă și campaniilor de informare derulate de asociațiile și organizațiile din domeniu.
Dacă angajații înțeleg acum mai bine importanța avantajelor care li se oferă pe lângă salariu, în privința companiilor există mai multe situații care determină acordarea de beneficii. Cea mai frecventă este practica grupului din care fac parte sau a industriei. Urmează solicitările angajaților pentru anumite tipuri de câștiguri și, în cele din urmă, contraoferta concurenței. „De asemenea, cerințele sindicatelor sunt din ce în ce mai vehement exprimate în obținerea beneficiilor de sănătate în pachetele salariale”, precizează Anca Moldovan.
Previziuni pentru 2016
În funcție de industria din care fac parte, companiile aleg între asigurările de sănătate și cele de viață, motivul principal fiind reprezentat de riscurile predominante la care sunt supuși angajații. Contează însă și metodele de decontare a serviciilor medicale implementate deja. „În anumite situații, când clientul ne permite să fim creativi, structurăm pachete complexe de asigurare gândite să acopere atât problemele uzuale de sănătate, cât mai ales situațiile nefericite în care bugetul asiguratului este afectat pentru că persoana necesită spitalizare, intervenție chirurgicală sau chiar perioade lungi de inactivitate profesională”, mai spune Employee Benefits Managerul Gras Savoye România.
Astfel, se așteaptă ca procentul angajaților cu asigurări de sănătate să crească în 2016, în primul rând datorită deductibilității și facilităților fiscale curente. În portofoliul companiei, procentul de angajați asigurați printr-o asigurare de sănătate de anul trecut este în creştere continuă și se așteaptă ca angajații și angajatorii să prezinte o deschidere din ce în ce mai mare pentru acest tip de beneficiu.
„Oamenii au devenit mai receptivi la instrumentele de economisire pe termen lung şi înţeleg mai bine beneficiile pe care le primesc printr_un astfel de produs, deşi câştigul nu este imediat. Surprinzător, dacă până acum cei tineri erau mai interesaţi de banii primiţi ca majorare salarială sau de beneficii tangibile, în 2015 am descoperit că această paradigmă s-a schimbat şi că, cel puţin cei din sectorul IT, îşi doresc astfel de beneficii de tipul pensie privată.” – Anca Moldovan, Employee Benefits Manager Gras Savoye România.