Când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru visul tău
Ca să fii profesionist eficient şi un coach de încredere pentru top-manageri este nevoie să ai curajul de a spune ceea ce vezi sau auzi, dar este necesar să ai un pic de umor pentru a destinde conversaţiile dificile. Lilia spune lucrurilor pe nume şi îi „sclipesc” ochii când clienţii descoperă multitudinea de roluri în care sunt implicaţi. Nu se sfieşte să exprime enunţuri nepopulare; de cele mai multe ori când lucrurile spuse „dor”, ele sunt adevărate.
„Unul dintre clienţii mei era foarte mirat cum de subalternii lui spun «da» la toate, şi lucrurile nu avansează. Pe parcursul unui an, l-am ajutat «să audă» şi «să vadă» dincolo de ce i se spunea, şi rezultatul a fost că oamenii au început chiar să performeze, nu doar să spună «da». O schimbare uriaşă! Pe un alt client l-am ajutat să depăşească provocările politice ale funcţiei pe care o deţinea. Cum a spus el: «Acum stau bine pe picioare, nu mai fac joc de gleznă!»”, povesteşte cu mândrie coach-ul.
Poveste de succes!
Însăşi viaţa Liliei este o spectaculoasă poveste de succes. Până la vârsta de 33 de ani, a ocupat poziţia de director de resurse umane în numeroase multinaţionale, un post care îi oferea tot ce îşi putea dori: un statut important, siguranţă financiară, călătorii peste hotare, întâlniri cu oameni importanţi, respectul şi admiraţia oamenilor din jur. Liliei i-a plăcut la nebunie jobul de manager şi credea că i se potriveşte ca o mănuşă, cum probabil a şi fost o bună perioadă, însă o schimbare importantă din viaţa personală a făcut-o să înceapă să se îndoiască de faptul că vrea să continue pe acelaşi drum. Convingerea ei că pentru a avea rezultate de excepţie trebuie să depui multă energie şi un efort uriaş a început să-i clatine percepţia că meseria pe care o practică o împlineşte!
Aşa că a renunţat la cariera pe care a practicat-o ani buni şi, odată cu ea, la toate benefiicile ce veneau cu aceasta la pachet. Un curaj nebun, pentru că i-a fost greu! Aceasta o dovedeşte şi faptul că, deşi a luat decizia de a renunţa la postul de director de resurse umane şi i s-a părut că este împăcată cu ea, nu a fost deloc aşa. Jobul îi oferea posibilitatea să ia decizii, să călătorească, să se vadă cu oameni importanţi, să i se deschidă toate uşile. Brusc, s-a trezit că lucrurile nu mai stăteau aşa. „Îi sunam pe oameni, dar toată lumea a devenit dintr-odată ocupată în a-mi mai răspunde la telefon. A fost destul de dur. Nu îmi mai vedeam sensul. Nu înţelegeam pentru ce sunt eu pe acest pământ. Totodată sunt convinsă că a fost o experienţă extraordinară. Spun asta, pentru că aşa am reuşit să-mi pun întrebări legate de misiunea mea, de ce vreau să fac în continuare, despre cine sunt eu. Şi, pentru a reuşi să aflu răspunsuri la toate enigmele, am angajat un coach”, îşi aminteşte Lilia Dicu modul în care a reuşit să găsească o rezolvare la problemele pe care le-a întâlnit în drumul ei spre schimbare.
Acel job o hrănea pentru moment, dar o distrugea încet-încet
Numeroasele ore de muncă zilnice de până atunci o făcuseră să eşueze în relaţia cu fiul cel mare şi cu fostul soţ. După ce s-a recăsătorit, şi-a dat seama că nu vrea ca acest lucru să se repete.
„Ieşirile peste hotare şi oportunităţile de a mă realiza îmi hrăneau orgoliul, dar de sărbători eram singură şi nu mă simţeam bine. Mi-am dat seama că în ceea ce făceam nu era vorba despre mine, era un rol, unul pe care îl jucam foarte bine. Acel job mă hrănea pentru moment, dar uşor-uşor mă distrugea”, spune cu toată sinceritatea specialistul.
Lilia nu a apelat la coach cu gândul să înveţe să devină ea însăşi unul. Pur şi simplu îşi dorea să ştie ce poate face cu viaţa ei de la acel punct încolo. „Îmi era foarte frică de antreprenoriat. Am avut mai multe momente în viaţă când amicii mi-au spus că au încredere totală în mine şi putem să pornim un business împreună, dar tot ce însemna acte, finanţe, legalitate mă speria. Aşa că nu m-am gândit nicio clipă că am să devin coach. Îmi era foarte clar doar faptul că nu mă puteam angaja sau era destul de dificil să găsesc un angajator care să accepte toate condiţiile mele”, crede Lilia.
Aşa a ajuns fostul director de resurse umane să-şi cumpere zece şedinţe la un specialist. Acesta i-a dat ca „temă pentru acasă” să-şi găsească talentele. Lilia a început să întrebe pe toată lumea acest lucru, a întrebat-o chiar şi pe mama ei la ce era ea bună în copilărie. „În urma şedinţelor, a reieşit că am abilitatea de a-i asculta pe oameni, de a-i face să vadă lucrurile diferit. După ce discută cu mine, ei capătă mai multă forţă”. Şi-a zis că poate face mai mult cu viaţa ei!
Am avut perioade de rebeliune, dar cine nu are!
După ce s-a recăsătorit, şi-a dat seama că nu poate să urmeze aceiaşi paşi, pentru că o să obţină aceleaşi rezultate nedorite – unul dintre acestea fiind pierderea familiei. Această renunţare i-a adus şi multă nelinişte. Făcuse un doctorat în litere, două facultăţi, masterate, o grămadă de cursuri peste hotare şi după un timp şi-a dat seama că este păcat să irosească toate acestea. „Ce fac, unde sunt, cum sunt, ce pot să fac pentru mine – toate aceste întrebări au dus la descoperirea abilităţilor mele, iar coach-ul meu m-a întrebat dacă nu vreau să urmez un curs de formare în coaching. Abilităţile mă recomandau.” S-a dus la Alain Cardon şi a făcut cu acesta cursurile de fundamente şi mai tot ce face el în România. Apoi l-a întrebat dacă el crede că are vreo şansă în această meserie. Nu voia să umple rândurile celor care „pretind că fac” şi nici nu-şi dorea să fie 99% muncă şi doar 1% talent; spera la măcar 10% talent. Alain i-a spus că e foarte talentată şi că, prin autodisciplină, în zece ani va fi un renume internaţional. „Ceea ce mi-a spus m-a făcut să merg mai departe pe acest drum”, mai spune coach-ul. Aşa că nu a lăsat timpul să treacă şi s-a apucat de treabă. Prin recomandare, a început să lucreze cu nişte americani, colaborare pe care o păstrează până acum, Lilia făcând pentru ei coaching în Europa, SUA, Orientul Mijlociu, Africa de Nord. Oamenii au început să vină uşor-uşor către ea. Nu s-a oprit nici din propria dezvoltare, ea obţinând titlul de Professional Certified Coach.
Rămâi fidel valorilor tale!
A investit în ea, pentru a se înţelege mai bine. „Cu cât lucrezi mai mult cu tine, cu atât îl poţi înţelege mai bine pe celălalt, altfel e spaţiu de prejudecată. Fiecare persoană trece prin căutări, am avut episoade de rebeliune, dar cine nu le are.”
Lilia Dicu este convinsă de faptul că fiecare are un scop pe pământ şi că nu ne naştem întâmplător, alegem să ne naştem! „Eu cred că acţiunile noastre sau ceea ce suntem noi influenţează lumea mult timp după ce noi nu mai suntem. Cred că cel mai important este să fii om, înainte de toate, şi cred că este important să rămâi fidel ţie însuţi şi valorilor tale. Când faci rabat de la ele, ajungi să nu fii împăcat cu tine. Dacă astăzi îţi vine greu să rămâi ancorat în ceea ce crezi tu că este corect şi te face să te simţi bine, trebuie să îţi porţi identitatea cu integritate”, ne sfătuieşte specialistul.
Lilia Dicu este acum o femeie împlinită. „În viaţă avem mai multe paliere: cetăţean, mamă, soră, soţie. Eu nu mereu sunt mulţumită în toate, dar asta nu înseamnă că nu sunt o femeie împlinită. Accept anumite lucruri, dar nu înseamnă că mă şi bucur că s-au întâmplat. În acest moment, cred că vreau să fac coaching toată viaţa. În acelaşi timp, am visuri, vreau să creez un institut de dezvoltare personală. Vreau ca oamenii să ajungă să înţeleagă că emoţiile lor sunt foarte importante şi să se uite la ele, vreau ca oamenii să comunice altfel. Şi, folosind abilităţile de coach, probabil că într-o zi voi face şi altceva în afară de coaching”, mai spune Lilia.
Nu trebuie să te duci la capătul pământului să-ţi cauţi şansa
Acum, după ce a făcut toate aceste schimbări în viaţa sa, după ce a ajuns să cunoască atât de multe lucruri despre sine, este convinsă că ar fi putut fi un manager excepţional şi totodată o mamă foarte bună, muncind eficient doar opt ore pe zi, şi nu 14. „Acum ştiu că nu este nevoie să te duci la capătul lumii să-ţi cauţi şansa, pentru că este aceeaşi peste tot. Tu pleci acolo cu credinţa că ai lăsat totul în spate. Poţi să laşi şi aici totul, dacă ai avea resursele să poţi face asta.”
Când nu munceşte, cel mai adesea descoperă lumea prin ochii celor mai talentaţi oameni în diverse domenii: psihologie, dezvoltare personală, management, beletristică; citeşte sau face sport, este, după cum spune, „soţia celui mai bun bărbat din lume şi mama a trei copii minunaţi”. „Mai ţin minte că sunt liberă, înfruptându-mă, din când în când, cu escapade scurte, împreună cu soţul meu, la munte sau în alte oraşe.” De regulă, după orele de lucru sau la sfârşit de săptămână, îşi ia în serios datoria de mămică şi se dedică întru totul copiilor. Atunci închide telefoanele, decuplează PC-ul şi îşi face 100% job-ul din care nu se vede demisionând niciodată.
Acreditările Liliei Dicu
• Doctor în Filologie.
• Coach certificat cu diploma Newfield Network.
• Professional Certified Coach, Federaţia Internaţională de Coaching.
• Master în Programare Neuro-Lingvistică, Asociaţia Internaţională pentru Programarea Neuro-Lingvistică.
• Antrenată în metoda ESPERE.
Articol preluat din Revista Cariere de ianuarie. Pentru detalii legate de abonare, click aici