Care este recordul tau personal într-o sarcină la care ești foarte bun?
Ca și Executive coach, lucrez frecvent cu clienți care au probleme cu timpul. Nimic nou până aici. Într-un fel sau altul, toată lumea are probleme cu timpul. Dar tocmai aceasta este provocarea pe care îmi propun să o lansez în acest articol: indiferent cât timp ai la dispoziție, concentrează-te să atingi rezultate dorite.
Timpul este relativ, subiectiv și diferit pentru fiecare dintre noi (de la Einstein citire), dar există o abilitate, care dacă este dezvoltată ne ajută să fim eficienți în raport cu timpul pe care l-am alocat pentru atingerea obiectivelor propuse.
Și nu mă refer aici la celebra competență de “management a timpului” ci la “managementul concentrării”. Din perspectiva mea, problema nu o reprezintă faptul că nu putem manageria timpul, ci că nu suntem capabili să ne concentrăm atenția pe ceea ce este important, și ne lăsăm furați de lucruri neimportante.
Dicționarul explicativ al limbii române definește concentarea ca fiind o însușire a atenției care constă în fixarea prelungită a conștiinței asupra unui obiect, a unei probleme sau a unei activități și sustragerea de la altele.
A te concentra, a gândi intens sau a fi fixat pe subiect, centrarea pe rezultat – toate înseamnă același lucru. Sunt termeni care se referă la abilitatea de a te concentra pe un rezultat specific, finalizând-o într-un intervalul de timp dorit. Capacitatea de a te concentra în mod constant este o trăsătură pe care puțini oameni își propun să o dezvolte.
Concentrarea este o abilitate care poate fi îmbunătățită prin practică. Cu cât te poți concentra mai mult și mai bine, în diferite zone ale vieții tale, cu atât ești mai eficient.
– Ai avut momente în care te-ai simțit complet concentrat(ă)?
– Când ești în starea de concentrare cum te simți?
– Cum poți ști când ești cu adevărat concentrat(ă)?
– Cum te simți după ce ai fost foarte concentrat(ă)?
– Când ești concentrat(ă), ce fel de lucruri îți distrag atenția?
– Ce te face să treci de la o stare de concentrare la una de inactivitate sau amânare?
– În meseria ta, care sunt lucrurile care te împiedică să fii concentrat(ă) atunci când ai această intenție?
Notează răspunsurile la aceste întrebări pe o foaie de hârtie. Dacă îți propui să îți antrenezi mușchiul concentrarii, te vor ajuta 2 indicatori:
– Ce înseamnă pentru tine concentrarea
– Ce te împiedică să te concentrezi
Poate vă amintiți și voi, din copilarie, de expresii populare precum “mi-a fugit mintea”, “îi merge iute mintea” sau “poartă toată greutatea lumii pe umerii săi” – dacă ne uităm la aceste expresii și la teoria relativității a lui Einstein, găsim câteva conexiuni interesante. Și nu sunt eu cea care le-a găsit, ci câțiva fizicieni, printre care și Zukov. Ce am reținut eu, este cam așa: concentrarea este cea care încetinește trecerea timpului atunci când ești pe scaunul dentistului pentru o obturație de canal (care ți se pare o veșnicie, dar când te uiți la ceas, constați că au trecut câteva minute). Concentrarea este cea care încetinește trecerea timpului și ne face să avem senzația că unele experiențe durează mai mult decât în realitate.
Oamenii care au abilitatea de a se concentra bine dezvoltată, pot realiza mult mai multe decât o persoană care este mereu distrasă, în aceeași unitate de timp.
Deci, provocarea este cum te poți antrena astfel încat în aceeași unitate de timp, astăzi să faci aceeași sarcină mai bine sau mai rapid ca ieri și mâine, mai bine sau mai rapid ca astăzi.
– Care este recordul tau personal într-o sarcină la care ești foarte bun?
Rodica Obancea este Coaching Partner HART Human Resource Consulting si are o competenta de coaching certificata de International Coach Federation. Competenta si energia le investeste in directia excelentei si a performantei. Lucreaza in proiecte organizationale, antrenand manageri, antreprenori si echipe pentru a fi performanti.
Pentru mai multe detalii despre HART Consulting click aici.