Ce faci când nu ai chef?
Este important să stabilim însă, încă de la început, cât de des se întâmplă să nu ai chef. Dacă se întâmplă zilnic, poate fi pentru că nu faci ceea ce este important pentru tine. De multe ori facem lucruri care nu ne plac, care nu ni se potrivesc, care nu ne dezvoltă în niciun fel şi care nu se aliniază cu misiunea noastră. În cazul în care identifici una dintre aceste cauze, poţi alege oricând să te opreşti şi să-ţi schimbi job-ul, de fapt, este chiar recomandabil. Pe de altă parte, dacă lipsa de chef ne vizitează doar ocazional, vă prezint mai jos câteva soluţii pe care le-am încercat şi au funcţionat pentru mine. Aştept însă şi propuneri suplimentare la rubrica de comentarii.
1. Fă sport sau mergi la o plimbare. Nu toată lumea poate întrerupe programul pentru a merge la sală sau la alergat, dar oricine poate ieşi la o plimbare scurtă. Deşi iniţial mi se părea o soluţie luată din cărţile de poveşti, m-a ajutat de foarte multe ori. O plimbare de minim 10 minute creşte eliberarea endorfinelor în organism, care se mai numesc şi moleculele fericirii, aducând automat o stare de bine. Dacă ceea ce te reţine din a te pune serios pe treabă sunt multele gânduri care îţi trec prin cap, tot plimbarea este ocazia perfectă să le pui în ordine.
2. Adaugă recompense. Setează-ţi obiective intermediare şi recompense la atingerea acestora. De fiecare dată când atingi un obiectiv, te va motiva nu doar progresul vizibil, cât şi plăcerea pe care ţi-o aduce recompensa stabilită.
3. Ia o poziţie de putere. Care este poziţia în care stai atunci când eşti încrezător? Schimbă-ţi poziţia corpului cu o poziţie pe care o ai de obicei atunci când eşti productiv şi mândru de rezultatele tale sau chiar atunci când eşti entuziasmat. S-a dovedit că există o conexiune între starea de spirit şi poziţia corpului, care funcţionează în ambele direcţii: starea dictează corpului şi corpul dictează stării. Metoda a fost testată şi de către mine, iar un clip foarte interesant care explică un experiment asemănător, se regăseşte mai jos:
4. Vorbeşte cu o persoană care te face să te simţi bine, care te motivează sau care te inspiră. Ai o astfel de persoană în viaţa ta? Dă-i un telefon! O discuţie de doar 5 minute îţi poate schimba starea pentru restul zilei.
5. Fă-ţi o listă cu lucrurile care te fac fericit şi ţine-o mereu aproape. De fiecare dată când nu ai chef să faci ceva, ia o pauză şi fă unul dintre ele. Recomand să alegi ceva care să nu dureze mai mult de 30 minute (dacă este posibil), iar apoi să te întorci la treabă. Activitatea aleasă ar trebui să fie cât mai puţin statică.
6. Transformă ceea ce faci pentru că trebuie, în ceva care să te entuziasmeze. Cum poţi face asta? Adăugând în activitatea respectivă elemente care te pasionează sau te inspiră. În echipa noastră, nimănui nu-i place să facă curăţenie, deci, niciodată nu aveam starea necesară pentru a face asta şi amânam de fiecare dată când se putea. În acelaşi timp, suntem pasionaţi de gamification (utilizarea tehnicilor de joc în business). Astfel, am folosit curăţenia cu echipa pentru a testa câteva principii de gamification şi a vedea ce efect au asupra noastră. Am transformat-o dintr-un task de rutină, de care niciodată nu aveam chef, într-un moment foarte frumos din care avem multe de învăţat. Şi tu poţi face o astfel de transformare în activitatea ta. Nimeni nu se supără dacă faci mai mult decât ţi s-a cerut. Fă ceea ce trebuie plus ceva suplimentar, care îţi place ţie mult. Dacă ai de dat un raport, fă-l colorat sau dacă ai de făcut o prezentare, caută mai întâi poze care să te inspire. Posibilităţile sunt infinite, limita fiind imaginaţia ta.
Conştientizezi că nu ai chef şi totuşi te apuci de treabă. „Pofta vine mâncând” se aplică şi în această situaţie. Chiar ieri am fost la sală şi era una dintre zilele în care nu mi-aş fi dorit să mă autodepăşesc. Din fericire, ieri aveam oră cu un antrenor, care a venit la mine, eliminând posibilitatea de face lucrurile într-un ritm domol. Pur şi simplu, nu am mai avut timp să mă gândesc la chef. Dacă nu reuşeşti să te motivezi singur, îţi recomand să te auto-sabotezi. Adică să elimini această variantă. Pune-te într-o situaţie în care lipsa de chef nu este acceptabilă. Mergi la şeful tău şi spune-i că nu ai chef, fă pariu cu un coleg că termini ce ai de făcut cu o oră mai devreme, altfel îi dai 100 lei sau chiar pune-ţi un cronometru, planificându-ţi pauzele din oră în oră. Orice va pune presiune asupra ta sau îţi va stârni sentimentul de teamă, te va ajuta.
Şi nu în ultimul rând, nu uita că eşti om, iar dacă nu ai chef într-o zi să faci ceva, iar asta se întâmplă o dată pe an, pur şi simplu, nu face nimic! Meriţi o astfel de zi din când în când!
Sunt trainer şi totodată antreprenor, cu experienţă în vânzări, management, project-management şi learning & development. Am lucrat 4 ani în Vodafone România ca agent de vânzări, manager de magazine şi team leader-ul echipei de training. Începand cu septembrie 2012 am luat calea antreprenoriatului, punând bazele unui start-up prin care doresc să aduc o contribuţie la dezvoltarea celor din jurul meu. În acelaşi timp sunt preşedintele unui ONG pe care l-am înfiinţat la vârsa de 18 ani – BYP. Acesta îşi propune să reprezinte un punct intermediar între facultate şi primul job, oferindu-le astfel studenţilor, nu doar informaţii noi, ci şi ocazii diverse de a le pune în practică. Obiectivul meu este de a crea o comunitate a oamenilor extraordinari, persoane care se remarcă în orice mediu şi care îşi urmăresc constant visele. Sunt pasionat de training, inter-relaţionare şi leadership de 7 ani şi cred neclintit că printr-un proces constant de dezvoltare poţi ajunge oriunde îţi doreşti.