Ce legătură are managementul timpului cu sănătatea?
Se ştie de multă vreme că oamenii au capacitatea de a-şi crea obiceiuri. Deşi, în lumea în care trăim şi care este în continuă schimbare,cuvântul „obicei” are în principal o conotaţie negativă şi este asociat cu lucruri la care trebuie să renunţi,e uşor ciudat să te gândeşti că a-ţi crea obiceiuri e ceva bun. Încă din copilărie, comportamentele negative erau denumite „obiceiuri rele” şi cele pozitive „fapte bune”.
Cercetările au arătat că oamenii, în general,încearcă să „renunţe” la „obiceiurile rele”, depunând efort și direcționându-și energia către a rezista unor tentaţii; buna practică ne spune însă, că e mai simplu să „adăugăm” obiceiuri bune, să ne canalizăm energia către ce putem face diferit, să încercăm lucruri noi şi să le repetăm pe acelea care ne aduc beneficii sau ne plac.
Dr. Ryan şi Ms. Markova au făcut cunoscută existenţa a 3 zone: confort, provocare şi stres. Zona de confort este tărâmul obiceiurilor existente. Stresul apare atunci când o provocare este atât de îndepărtată de experienţa curentă încât devine copleşitoare. „Pentru organism, este fizic benefic să iasă din zona de confort şi să meargă în zona de provocare,” spune Dr. Ryan. El susţine că exerciţiul pe care unii dintre noi îl fac, „Anul acesta îmi propun să… “ ajută la menţinerea sănătăţii creierului. Se pare că dacă nu învăţăm mereu lucruri noi, care ne provoacă creierul să îşi facă noi conexiuni, el începe literalmente să se atrofieze, lucru care poate rezulta în demenţă, Alzheimer sau alte boli. Alte studii arată că a fi mereu în zona de provocare ne ajută la menţinerea unei greutăţi optime. Voluntarii care au fost rugaţi de către cercetători să facă ceva diferit în fiecare zi — să asculte un alt post de radio,de exemplu — şi-au păstrat greutatea sau chiar au scăzut în greutate. Cercetătorii spun că spargerea rutinelor ne ajută să ne dezvoltăm mintal şi să ne menţinem sănătatea fizică.
Legătura dintre rutine şi time management
În general, cursurile de administrare a timpului ne învaţă şi ne spun să ne creăm rutine, obiceiuri bune. La prima vedere acest lucru poate contrazice ce am scris mai sus, însă dacă ne uităm mai în detaliu, nu.
A crea un nou obicei durează 21 de zile. Ţineţi cont că această cifră este oarecum relativă şi individuală. Unora le este mai uşor să îşi creeze anumite rutine pentru că au o preferinţă spre acel comporament, altora mai greu. Unii, deşi exersează în fiecare dimineaţă trezitul la ora 7, tot le este foarte greu să o facă în ziua de luni a săptămânii şi asta poate dura până la 60 de ani. Dincolo de cele 21 de zile, pentru a deveni confortabil, un comportament trebuie exersat timp de 60-66 de zile. În acest timp, noi investim în mod constant energie, lucru care ne ajută să ne menţinem activi din punct de vedere fizic şi mintal. După aceste zile, cantitatea de energie depusă se diminuează, însă nu dispare. Totul ajunge la un echilibru, comportamentul se duce în zona de confort şi asta ne economiseşte timp, îl facem din ce în ce mai repede, mai bine şi este mai simplu; odată ajunşi aici, ne putem concentra pe a începe o altă rutină sau pe a ne îmbunătăţi/rafina un alt comportament sau chiar pe a face pur şi simplu ceva diferit.
Eu vă invit în 16-17 iulie la cursul deschis "FOCUS – un program de creştere a productivităţii personale şi a eficienţei grupurilor", un curs în care să exersăm şi să punem în practică instrumente pentru a ne forma bune abilităţi de organizare şi management al timpului.
Viviana Andone
Trainer MMM Consulting
Viviana Andone este consultant și trainer în cadrul companiei MMM Consulting, ce ofera programe de training ale căror abordări interactive sunt menite să antreneze și să dezvolte abilități cheie ce conduc către creștrea performanței și eficienței în business. O parte din intervenție de consultanță sau de instruire au atașate metodologii de măsurare prin care se asigură o învățare și o dezvoltare structurată și personalizată.