Ce priorități ar trebui să se regăsească pe agenda managerilor în 2016
M-am uitat în mediul de business, m-am raportat la provocările organizațiilor si liderilor cu care am lucrat de-a lungul timpului și m-am întors inclusiv la mine și iată care e lista pe care o propun eu:
Învață ceva nou
Cred foarte mult în activitatea de învățare continuă și în efectele benefice pe care le are aceasta asupra noastră. Indiferent de vârstă, experiență, poziție profesională, cred că e important să avem mereu ceva nou pe care să-l învățăm: răbdarea, ascultarea, participarea, un software nou, o limbă străină etc.
Personal, mi-am propus ca în 2016 să învăț limba franceză – o limbă care mi-a plăcut dintotdeauna – și să învăț să comunic cu oamenii mai mult din perspectiva sentimentelor și a nevoilor. Mă refer aici la faptul că, deseori, oamenii intră într-o interacțiune încercând să îi convingă pe ceilalți de ceva (de obicei, de propriul punct de vedere).
De fapt, ar fi mai util să vedem care e sentimentul sau nevoia care îi aduce pe cei din jurul nostru la masă sau în discuție cu noi. Dacă am putea realmente să ascultăm și să înțelegem unde e celălalt și cum putem integra asta în ceea ce ne dorim noi, am fi mai autentici și nu ne-am da bătăliile la suprafață, pe lucruri nesemnificative.
Uită-te la toate rolurile cărora vrei să le acorzi atenție
O perioadă foarte mare de timp, prioritatea mea a fost rolul de profesionist. Am investit foarte mult în dezvoltarea carierei și în dezvoltarea mea ca specialist. În aceeași ordine de idei, ne aflăm deseori în goana de a face, pentru că exigențele vieții ne țin în priză: cumpărăm un apartament, o mașină, ne schimbăm hainele, ne luăm un job nou ș.a.m.d. Deseori, în această goană, ne dăm seama că abia avem timp să vorbim la telefon cu cei dragi sau că a ne întâlni față în față cu prietenii aproape a devenit un lux.
În 2016, îmi doresc să mă bucur mai mult de toate rolurile pe care le am: mamă, soție, fiică și prietenă. Cred că bucurie înseamnă și să rămânem deschiși la ce ne învață copiii noștri, să ne acordăm timp să reflectăm sau să comunicăm autentic și profund cu ceilalți. De aceea, mi-am propus să hrănesc în egală măsură și aceste paliere din viața mea.
Abordează diferit viața organizațională și profesională
Modul în care au evoluat organizațiile le cere oamenilor acum să facă mai mult cu mai puțin, când, de fapt, ar trebui să facă diferit. În nevoia de a ne adapta la acest ritm alert, de expansiune, cu resursele pe care le avem, e important să vedem ce anume e necesar să schimbăm.
De exemplu, am lucrat cu o organizație care și-a dat seama că s-a dezvoltat foarte puternic, iar creșterea i-a adus și exigențe mai mari față de angajați. În același timp, organizația nu investea în resursele sale umane, în dezvoltarea competențelor ei, ci doar afirma că angajații ”trebuie motivați, trebuie să obțină rezultate, trebuie să știe”. Era, de fapt, necesar ca liderii să înțeleagă ca lucrurile nu se pot schimba doar pentru că ele ”trebuie să se schimbe”, ci că și ei au rolul de a veni cu o atitudine și o abordare diferite, iar motivarea oamenilor nu e doar undeva în exterior, nu e doar ”treaba HR-ului”. Organizațiile sunt organisme vii, într-o continuă dinamică și transformare. Dacă liderii înțeleg acest lucru, îl acceptă, și-l asumă, dacă declară că uneori nu știu, atunci au toate șansele să facă un pas înainte și să aibă succes.
La rândul meu, experiența mea profesională mi-a arătat că și mie mi se cere ceva diferit. O perioadă foarte îndelungată am încercat să ajut organizațiile prin resursele lor, chiar dacă, uneori, organizațiile și liderii mi-au cerut și resursele mele. Există momente când e indicat să pun la comun mai mult din cunoștințele și expertiza mea mai degrabă decât să raman la ”voi aveți toate răspunsurile la provocările voastre”.
În cele din urmă, cred că anul 2016 este anul reînvățării. Mai presus de bătălii, mai presus de lupte de orgolii, e important să reînvățăm să ne uităm la lucruri – nu doar din prisma așteptărilor, dorințelor, tiparelor noastre, ci și cu o curiozitate autentică față de ce au ceilalți de spus, față de ce ne arată realitatea. Nu neapărat ca să le dăm dreptate, ci doar ca să avem o cunoaștere mai bună, care ne-ar putea ajuta, în timp, să găsim mai ușor modalitățile prin care să repivotăm sisteme sau relații și să nu rămânem blocați în amărăciune, neputință sau dezamăgire, chiar dacă mascate, ci să accesăm bucuria, aventura, ușurința, împlinirea.
Vă invit ca, înainte de orice, să vă faceți propria listă de lucruri pe care v-ați dori să le schimbați sau la care vreți să lucrați anul viitor și să porniți de aici pentru un 2016 de succes.