Coaching-ul – martor al omenescului din fiecare
Întrebarea lui a rămas în mintea mea ca fiind una de referinţă pentru profesia pe care o practic: Cum ajuta coaching-ul?
Şi răspunzând la ea, a devenit evident că, deşi coachingul este diferit pentru fiecare persoană, există câteva categorii, foarte generale, dar imprecise, care-i grupează rezultatele. Volatilitatea acestor categorii vine din faptul ca fiecare client, are propriul subiect, fie că e ambiţie sau problema, un mod irepetabil de a-l aborda şi o soluţie care depinde de propriile dorinţe. La modul general, însă, coachingul ajută la:
1. Conştientizare – coachingul poate contribui la „descoperirea“ firului roşu în ceea ce facem sau suntem; valorile, credinţele, temerile sau obişnuinţele care ne influenţează sau ne conduc.
2. Opţiuni – totodată, el poate fi de ajutor pentru cei care caută alte modalităţi de a acţiona, noi soluţii sau perspective.
3. Motivaţie – coaching-ul ne pune faţă în faţă cu motoarele interioare, resursele noastre ascunse, dar şi dorinţele profunde din spatele oricărei alegeri.
4. Responsabilitate – în orice decizie am lua, coachingul aduce în prim-plan faptul că fiecare dintre noi este autorul şi, prin urmare, responsabil de alegerea pe care o face şi de modul în care o urmează.
5. Echilibru – o decizie aduce un nou echilibru interior; totodată, prin coaching, se creează o perspectivă globală ce pune în armonie diversele părţi ale întregului care formează viaţa fiecăruia.
6. Performanţa – comportamentele noastre sunt limitate de barierele interne; coachingul ajută la identificarea tuturor opreliştilor şi, astfel, la eliberarea potenţialului nostru în direcţia dorită (timp, relaţii, carieră, vânzări, management).
7. Setarea unui scop – atunci când alegerea unui scop este dificilă, coachingul poate contribui la identificarea, clarificarea, ancorarea lui în profunzimea fiinţei noastre şi mobilizarea resurselor pentru a-l atinge.
8. Cunoaştere şi respect de sine – lucrul cu un coach înseamnă descoperire de sine şi în acelaşi timp poate consolida încrederea şi respectul faţă de noi înşine.
Complexitatea coachingului vine, de fapt, din marea lui simplitate: aceea de a fi martor omenescului din fiecare, a ceea ce trăieşte şi se construieşte dincolo de orgolii, de false identităţi şi condiţionări.
Mihaela Reese,
Team & Organizational Coaching,
ICF, Associate Certified Coach