Compania îți impune cine să fii?
– Deci, cum te regăsești în percepția colegilor tăi?
– E corectă, sunt într-adevăr dur, agresiv chiar, îi împing foarte mult, pentru că misiunea mea în acest trimestru este să corectez sistemul, să îmbunătățesc procesele.
– Și după aceea, după ce se termină trimestrul?
– A, atunci o să încep să mă ocup de oameni, o să mă apropii de ei, o să stabilesc relații, știu ce am de făcut.
– Și peste un an?
– A, probabil că lucrurile se vor fi așezat în companie și o să mă ocup mai mult de copiii mei
– Și peste cinci?
– Aș vrea să ies din business, să fiu eu însumi, să mă bucur de prieteni și de viața mea.
Replicile de mai sus mi-au rămas în minte, pentru că spun multe despre relația noastra cu noi înșine.
Adevărul este că ne trăim viețile în sisteme din ce în ce mai complexe. Trăim în orașe din ce în ce mai mari și mai aglomerate, în care totul se schimbă zilnic, străzile, magazinele, reclamele luminoase, sensurile de circulație. Lucrăm în companii care schimbă continuu oameni, strategii, produse. Deschidem pagini de Facebook în care apar zeci sau sute de posturi noi pe oră.
Și atunci, ca să simplificăm, ca să ne adaptăm iureșului, ne stabilim scopuri reactive, scopuri pe termen foarte scurt și scurt, care par potrivite momentului.
Și e ușor să ajungem ca în exemplul de mai sus: azi sunt dur pe procese, mâine devin prietenos, poimâine sunt familist. Iar răspoimâine, dacă totul merge bine, sper să pot fi eu însumi.
Problema este că acest “eu însumi” nu este un miez intangibil cu care ne naștem, ci un construct în miscare, care se formează și se deformează în funcție de ceea ce facem în fiecare zi. Măștile purtate în mod repetat devin parte din noi. Relația cu noi înșine este ca orice altă relație. Ca să fie autentică, trebuie să fie constantă. Într-un cuplu, de exemplu, nu poți să te cerți zilnic cu partenerul “un trimestru” și să fiți “ceea ce sunteți cu adevarat” în timpul vacanțelor. Relația este armonioasă și autentică dacă este așa constant. Altfel, o numim superficială, sau conflictuală, sau chiar toxică.
Iar în exemplul de mai sus, relația dintre “eu-acum” – “eu-peste 1 an” și “eu-peste 5 ani” e cu siguranță conflictuală.
A fi tu însuți, a trăi în autenticitate personală înseamnă să creezi o relație non-conflictuală între persoana care ai fost astăzi (starea ta curentă), persoana în care vrei să evoluezi peste un an (scopul tău pe termen mai scurt) și persoana care vrei să fii peste zece, două zeci de ani (viziunea ta).
Și care e soluția? Am primit uneori întrebarea asta și, în exemplul de mai sus, întrebarea ar suna cam așa: “Ce să fac, să nu mă mai ocup de sisteme și procese, să mă ocup doar de oameni, sau doar de familie….să renunț la unul dintre scopurile mele?”.
Soluția este să privim problema altfel, să schimbăm întrebarea, de la “ce să fac” la “cine vreau să fiu”.
Dacă întrebarea pe care o folosim ca să alegem un mod de a fi este “ce să fac în acest moment?, răspunsul va fi întotdeauna unul reactiv, va fi dictat de circumstanțe și vom simți inevitabil că nu am avut de ales.
În schimb, dacă folosim întrebarea “cine vreau să fiu”, alegerea nu mai e una situațională, ci una existențială. Pornind de la identitatea pe care vreau s-o creez, pot să aleg moduri de răspuns care se integrează sub aceeași umbrelă, care mă ajută să fiu coerent.
Sunt mai multe exerciții mentale care ne ajută să răspundem la întrebarea-umbrelă “cine vreau să fiu”. O variantă este să ne gândim la cum am vrea să sune textul de pe epitaful nostru, ce am vrea să spună despre noi, despre ce am reprezentant în lume. Sau, o variantă mai puțin morbidă, este: ne imaginăm o petrecere, peste ani și ani, la care sunt invitați toți oamenii care au contat în viața noastră, și în care ni se decernează un premiu de” life achievement”. Pentru ce ați vrea să fie premiul, cum ați vrea să vă prezinte cei care vi-l decernează?
Răspunsul la întrebarea “cine vreau să fiu” nu e simplu și static, se construiește și se schimbă permanent, însă simplul fapt că ne adresăm constant întrebarea e un ghid pentru armonia cu noi înșine.
Ștefania Antone este trainer și consultant AchieveGlobal.