Cu ambitie inainte
Un nou an, un nou început. “Cea mai importantă parte din călătoria pe care vrei să o urmezi este cum o începi” spunea Platon. Aşa că pentru un an cu rezultate mari, te invit să raspunzi la o singură întrebare:
– Unde mă îndrept anul acesta şi ce rezultate vreau să am la finalul acestuia?
Lucrand cu multi manageri, aceasta este o intrebare pe care o adreses destul de des la inceput de an. Provocarea cea mai mare este atunci cand un manager are o ambitie pe care vrea sa o puna in practica. Ambitia inseamna o dorinta puternica de a realiza ceva, incorporeaza pasiune, poate fi grandioasa dupa unii si nerealista, dupa altii, si pe care omul o gandeste fara sa stie cu precizie ce resurse va trebui sa mobilizeze sau ce strategii sa aplice pentru a o atinge. Si asta poate insemna viziune, autenticitate, diferentiere, motivare.
Sunt putini cei care au curajul sa –si asume ca isi vor pune in practica ambitiile. Sa stii sa-si propui obiective ambitioase tine de competenta de leadership si mai putin din cea de management. Managerul isi va fixa obiective realiste, in concordanta cu resursele pe care le are. Liderul se mobilizeaza si isi mobilizeaza echipa, mediul inconjurator in gasirea resurselor necesare.
– Care este ambitia pe care vreau sa o pun in practica in 2012?
In termeni pragmatici,s-ar putea sa te intrebi, cât este de eficient să foloseşti numai aceste obiective ambiţioase drept singura sursă motivaţională pentru angajaţi?
Un studiu realizat de Harvard Business Review bazat pe jurnalul unor angajaţi la locul de muncă, a demonstrat că pe măsură ce oamenii realizau că progresează sau primeau un mic ajutor ca să depăşească un obstacol, dorinţa de a munci şi performanţa lor era cu mult mai ridicată. Pe scurt, sursa motivaţională a unui angajat se află în sentimentul că progresează, că reuşeste ceva.
Paradoxul obiectivelor ambiţioase este acela că oferă angajatilor directie insa sentimentul de progres, de împlinire apare mai greu – tocmai pentru că ele sunt realizate cu multa munca, rabdare, presupun riscuri mari. La o primă vedere ele par intangibile şi intimidează, creând riscul să nu fie niciodată duse la împlinire. Dar tocmai aici se află şi oportunitatea obiectivelor ambiţioase.
Cum poţi să transformi obiectivul central într-o serie de obiective mai mici care pot fi îndeplinite mai uşor şi mai repede?
Impreuna cu echipa poti identifica mai mulţi paşi care să ii ajute pe acestia să urce treptat şi sigur pe scara realizărilor, oferindu-le mereu încrederea că sunt pe drumul cel bun.
Obiectivele ambiţioase îţi dau energie, dar totodată îţi iau energie dacă nu stabileşti exact cum o să atingi acel obiectiv. Este ca şi când,într-un oraş necunoscut, ne-am propune să ajungem la un anumit obiectiv fără hartă.