Cum arata un CV bun in 2011
Mi-a placut reactia unui prieten zilele trecute cand i-am aratat CV-ul meu atent incadrat intr-o singura pagina care cuprindea informatii esentiale despre ceea ce am facut. Recunosc, proiectele in care m-am implicat sau trainingurile la care am participat ar fi putut fi detaliate fiecare in parte pe cel putin o jumatate de pagina. Totusi scopul meu este sa arat repede si corect unui manager sau recruiter de ce sa ma cheme la interviu si ce subiecte de discutie sa abordeze plecand de la experienta mea. Iata cateva principii dupa care m-am ghidat si pe care le recomand:
1. Foloseste o singura pagina!
Stiu ca poate fi o provocare sa integrezi intr-o singura pagina informatii esentiale despre tine, dar asa vei fi sigur ca CV-ul tau va contine ceea ce este relevant si important pentru postul la care aplici. Pana la urma, obiectivul unui CV este de a arata experienta ta la o privire rapida si usor de citit. Ceva mai mult de o pagina ar insemna, probabil, ca angajatorul sa NU parcurga in totalitate ceea ce ai scris. Nimeni nu are timp sa parcurga un CV in detaliu, mai ales daca acesta se intinde pe mai multe pagini. Ofera sansa si pastreaza informatii despre tine si pentru discutia fata in fata din cadrul interviului.
2. Simplu si organizat
CV-ul trebuie sa fie usor de parcurs. Sectiunile sa iasa in evidenta iar experienta ta sa fie bine structurata pentru o mai buna analiza personalizata, in functie de ceea ce urmareste compania la care vrei sa lucrezi. Vezi exemplul din dreapta articolului. Unele CV-uri pe care le-am parcurs au nevoie de o jumatate de pagina doar pentru datele de contact. In alta ordine de idei trebuie sa ne gandim ca este important ca documentul trimis de tine sa fie “printer –friendly”!
3. Relevant
Am intalnit unele CV-uri care contineau pe mai multe pagini toate experientele de lucru ale persoanei respective. Aparent nimic iesit din comun pana aici, dar te intreb pe tine, de ce ai scrie ca ai facut sampling timp de doua luni daca tu aplici la un post de office manager? Si mai mult decat atat, pe langa faptul ca nu are relevanta, este doar o experienta din timpul facultatii care probabil nu ti-a adus decat beneficii financiare si nu ti-a dezvoltat noi competente. Concentreaza-te pe ceea ce conteaza si daca vrei sa enumeri intreaga experienta atunci foloseste-te de LinkedIn sau creeaza-ti o pagina personala pentru asta. Orice recruiter poate fi interesat sa o parcurga si sa gaseasca acolo mai multe informatii. Nu uita sa faci referire la ea in cadrul CV-ului cel putin o data!
4. Fii perfectionist!
CV-ul este cartea ta de vizita, este ceea ce va oferi prima impresie despre cine esti. Demonstreaza o abordare profesionista si stabileste-ti standarde ridicate. Fii atent la exprimare, la ceea ce scrii si transmiti. Greselile te vor scoate din cursa pentru postul la care tintesti si nu cred ca iti doresti asta. Prima impresie poate face cu adevarat diferenta intre a fi chemat pentru un interviu sau nu. Doar ceva perfect ar putea sa retina atentia angajatorului asupra ta.
5. Nu folosi template-uri!
Aceasta mi se pare cel mai important aspect atunci cand iti construiesti cartea de vizita. Template-urile sunt doar informatii trecute intr-o anumita ordine intr-un document plictisitor. Toate CV-urile arata la fel, desi oamenii sunt diferiti. Construieste un document original care sa reflecte personalitatea ta. Vrei sa fii diferit si sa atragi atentia intre celelalte CV-uri? Atunci doar un design si continut unic si inedit te-ar putea ajuta. Te consideri o persoana creativa? Arata asta. Esti un bun om de echipa sau manager? Fa cumva sa transmiti aceste aspecte. Cauta fonturi profesioniste (nu folosi fonturi funky decat daca aplici la un post care presupune multa creativitate si originalitate) si structureaza informatia in stilul tau!
Si pentru ca o imagine face cat o mie de cuvinte sper ca exemplul sa te inspire si sa te incurajeze sa iti re-inventezi CV-ul pe care ai de gand sa il trimiti companiei pentru care vrei sa lucrezi!
Iulian Olariu este trainer fondator al programului GetReady, un program de invatare si dezvoltare profesionala pe care l-a initiat tocmai din dorinta de a contribui la rezultate mai bune si oameni mai pregatiti.