Cum devii un profesionist
Imaginați-vă că vă doriți să învățați să jucați tenis. La început, veți încerca să întelegeți loviturile de bază și să evitați să faceți greșeli majore (să nu loviți cu mingea un alt jucator, de exemplu). Practicați lovirea mingii în anumite feluri de zeci și sute de ori și jucați tenis cu alții care sunt la fel de novici ca voi. În scurt timp, poate după 50 de ore, veți începe să căpătați control asupra jocului și tehnica se îmbunătățește. Veți începe să vă antrenați la lovituri mai fine până ce devin automate. Veți juca din ce în ce mai mult din intuiție și mai puțin din tehnică. Tenisul devine acum deja un hobby, în care din când în când vă concentrați asupra loviturilor. Din acest punct mai departe, dacă practicați în același fel nu vă veți îmbunătăți performanța, s-ar putea să rămânți la același nivel și zeci de ani.
De ce se întamplă asta? Nu îți îmbunătățești performanța deoarece atunci când joci tenis, ai o singură șansă de a da o lovitură bună. Nu ai când să îți dai seama cum ar trebui să-ți corectezi greșelile. Dacă ai avea ocazia de a lovi 5 -10 mingi exact în același punct, vei avea mult feedback asupra tehnicii tale și vei începe să îți ajustezi tehnica. De fapt, profesioniștii se antrenează, iar la antrenamente lovesc de mai multe ori mingea din aceeași poziție și apoi verifică randamentul. De asemenea, ei au câțiva indicatori care le permit să aibă singuri un feedback asupra performanței lor.
Acest tip de practică deliberată poate fi adaptată și la dezvoltarea expertizei de business și de conducere. Exemplu clasic este cel al multor MBA-uri care prezintă studenților multe situații reale (studii de caz) și le cer să acționeze. Deoarece rezolvarea corectă a unui astfel de studiu de caz se știe, studenții pot afla imediat meritele soluției propuse de ei. În acest fel ei practică competența de a lua decizii de câte 10-20 ori/curs. Simulările de război, de business, de zbor au aceeași funcție.
Dar cum ar putea funcționa practica deliberată pentru conducatori? Foarte frecvent auzim că un element cheie pentru conducători este carisma. A conduce înseamnă frecvent să ieși în fața angajaților, colegilor, consiliului de conducere și să îi convingi de diferite lucruri, în special în timp de criză. Un număr surpinzator de conducatori pe care îi cunosc spun că nu pot învăța să fie carismatici. Este destul de confortabil să spui că nu poți învăța să fii carismatic – însă am antrenat conducatori care și-au găsit modalități simple de a antrena carisma: vorbind în fața familiei, cu prietenii sau în întâlniri mai puțin formale. Winston Churchill, unul dintre cei mai carismatici lideri al secolului XX, practica discursurile în fața oglinzii.
Profesionistii nu doar că practică deliberat, ci și gândesc deliberat. Golferul Ben Hogan explica într-un interviu: “Când practic, încerc să îmi dezvolt puterea de concentrare. Nu merg niciodată pur și simlu să lovesc mingea.” Hogan decidea în avans unde își dorea să ajungă mingea și cum să facă să ajungă acolo. Jucătorii de sah vor descrie cum pot trece mai mult de 10 minute atunci când explorează toate posibilitățile pentru următoarea mutare, gândind consecințele fiecărei mutări și plănuind următoarea mișcare.
Practica deliberată implică 2 tipuri de învățare: dezvoltarea competențelor pe care deja le ai, dar și acumularea de competențe noi. Faimosul violinist Nathan Milstein scria: “practică atât de mult cât simți că te poți concentra. La o oră de practică m-am îngrijorat deoarece colegi de-ai mei practicau deja de o zi întreagă, iar eu l-am întrebat pe mentorul meu câte ore ar trebui să practice. Acesta mi-a spus «Nu contează cât practici ca timp. Dacă practici doar cu degetele, nici un număr de ore nu este suficient. Dacă practici cu concentrare, 2 ore sunt suficient de multe»”.
Este foarte interesant ca un număr mare de profesioniști din sport, scriitori, muzicieni, cercetători recomandă 1 ora/zi de concentare și practică deliberată. Să ieșim din zona noastră de confort pentru practica deliberată avem nevoie de angajament.
Ai nevoie de timp pentru a deveni un profesionist în domeniul tău de activitate. Cercetările arată că până și cei mai talentați performeri au avut nevoie de minim 10 ani (sau 10.000 ore) de training intens înainite de a câștiga competiții internaționale.
Am antrenat un client care își dorea să își dezvolte competența de a vorbi în public. Și-a găsit o modalitate foarte simplă și eficientă pentru el – în compania sa există un director foarte bun vorbitor în public. De fiecare dată când știa că respectiva persoană urmează să vorbească în public în fața unui auditoriu (colegi, subalaterni, conferințe) știind tematica, scria propriul discurs și apoi mergea să îl vadă și pe cel al modelului său. Îi urmărea structura ideilor, intervențiile, felul în care încorpora feedback-ul. Și a reușit să se antreneze destul de bine pentru a vorbi în public, reușind să aibă câteva intervenții destul de bune.
Dezvoltarea profesionalismului este ajutată foarte mult de coaching – un coach fiind capabil să dea feedback constructiv, uneori chiar dureros. Un coach îți poate provoca limitele și astfel poți ajunge la nivele mai înalte de performanță. O mare contribuție o are autoconștientizarea strategică, care poate fi obținută în urma folosirii unor instrumente de evaluare a personalității urmate de un antrenament cu un coach. Am antrenat un director financiar care primea frecvent feedback de la colegii săi că nu ascultă foarte bine, nu ia în considerare opiniile colegilor săi – avea un comportament nealiniat cu poziția pe care o ocupa. S-ar fi putut spune cu ușurință despre el că avea un grad scăzut de profesionalism. Însă directorul respectiv nu era conștient de această reputație pe care și-o crease. Am făcut împreună o evaluare Hogan și un chestionar 360 feedback și a reușit să conștientizeze cum a construit această reputație, cu toate că el era un manager cu o mare experiență profesională și cu cele mai bune intenții. Din acel punct de conștientizare, și-a asumat câteva obiective de dezvoltare, iar multe dintre ele le antrena prin practica deliberată.
Dar ce se întâmplă când ai ajuns deja medaliat olimpic, sau maestru internațional de sah sau CEO? Ideal, profesionalismul tău a crescut, ai lucrat deja cu un coach astfel că, în mod independent, ești capabil să îți faci planuri pentru dezvoltarea viitoare. Tot așa cum părinții buni își încurajează copilul să părăsească “cuibul”, coachii profesioniști își încurajează clienții să își găsească “coach-ul interior”. Fiecare dintre noi se poate antrena pe sine.
– Care este o competență despre care știi că nu o stăpânești foarte bine?
– Când și cum este cel mai simplu să te pregătești?
Rodica Obancea este Coaching Partner HART Consulting si are o competenta de coaching certificata de International Coach Federation. Competenta si energia le investeste in directia excelentei si a performantei. Lucreaza in proiecte organizationale, antrenand manageri, antreprenori si echipe pentru a fi performanti.
Pentru mai multe detalii despre HART Consulting click aici.