Cum sa creezi legatura emotionala cu ajutorul contactului vizual
Problema este ca, in domeniul prezentarilor, se impartasesc tot felul de aberatii legate de cum este bine sa ai contact vizual. 3 dintre cele mai comune pe care eu le-am auzit sunt:
1) Imagineaza-ti ca oamenii au un punct in centrul fruntii (ca indienii) si priveste-l pe acesta. Nu ii privi in ochi, priveste punctul din centrul fruntii
2) Nu ii privi pe oameni in ochi pentru ca s-ar putea sa fie coplesitor. Priveste-i un pic deasupra capului si ei vor avea senzatia ca ii privesti in ochi
3) Scaneaza publicul. In acest fel toti vor avea senzatia ca i-ai privit
Aceste 3 afirmatii sunt doar aberatii. De ce spun asta?
Testul pe care poti sa il faci ca sa iti dai seama daca un sfat este o aberatie sau daca este adevarat este urmatorul : Iti adresezi aceasta intrebare, „As folosi acest sfat atunci cand prezint in mod conversational, 1 la 1?”.
Daca atunci cand prezinti la o singura persoana nu te gandesti sa privesti un punct in frunte sau deasupra capului, de ce ai face asta cand prezinti la mai multe persoane?
Cum este important sa ai contact vizual cu audienta?
Acum aproximativ 3 ani eram la un curs despre criza euro in Germania. Nu ma interesa foarte tare subiectul insa acel curs facea parte dintr-o tabara la care imi doream destul de mult sa fiu.
Profesorul care prezenta acel curs era un profesor cu multa experienta si avea un stil foarte captivant de a ne impartasi informatia.
Imi amintesc si acum ca la un momentdat, pe masura ce prezenta s-a mutat de la locul sau si m-a privit in ochi doar pe mine. A tinut acea privire cu mine timp de cateva secunde pana cand a terminat ideea si apoi s-a uitat catre alta persoana. Cum crezi ca m-am simtit in acel moment?
Exact. M-am simtit important. Am simtit ca vorbeste doar cu mine. Exact asta este sentimentul pe care fiecare persoana din public este important sa il aiba la prezentarea ta.
Iti recomand aceste 3 idei simple:
1) Priveste persoana nu multimea. Nu prezinti la 100 de oameni. Prezinti la o persoana de 100 de ori.
2) Pastreaza contactul vizual pana termini ideea. Cand privesti o anumita persoana, pastreaza contactul cu aceasta aproxiamtiv 5 secunde si dupa aceea iti muti privirea in mod aleator catre o alta persoana!!! Nu mai mult de 7 secunde pentru ca atunci va da senzatia ca te holbezi la o singura persona
3) Priveste atat persoanele din fata cat si cel din spate. Este important ca fiecare persoana din publicul tau sa se simta inclus, indiferent de pozitionarea lor in sala.
Daca vei respecta aceste sfaturi simple vei putea sa creezi o legatura emotionala puternica cu fiecare persoana din publicul tau, pentru ca … „Ochii sunt fereastra catre suflet.”
Paul Ardeleanu este cel mai tanar speaker profesionist din Romania. Lucreaza in calitate de Public Speaking coach si trainer la Coaching4you, una din cele mai active firme de business coaching si training din Romania. In cadrul firmei, Paul ii sprijina pe manageri, antreprenori si speakeri profesionisti sa isi dezvolte muschiul vorbirii in public pentru a avea prezentari memorabile si de impact. Acesta este trainer atestat CNFPA, livrand traininguri de Presentation Skills de mai bine de 4 ani.