Cum sa faci o prezentare Power Point de impact
Ai asistat vreodata la o prezentare in care slide-urile erau pline de text? A fost vreodata nevoie sa ramai in sala desi ti-ai dori sa faci orice altceva cu timpul respectiv? Eu am trecut de multe ori prin aceasta experienta. A fost nevoie sa raman la evenimente in care speakerul citea de pe slide-uri. A fost nevoie sa vad anumite grafice pline cu cifre si text din care nu intelegeam absolut nimic. Am fost pus in situatia in care am vazut anumiti vorbitori care nici ei nu stiau ce este pe slide-urile lor.
Astfel de experiente nu sunt o prezentare, ci un fiasco. Distruge in mod rapid credibilitatea vorbitorului si impactul prezentarii. Cum poti sa te asiguri ca urmatoarea ta prezentare Power Point va fi de impact? Urmarind recomandarile urmatoare:
NU crea prezentarea cu o seara inainte
Scenariul tipic este in felul urmator : Primesti o invitatie la un eveniment sau o cerinta de la seful in care te anunta ca esti invitat peste o luna sa tii o prezentare despre subiectul pe care tu il cunosti cel mai bine si despre care te ocupi in fiecare zi la job.
„O luna… destul timp pentru a ma pregati”. Trece prima saptamana. Trece a doua. Trece a treia.
Deja incepi sa te ingrijorezi te hotarasti ca de luni sa incepi sa te pregatesti. Numai ca, surprize, surprize, luni ai foarte multa munca la job asa ca lasi prezentarea pe marti. Marti se repeta scenariul. Miercuri gasesti un pic de timp seara insa esti mult prea obosit si lasi pregatirea prezentarii pe joi, in care te-ai hotarat sa iti dedici toata ziua. Joi pornesti cu mult entuziasm si incepi sa cercetezi despre subiect si asa trece toata ziua. In seara de joi te trezesti ca nu ai nici o idee ce o sa spui, nu ai creat Power Point-ul si prezentarea ta este nevoie sa fie gata pana vineri dimineata. Asa ca aplici solutia de compromis : pui repede niste text pe slide-uri si gata este prezentarea.
Solutia ar fi sa incepi sa lucrezi la prezentare, imediat ce ai primit invitatia. Deschide pe calculator un document word si fiecare idee pe care o ai o pui in acel document. Cu o saptamana inainte de prezentare lucrezi NUMAI cu ideile din document + ideile care iti vin in acel moment. In acest fel prezentarea va fi proaspata si bine pregatita.
NU citi textul de pe slide-uri
Aceea nu mai este prezentare in public ci este citire in public. Slide-urile sunt un ajutor vizual pentru public, nu un colac de salvare pentru vorbitor. Cel care prezinta ar trebui sa stie ce idee urmeaza.
Solutia este ca slide-ul sa contina o singura idee principala insotita de imagine pentru a o face cat mai memorabila.
Adauga imagini la slide-urile tale
Noi percep informatia in 3 moduri : vizual, auditiv si kinestezic. O mare parte din persoanele care se afla in public sunt vizuali. Ei au nevoie sa vada imagini, grafice, harta. Probabil iti amintesti vechiul proverb : O imagine face cat o mie de cuvinte.
Care este solutia? Nimic mai simplu: pentru fiecare idee importanta, ofera si o imagine relevanta.
Textul sa aiba marimea de minim 32
Ti s-a intamplat sa te asezi undeva pe ultimele randuri sa nu poti sa citesti ce scrie pe slide-uri pentru ca textul este mult prea mic. Mie mi s-a intamplat? Este vina ta ca te-ai sezat in ultimul rand sau a celui care a conceput slide-urile? Cum niciodata nu poti sa dai vina pe public, indiferent ce se intampla, este responsabilitatea prezentatorului.
Solutia: Textul de pe slide-uri sa fie de minim 32
Nu dilua informatiile cheie
Am vazut de atat de multe ori diagrame si chart-uri in care sunt oferite o multime de cifre si de date care nu au nici o relevanta. Publicul nu are nevoie sa stie toate acele cifre si date. De aceea este important sa nu mai oferim informatii inutile pentru ca oricum oamenii sunt bombardati de informatii din toate directiile si nu vor retine nici macar ce este important. Nu dilua informatiile cheie.
Solutia este ca intr-o diagrama sa lasi doar datele importante si sa le stergi pe toate celelalte.
Este adevarat ca o prezentare power point de impact necesita timp, insa efortul pe care il vei depune se va intoarce inzecit prin intermediul : aprecierilor facute de colegi, promovare in cariera, vanzari mai mari si respectul celor din sala.
Paul Ardeleanu este cel mai tânăr speaker profesionist din România. Lucrează în calitate de Public Speaking coach şi trainer la Coaching4you, una din cele mai active firme de business coaching şi training din România. În cadrul firmei, Paul îi sprijină pe manageri, antreprenori şi speakeri profesionişti să îşi dezvolte muşchiul vorbirii în public pentru a avea prezentări memorabile şi de impact. Acesta este trainer atestat CNFPA, livrând traininguri de Presentation Skills de mai bine de 4 ani.