Cum sa gesticulezi cand tii o prezentare?
De ce este important modul in care gesticulezi intr-o prezentare? Deoarece gesturile pe care le faci pot sa adauge impact prezentarii, sau, din contra, sa diminueze acest impact. Gesturile nu sunt altceva decat un amplificator pentru mesaj. Trei motive concrete pentru care gesturile sunt importante ar fi :
Persoane care invata vizual : In public exista persoane care invata cel mai bine atunci cand vad imaginea de ansamblu, cand vad miscare, cand vad culori. Daca gesturile tale vor fi in armonie cu mesajul, aceste persoane vor intelege mult mai usor si vor retine pe termen lung;
Adauga dinamism prezentarii : Este una cand vedem un vorbitor care sta tot timpul cu mainile pe langa corp, si cu totul alta cand vedem un vorbitor care gesticuleaza si arata cu mainile ceea ce exprima in cuvinte;
Mentine atentia publicului : Pentru a putea mentine atentia publicului pentru perioade mai mari de timp este important sa te folosesti de fiecare unealta pe care o ai la dispozitie, iar una dintre cele mai importante este modul in care gesticulezi.
Cum este important sa gesticulezi?
In primul rand nu exista un mod corect sau gresit de a gesticula. Exista gesturi care se potrivesc anumitor vorbitori.
Totusi, sunt cateva principii de baza:
Lasa gesturile sa urmeze mesajul. Singurele gesturi care trebuie facute sunt cele spontane. Gestul nu este o haina de gala pe care o imbraci la ocazii festive, aşa cum spunea Dale Carnegie, ci exprimarea unei stari interioare. Cand esti pe scena, fa numai gesturi firesti. Totusi, cand exersezi prezentarea, forteaza-te sa gesticulezi.
Foloseste pozitia neutra a mainilor. Cand mainile nu sunt in miscare, este important sa stea in pozitia neutra. Exista 2 pozitii ale mainilor care sunt considerate neutre. Prima este poziţia cand palmele sunt în dreptul abdomenului, una in fata celeilalte (nu conteaza daca mana dreapta este în fata mainii stangi sau invers). Cea de-a doua este cand mainile sunt pe langa corp, lasate libere. Este cel mai bine cand mainile stau intr-una din cele doua pozitii neutre si gesticulezi atunci cand mesajul te indeamna sa o faci.
Gesticulează cu palmele în sus. Atunci cand gesticulezi cu palmele in jos, in mod inconstient, transmiti presiune catre public: „Stai la locul tau”, „Eu stiu mai bine”, „Nu ma contrazice”. Atunci cand gesticulezi cu palmele in sus, transmiti deschidere si abordabilitate: „Te invit sa raspunzi.”, „Implicarea voastra este acceptata”, „Sunt deschis catre pareri contrarii”. Alterneaza între cele 2 variante si foloseste preponderent gesticularea cu palmele in sus.
Variaza gesturile pe care le folosesti pe tot parcursul prezentarii. Nu repeta un gest de prea multe ori. Va deveni monoton si va distrage de la mesaj.
Adapteaza gesturile in functie de marimea publicului. Atunci cand ai un public mic (10-15 persoane), gesturile pe care le faci pot sa fie un pic mai rezervate, pentru ca va parea mai natural. Atunci cand ai un public mai mare (100–200 de persoane), poti sa gesticulezi mai expansiv.
Poate cel mai important lucru este acesta: da-ti voie sa gesticulezi.
Am avut la un curs o persoana care mi-a spus : „Mie in facultate profesoara mi-a spus sa nu mai gesticulez atat, si ca nu este recomandat sa gesticulezi”. Acea persoana a avut o revelatie cand a participat la cursul meu, deoarece a descoperit ca modul in care ea gesticula era excelent si ca nu trebuia sa schimbe nimic. Un singur sfat gresit poate sa distruga increderea unei persoane fata de ea insasi. Pentru a fi sigur ca iti imbunatatesti modul in care gesticulezi, de la prezentare la prezentare, poti sa te inregistrezi si apoi sa te uiti la prezentare cu sonorul dat la minim. In acest fel te fortezi sa fii cat mai atent la limbajul non-verbal si la modul in care iti misti mainile.
Paul Ardeleanu este cel mai tanar speaker profesionist din Romania. Lucreaza in calitate de Public Speaking coach si trainer la Coaching4you, una din cele mai active firme de business coaching si training din Romania. In cadrul firmei, Paul ii sprijina pe manageri, antreprenori si speakeri profesionisti sa isi dezvolte muschiul vorbirii in public pentru a avea prezentari memorabile si de impact. Acesta este trainer atestat CNFPA, livrand traininguri de Presentation Skills de mai bine de 4 ani.