Cum să îți schimbi reputația la locul de muncă
Din păcate, uneori este nevoie de câteva greșeli care să îți pună reputația pe butuci. Sunt neînțelegeri, decizii luate în grabă, cuvinte care ți-au scăpat sau greșeli de comunicare. Din fericire, nimic nu se întâmplă din coincidență. Din toate aceste greșeli ai de învățat. Nu este capătul pământului dacă există oameni care te înțeleg greșit. Cu fiecare nouă decizie ai șansa să le schimbi opinia.
Nu fi defensiv
În cazul în care greșești față de un coleg – cere-ți scuze. Important este însă să nu fii defensiv. Încearcă să faci, apoi, lucruri care reflectă adevăratele tale calități.
Caută oportunități de a lucra în echipă
Există, printre colegi, o persoană care pare să te considere altfel decât ești? Caută, cu frecvență, să lucrezi cu aceasta. Este un bun mod de a îi atrage atenția asupra calităților pe care le ai și pe care, se pare, nu le vede.
Caută teren comun
Asta îi va face pe cei din jur să te integreze printre ei. „Noi” va deveni astfel vechiul „ei”. Astfel, vor deveni mai receptivi să te asculte. Să locuiești în același cartier, să îți placă să porți același brand de încălțări, să iubești animalele, cainii. Oameni filtrează, se asociază cu cei asemeni lor și au, față de aceștia, o atitudine mai pozitivă.
Ai răbdare!
…și nu te aștepta să apară rezultate peste noapte. Psihologii spun că timpul necesar pentru a schimba percepția celor din jur depinde foarte mult de impresia pe care ai creat-o inițial dar și de cât de mare este diferența dintre aceasta și rezultatul scontat. În general, ar trebui să dureze câteva luni să se vadă o schimbare.
Arată că ești un om de încredere și corect
Numeni nu dorește să aibă de-a face cu persoanele bârfitoare sau cu cele care promit că fac lucruri și nu se țin de promisiuni. Încearcă să îți respecți toate promisiunile și nu vorbi lumea pe la spate.
Ai grijă la limbajul nonverbal pe care îl folosești
Un gest poate face mai mult decât o mie de cuvinte, la fel ca și o imagine. Faptul că ai o postură nu tocmai adecvată poate duce la probleme de încredere în propriile forțe.
Atenție la ce subiecte abordezi în 90% din timp
Ce faci în mod constant te compune ca persoană, cel puțin în ochii celor din jurul tău. Discuți despre politică sau sport? Despre aventurile tale din ultima perioadă? Sau poate discuți despre noile conferințe la care ai participat și rolul specialiștilor în HR în calitatea culturii organizaționale…
Cât de mult îi ajuți pe cei din jurul tău, fie că sunt angajați sau șefi?
Faptul că oferi voluntar o mână de ajutor spune foarte multe despre tine și îți conturează în mare parte reputația.
Cum îi faci pe ceilalți să se simtă?
Mulți nu știu, dar modul în care îi faci pe ceilalți să se simtă spune multe despre tine. Ești un om care trezește ce e mai bun în oameni sau ești o persoană care declanșează în ceilalți teamă, anxietate și dramă?
Ce spui despre tine?
Cum te prezinți? Ce părere ai despre propria ta persoană? În mod clar, ce spui despre tine va avea un impact enorm asupra reputației tale.
Cel mai important lucru, musai de respectat pentru a îți schimba imaginea, este să nu acuzi niciodată pe cineva că nu este corect cu tine. Percepția celor din jur este a lor și a fost creată doar de acțiunile tale. Prin urmare, tot tu o poți schimba.
Problemele și experiențele cu oamenii te vor influența în mare măsură, iar părerile lor îți vor cimenta o părere despre tine, părere care ar putea fi temporară cât timp vei reuși să demonstrezi contrariul. Demonstrează că nu ești doar o imagine născută din vorbele și părerile celor din jurul tău.