Cum să recrutezi cei mai buni oameni
Firmele de pe piața din România sunt interesate să folosească instrumentele de testare psihologică?
Este încă o noutate pentru piața noastră. Noi încercăm să aducem în atenția companiilor ideea de necesitate de a utiliza instrumente profesioniste pentru deciziile de business, indiferent că vorbim de selecția angajaților sau de promovare ori de dezvoltarea subalternilor.
Ce fel de instrumente se pot folosi în recrutare?
Pentru partea de selecție, dacă vorbim din punctul de vedere al celor care se ocupă și au demonstrat care e cel mai bun predictor pentru performanța în job, pentru joburile entry-level și cele de specialist sunt instrumentele de diagnoză a coeficientului de inteligență, deci cele care măsoară abilitățile cognitive. Eu aș îndrăzni să spun, văzînd nevoile clienților și problemele cu care se confruntă aceștia, că cel mai bun mixt este testul de IQ și cel de personalitate. Este important să știi că ai angajat persoana care sigur îți poate desfășura bine taskul, poate învăța repede, ia decizii bune, dar în egală măsură e important să coopereze, să fie orientat către client, să te poți baza pe ea. Ori toate lucrurile astea sunt măsurabile prin teste de personalitate.
Ce teste le recomanzi recrutorilor să folosească în selecția candidaților la un loc de muncă?
Depinde foarte mult de locurile de muncă pentru care recrutează. În primul rând, ar trebui să se gândească care sunt pozițiile pentru care face selecția. În altă ordine de idei, să se gândească la criteriile care îi prezic performanța în jobul respectiv. Spre exemplu, dacă lucrezi într-o bancă și angajezi casieri s-ar putea să te intereseze câteva lucruri legate de inteligență, calcul numeric, atenție, dar deopotrivă s-ar putea să îți fie folositor și un test de personalitate care să îți arate în ce măsură o persoană e înclinată sau nu să fraudeze. Însă, dacă lucrezi într-un call center, ai nevoie de oameni orientați către clienți, să fie persoane care pot să opereze rapid. În plus, dacă acest post necesită și introducerea de date te interesează persoane extrem de atente, cu o memorie excelentă și care au abilitatea de a lucra cu cifre.
Se pot aplica aceste teste și pentru poziții manageriale? Dacă sunt head-hunter și trebuie să recrutez un general manager care sunt testele pe care să le pot utiliza pentru această poziție?
Când vorbim de posturi de conducere, lucrurile se schimbă un pic din punct de vedere al ponderii pe care ar trebui să o dai anumitor instrumente. Nu are niciun sens să le dăm un test de IQ pentru că toți or să iasă bine la sfârșit. În schimb, are extrem de mare importanță o baterie de teste de personalitate care să arate acele trăsături care impactează esența leadershipului: capacitatea de a forma și a menține o echipă performantă.
Din cauza situației economice nefavorabile, numărul joburilor a scăzut dramatic, în timp ce candidații sunt din ce în ce mai numeroși. Testele computerizate pot fi folosite ca o modalitate de preselecție?
Dacă e să ne comparăm cu alte piețe, Ungaria, Rusia, Cehia, Slovacia, la noi lucrurile sunt un pic mai lente în a înțelege necesitatea folosirii acestor instrumente de selecție încă din etapa de pre-screening. Această modalitate de testare poate fi foarte utilă mai ales atunci când ai un volum mare și nu ai cum să îi chemi pe toți candidații la un interviu direct, ar fi o pierdere de timp extrem de mare.
Însă, în cazul acestei variante de selecție nu există riscul ca cei care aplică pentru un job să fure testul? De exemplu, să îți pună o rudă sau un prieten să răspundă la întrebări în locul lor?
Există acest risc. De aceea, când vorbim de testul de inteligență este bine să chemăm candidații la sediul firmei pentru a fi testați într-o sală unde pot fi supravegheați. Însă, chiar dacă sunt testați de acasă și există candidați care nu sunt sinceri, se va vedea ulterior că nu sunt așa de inteligenți în cadrul unui alt test, în următoarea etapă a recrutării.
Dacă la un test sunt două persoane care obțin același scor, eu ca recrutor pe care dintre aceștia îl aleg?
Putem avea două persoane cu același scor, însă timpul în care au reușit să termine testul va fi diferit. Cel care a obținut un timp mai mic este o persoană care lucrează mai bine sub stres, mai rapide. el are un plus față de cel care a avut nevoie de ceva mai mult timp pentru a finaliza testul.