Cum sa spui cat mai multe intr-un timp cat mai scurt
Rezultatul? 791 de respondenti, dintre care 50% dintre ei erau proprietari de afacere, manageri sau directori. Care este lucrul pe care l-au apreciat cel mai tare? CONCIZIA.
Prin urmare, majoritatea oamenilor apreciaza cel mai mult la o prezentare sa fie concisa.
J.F. Kennedy a spus celebrul sau discurs care a inspirat o natiune in 15 minute. Steve Jobs a oferit cea mai celebra prezentare a sa (Steve Jobs 2005 Stanford Commencement Address) in 15 minute. Martin Luther King a rostit celebrul discurs (I have a dream) in doar 17 minute.
Cum poti sa transmiti cat mai mult, in putine cuvinte?
Iata 3 strategii foarte simple care sa raspunda la aceasta intrebare:
1. Analogia
Eu consider analogia cea mai puternica si rapida metoda pentru a transforma informatia complexa intr-o idee simpla. Cateva exemple de analogii:
„Oamenii din jurul tau sunt ca un lift. Ori te duc in sus, ori te duc in jos.”
„Atitudinea pozitiva este ca un stergator de parbriz. Nu indeparteaza problemele, dar iti permite sa mergi mai departe.”
„Ideile bune sunt ca un tren, vin si pleaca.”
„Un obicei nou este ca o pereche de pantofi noi. Ei te pot strange in primele zile de purtat dar apoi devin incaltarile tale favorite”
Pentru a construi o analogie ai nevoie de :
A. Conceptul cheie
B. Un lucru comun pe care sa il folosesti ca termen de comparatie
C. O punte de legatura intre ele
2. Imagini
Cu siguranta cunosti acea fraza : „O imagine face cat o mie de cuvinte”. Atunci cand vrei sa vorbesti cat mai putin, lasa imaginile sa vorbeasca in locul tau. Creierul nostru nu gandeste in cuvinte sau cifre, ci gandeste imagini. De fiecare data cand auzim cuvinte creierul face un efort sa proceseze acele cuvinte si sa le transforme in imagini. Asa proceseaza creierul nostru informatia.
Cel mai bun exemplu de folosire al imaginilor pe care eu il cunosc din Romania vine de la o conferinta TED in care speakerul este domnul Raed Arafat. Te invit sa il urmaresti de la : 11:13 – 12:05
3. Demonstratie
Putine metode sunt mai puternice intr-o prezentare decat o demonstratie. Desi s-ar putea sa spui ca dureaza prea mult, timpul respectiv este extrem de bine investit si poti sa te asiguri ca acea informatie va fi inteleasa, va fi retinuta si cel mai probabil va fi pusa in practica.
Invita un voluntar din public si fa o demonstratie live a ceea ce prezinti. Asa vei putea sa transmiti mesaje complexe intr-un mod simplu.
Acum ai in arsenalul tau de vorbitor inca 3 strategii simple : Analogia, folosirea imaginilor si Demonstratia