Cum sa treci cu bine un interviu sub stres
Desigur, prietena mea – cu 10 ani de experiență în zona tehnică – considera consultantul cu care s-a întâlnit probabil nebun sau beat, “altfel n-ar fi sărit așa la gâtul meu, nu mi s-a mai întâmplat niciodată așa ceva și am mai fost la interviuri”.
La o analiză mai detaliată a ce s-a petrecut de fapt la acea întâlnire, descoperim o tehnică de interviu mai specială, dar utilă în anumite cazuri și anume interviul sub stres.
Cum sugerează și numele, acesta are ca scop observarea candidatului în situații stresante, plecând de la premisa că situațiile implicând stres intens și presiune sunt un dat pentru posturile de management.
Astfel, încât intervievatorul poate avea o abordare arogantă, sarcastică sau poate adopta o tăcere încăpățânată, ignorând complet candidatul. Sau poate pune mai multe întrebări fără să te lase să răspunzi, să te contrazică obsesiv sau să întârzie intenționat la întâlnire…și lista poate continua.
Interviul sub stres este deseori bazat pe realități practice și greu de evitat ale postului și este considerat de adepții săi un test obiectiv al comportamentului, logicii și auto-controlului emoțional al potențialului angajat. Desigur că acest tip de interviu își are sfera sa de aplicabilitate și utilitate, ca și specialiștii capabili să facă acest lucru eficient.
Ce ar fi trebuit să facă prietena mea și ce poți face tu când te afli într-un astfel de interviu?
Cel mai bun sfat în cazul unul stress-interview este ”Don't stress!” Trebuie, în primul rând să nu o iei personal și să-ți păstrezi calmul. Privește situația optimist: dacă se întâmplă să ai un subordonat sau coleg cu un comportament atât de ciudat ca persona care te testează la interviul sub stres, vei fi moral pregătit. Ce se așteaptă de la tine este să faci față presiunii cu calm și diplomație, exact ca într-o situație de business.
Un candidat cu experiență în Senior Management îmi povestea că abordarea care în cazul său a dat rezultate este una diplomată, dar directă, de genul “dacă vreți să mă supuneți unei presiuni constructive ar fi cel mai bine să îmi povestiți una sau două probleme punctuale ale companiei dumneavoastră și să-mi dați posibilitatea să vin cu soluții; dacă nu vă pot convinge astfel, nu ar trebui să mă angajați”.
Interviul clasic este mult mai cunoscut decât cel sub stres și folosit (chiar cu toate versiunile și particularizările sale) pentru marea parte a posturilor și/sau companiilor-angajator.
Dar în cazul unui interviu clasic se poate pierde din vedere un aspect foarte important: ești același angajat cu potențial, stilat, zâmbitor și elocvent în situații stresante, sau doar în acele situații în care totul este cum ți-ai dori? Își poate asuma o companie riscul să cedezi sub presiune – fizic și/ sau psihic?
Motivația mea pentru acest articol a fost “umanizarea” interviului de tip ”sub presiune” și explicarea conceptelor în speranța de a sugera candidaților că un interviu de angajare îți induce oricum o stare de nervozitate, însă nu trebuie să îl privești ca pe un interogatoriu incomod.
Tot la capitolul sfaturi, rămâne mereu valabilă importanța pregătirii interviului, indiferent de tipul său. Cu cât mergi mai bine pregătit la un interviu de angajare, cu cât știi mai multe despre companie și echipă, cu atât vei fi mai relaxat și convingător.
Există adepți convinși ai interviului sub stres și adversari la fel de hotărâți, care îl consideră o formă semi-sadică de recrutare, care crează mai multe probleme decât rezolvă.
Prietena mea, deși a înțeles acum rațiunea din spatele întrebărilor la limita între incomod și jignitor, a decis să nu mai accepte în viitor invitațiile la interviu ale companiei de consultanță în cauză.
Concluzionând, este decizia fiecărui candidat dacă ramane la un interviu (fie el unul clasic sau sub stres) sau, dacă nu se simte comod, mulțumește politicos pentru oportunitate și părăsește discuția.
Dimpotrivă, dacă presiunea și un mediu concurențial vă motivează, ați putea considera un interviu sub stres chiar plăcut. Statisticile arată că cei care rezistă cu succes la acest tip de interviu au o rată de “supraviețuire și succes” mult mai mare în companiile cu un mediu de lucru agresiv.
Vă urez o toamnă deloc stresantă și mult succes!