Da o sansa celor altfel decat tine
Majoritatea liderilor isi cauta parteneri de echipa dupa chipul si asemanarea lor. Si totusi, este destul de periculos. Atragand langa noi doar persoane asemenea noua riscam sa pierdem multe oportunitati legate de diversitate. Se formeaza astfel doua tabere: Noi, si cei asemenea noua si Ceilalti, de obicei foarte diferiti de noi. Un singur exemplu in acest sens este dat de faptul ca 89% dintre cei aflati in Fortune 500 spun ca sunt de acord ca femeile sa aiba posturi de conducere, in timp ce realitatea este ca doar 18% activeaza la nivelul de top management si numai 3% dintre CEO Fortune 500 sunt femei.
Am lucrat si lucrez cu top manageri si pot spune cu mana pe inima ca sunt departe de a fi misogini sau rasisti (cel putin cei cu care m-am intersectat eu), insa obisnuinta si nevoia de similaritate ii face sa-si atraga alaturi mai degraba colegi barbati, decat femei.
In timp ce pentru un barbat este relativ usor sa urce pe scara ierarhica, bazandu-se pe munca sustinuta, ambitie, implicare, merit si fructificarea oportunitatilor, pot spune ca pentru o femeie care face toate acestea este mult mai greu. De ce? Pentru ca se pare ca inca are nevoie de un barbat care sa ii deschida usa catre board, barbatii inca detinand cheia…
Asadar, ar fi nevoie, macar din cand in cand de niste remindere – cine ar putea sa le dea mai bine decat consultantii, trainerii sau coachii angajati pentru a oferi suport – legate de includerea Celorlalti in grupul de elita, in board. Ar trebui ca mai intai sa fie identificate abilitatile de leadership si mai apoi aspecte legate de subiectivism sau similaritati. Oricum toate studiile in legatura cu leadership-ul in organizatii arata ca femeile sunt mult mai potrivite pentru posturi de top, avand rezultate mult mai bune decat colegii lor barbatii.
Daca esti intr-o astfel de situatie ca cea de mai sus, ce-ai spune sa te gandesti un pic la urmatoarele:
– Ai fost pus vreodata in situatia de a face parte din ‘Cealalta tabara’? In ce situatii? Ce emotii traiesti acum cand iti amintesti evenimentele prin care ai trecut?
– Identifica doi colegi care sunt Ceilalti pentru tine. Alege un barbat si o femeie. Iesi cu fiecare dintre ei la masa doar pentru a-i cunoaste mai bine. Atat!
– Daca compania in care activezi este destul de mare, atunci fa-ti timp sa observi daca intr-adevar exista Noi si Ceilalti, in ce procent, care sunt comportamentele celor doua ‘tabere’ si ce rezultate genereaza aceasta departajare
Cel care ‘detine scaunul’ are si influenta asupra bunului mers al companiei, al echipei, al rezultatului final. Uita-te la scaunul ocupat de langa tine! Cine il ocupa? Este un duplicat de-al tau sau face parte din Ceilalti? Poate e timpul pentru o schimbare! Vremurile sunt pregatite de mult. Tu esti?