Da, rezoluțiile de început de an pot deveni realitate!
De ce se întamplă acest lucru? Pentru că este normal să ne facem un bilant al anului trecut, cu bune și cu rele și să ne dorim mai mult de la anul ce vine. Bruce Lee spunea: „Un obiectiv nu este întotdeauna pus ca să fie atins, ci și doar pentru a tinde către el.” Și sunt perfect de acord cu acest lucru. În fond, înca mai suntem copiii de 8-10 ani care dacă primeau 10 exerciții la matematică rezolvau undeva între 5 și 8 dintre ele, iar dacă primeau 5 rezolvau 3-4. Așadar, o viață (măcar) mai bună are nevoie de rezoluțiile de început de an pentru a se împlini! De obicei eu îmi stabilesc 10, iar procentele de îndeplinire au fluctuat în ultimii 12 ani, de când fac acest lucru, între 30% și 90%. De unde poate veni diferența?
Lipsa perserverenței
Perseverența este un factor esențial pentru îndeplinirea oricărui obiectiv. Și l-am pus pe primul loc pentru că este motivul cel mai des întâlnit. Hai, fiți sinceri, și spuneți din ce motiv cel mai mare obiectiv al vostru este încă un vis? Pentru că ați avut ghinion? Pentru că este criză? Pentru că au luat-o alții înainte? Pentru că vă lipsesc banii? Pentru că sunteți prea tânăr sau prea bătrân? Pentru că vă lipsește timpul? Aiurea! PENTRU CA V-A LIPSIT PERSEVERENȚA! Deoarece a venit un moment dat în care ați renunțat sau ați amânat! Dar este viața voastră! Amânați-o, dacă așa vă place! În cartea „De la idee la bani” a lui Napoleon Hill, există „8 calități ale omului perseverent”:
- Un obiectiv bine definit;
- Dorința;
- Încrederea în sine;
- Planuri bine organizate;
- Corectitudinea cunoștințelor;
- Cooperarea;
- Voința;
- Obișnuința.
Faceți-vă o analiză foarte sinceră și vedeți unde stați bine și unde stați mai puțin bine, și porniți pe drumul transformării, cu gândul ca ORICE OM POATE ÎNVĂȚA SĂ FIE PERSEVERENT! Apropo de cartea aminitită mai sus: chiar dacă ați citit-o și recitit-o, eu vă recomand să o mai citiți încă o dată, de data aceasta cu caietul și creionul în mână și cu 1 ora la dispoziție pe zi pentru a experimenta ceea ce citiți în carte.
Lipsa unei schimbări la nivelul paradigmelor, credințelor noastre
Vorba lui Einstein: „Este curată nebunie să faci aceleași lucruri și să te aștepți la rezultate diferite!” Și totusi, cea mai mare parte dintre noi a facut aceleași lucruri în 2013 ca și în 2012 și a sperat, pe undeva, că viața lor va fi diferită! Ei bine, realitatea este alta și o știți și voi! Doar că vă amăgiți și veniți cu scuze de genul: „nu am timp”, „nu am bani”, „sunt bătrân”, „sunt prea tânăr”, „nu am experiență”, „este criză” etc. Vestea bună este că SUNT DOAR SCUZE, DEPARTE DE A FI O REALITATE OBIECTIVĂ. Reprezintă, evident, realitatea voastră, pentru că voi sunteți cei care trăiți în lipsa de timp, bani, în criză ș.a.m.d. Însă aceasta este REALITATEA VOASTRĂ SUBIECTIVĂ. Recunosc, și mie îmi lipsește timpul pentru o gramadă de activități, însă PENTRU PRIORITĂȚI, NICIODATĂ! Recomandarea mea, după 12 ani de pus în practică programul CEL MAI BUN AN, este să vă schimbați cea mai „rea” scuză dintre toate în ceva pozitiv.
Lipsa unui plan sau renunțarea la el
Pornim la drum, de exemplu, să ne cumpărăm o mașină în 2014, dar lăsăm totul „la noroc”. Sau, planificăm acest obiectiv pentru un an de zile, însă la prima poticneală – un eveniment costisitor, de exemplu – renunțăm sau amânăm sine die visul de a avea mașină în 2014. Voi cum vreți să vă atingeți rezoluțiile lui 2014: înaintând la voia întamplării ( a se citi „la voia companiei sau a familiei, sau a circumstanțelor etc.”) sau încăpățânâdu-vă în fiecare zi să vă tineți de plan și să găsiți soluții atunci când lucrurile merg mai puțin bine decât v-ați așteptat? Da, știu, cunoșteți lucrurile acestea, dar le puneți în practică? Fiți sinceri și recunoșteți acum, doar către voi înșivă, de ce vă lipsește planul sau de ce renunțați la el, atunci când o faceți.
Scăderea încrederii pe parcurs
Marea majoritate renunță la primele încercări. De ce? Pentru că este mai ușor să trăiești în zona de comfort, cea cunoscută și sigură, decât să înfrunți refuzuri, temeri, blamări etc. Tot în „De la idee la bani”, Napoleon Hill spune că „mai mult de 500 dintre cei mai de succes oameni pe care i-a cunoscut vreodată America i-au mărturisit autorului că succesul lor a venit chiar când erau la un pas de a-și recunoaște înfrângerea. Eșecul este viclean și are un simt al ironiei foarte ascuțit. Simte o plăcere imensă atunci când prinde pe cineva exact înainte de a atinge succesul.”
V-a scăzut încrederea în 2013? Care au fost motivele? Cum v-ați recăpătat-o? Cum v-ați recăpătat-o altă dată, în trecut, dacă cumva 2013 a fost un an mai slab și sunteți încă lipsiți de încredere? Cum ar fi să faceți din acea experiență personală, modalitatea în care v-ați căpătat încrederea, un mod de viață pentru 2014?
Ce am mai observat eu că mai poate face diferența și chiar într-un mod hotărâtor?
- Scrierea obiectivelor ÎN FIECARE ZI! Probabil știți că diferența dintre miliardari și milionari este că primii își scriu obiectivele în fiecare zi, de mai multe ori pe zi (de fapt, ori de câte ori au ocazia), iar ultimii își scriu obiectivele doar o dată pe zi. Credeți că-i o prostie? Și eu am crezut că este până am pus-o în practică! Însă și aici este nevoie de perseverență, chiar și atunci, sau mai ales atunci, când pare că este departe de a avea vreun rezultat.
- Găsirea unui obiectiv major, mai mare decât tine! De obicei ne spunem că „merge și așa”, adică dacă lucrurile sunt bine, de ce să facem schimbări? Se știe că binele este dușmanul excelenței și vă spun cu mână pe inima că, dacă vă găsiți un obiectiv sau motiv mai mare decât voi, veți reuși! Poate că vreți să fiți un REAL EXEMPLU pentru copii voștri, poate că vreți să lasați ceva celor ce vor urma, poate că vreți să faceți diferența într-o comunitate. Gândiți-vă bine la ceva MAI MARE DECÂT VOI! Poate, așa cum am mai spus, credeți că pentru voi e OK, însă cum ar fi ca pentru propriul copil să fie EXECELENT?
Succes! Iar CEL MAI BUN AN de astăzi să înceapă!
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different