Dana Burghel: Noi şi vechi
Și pentru că cei „mai bine de 20 de ani“înseamnă destul de mult, pentru unii dintre noi acest lucru poate însemna o vârstă peste 40-50 de ani într-o echipă condusă de un manager mai tânăr, care poate să aibă (sau nu) condescendență pentru abilitățile și experiența unor seniori. Dacă această apreciere nu se întâmplă, cu siguranță cei în cauză vor avea niște angajați frustrați… pentru că de migrat de pe un job pe altul… mai greu în vremurile acestea, la o astfel de vârstă…
Cum ar putea un manager mai tânăr să ofere „confort ambiental“pentru angajații de toate vârstele, nu numai pentru cei mai în vârstă?
- În primul rând să evite în a fi critic sau negativ în legătură cu angajații. Pozitivismul, atitudinea deschisă și sugestiile sunt de preferat în locul „directivelor managerului“.
- Mai apoi este extrem de important să îi asculte pe cei cu mai multă experiență. O atitudine de genul „cu siguranță experiența ta ne este de folos în acest proiect“face mult mai mult decât încercarea de a pune în practică pasaje din cărți sau din traininguri.
- Totodată, ce unealtă mai bună decât delegarea există pentru a-i face pe membrii echipei să se simtă parte importantă a ei? Delegați task-uri și autoritate: rugați seniorii să le fie mentori noilor angajați, lăsați-i să ia decizii – au experiența zecilor de ani și nu se tem, lăsați-i să contribuie cu idei noi. Managerii deschiși către nou vor preîntâmpina prin această atitudine rezistența la schimbare (și la nou) a celor mai în vârstă.
Ce ar putea face un angajat mai în vârstă pentru a-și îmbunătăți relația cu propriul manager, mai tânăr?
- În primul rând ei pot să întărească relația manager-echipă, fiindu-le de un real suport propriilor manageri, și nu competitori, oferindu-le sfaturi cu tact. Nu sunt chiar de pus în practică propoziții de genul „Așa se face! Ești prea tânăr ca să știi!“
- Ascultați-vă managerul mai mult! În diverse moduri, cu siguranță vă împărtășește nevoile pe care le are și care sunt inerente poziției și vârstei, iar experiența și tactul sunt de neprețuit în astfel de cazuri.
- Amintiți-vă cum erați acum 10-15 ani. Întelegeți-i entuziasmul, energia și nerăbdarea și provocați-vă în fiecare zi să fiți la fel de energic și implicat. În fond, lucrurile de acest gen ne întineresc la orice vârstă!
Iar pentru ambele „tabere“: Concentrați-vă pe obiective, nu pe vârstă!
_______________________________________________________________
Dana Burghel, Executive and Team Coach la 'Oblio Learning'