Dana Burghel: Noul manager
Unul dintre cele mai solicitante aspecte ale acestui nou job este acela de a învăţa cum să facă mai natural tranziţia de la coleg la şef. Ce se va întâmpla cu relaţiile, unele chiar şi de prietenie, cu vechii colegi? Cum ar trebui să-şi clădească autoritatea? Cum va fi privit de ceilalţi? Şamd…
Iată câteva sugestii pentru a evita cinci greşeli comune pe care noii manageri le fac:
-
Schimbă-ţi obiceiurile! Ca angajat erai responsabil să te automotivezi. Acum, noul tău job implică şi motivarea celorlalţi, în aşa fel încât să îşi aducă contribuţia în cel mai eficient mod la îndeplinirea obiectivelor personale şi de echipă. Acest lucru implică un set de noi abilităţi pe care un nou manager ar trebui să le acopere: măsurarea performanţelor, setarea de standarde şi deadline-uri, mentoring pentru ceilalţi etc., fiind doar câteva exemple.
-
Nu lăsa garda jos! Dacă prieteniile cu vechii colegi sunt foarte strânse, asta nu înseamnă că trebuie să laşi de la tine. Aminteşte-ţi că afacerile-s afaceri şi că trebuie să fii foarte ferm în legătură cu diverse lucruri legate de disciplină, atingerea obiectivelor etc. Adevăraţii prieteni vor înţelege că ai noi responsabilităţi! Aceia care vor încerca să folosească prietenia voastră în interesul lor şi nu al echipei, nu îţi sunt de fapt adevăraţi prieteni.
-
Nu încerca să fii „one man show“! Este rândul tău să împărtăşeşti şi celorlalţi din cunoştinţele şi experienţa care te-au ajutat să ajungi manager. Oricât de frustrant şi nesigur ai fi la început – crede-mă pe cuvânt, toţi am trecut prin asta – rezistă tentaţiei de a face totul singur! Delegând nu vei face decât să creşti încrederea celorlalţi în ei înşişi şi în tine, să creşti motivaţia şi să îi provoci pe toţi să se implice şi să producă cele mai bune rezultate. Pe termen lung, deşi acum nu pare aşa, acest lucru contează foarte mult!
-
Planifică! Nu te gândi numai la ceea ce ai de făcut astăzi! Ai o întreagă echipă de condus! Dacă nu vei integra procesul de planificare în rutina ta zilnică vei ajunge să te scuzi din ce în ce mai mult în faţa şefului tău pentru lucruri care nu s-au întâmplat, în loc să livrezi rezultate. Ţine cont în mod continuu de deadline-uri, oameni şi absenţe, zile de pregătire etc. şi fă-ţi un plan al echipei cât se poate de realist.
-
Acceptă faptul că acum reprezinţi compania! Ia în considerare faptul că, fiind parte a echipei de manageri, acum tu reprezinţi compania în orice situaţie din interiorul şi exteriorul firmei. Comportă-te în aşa fel încât să nu compromiţi bunul ei renume şi fii un exemplu către ceilalţi.
_______________________________________________________________
Dana Burghel este Executive and Team Coach la 'Oblio Learning'