De ce educaţia formală aproape că nu contează
Astăzi, vreo 18 ani mai târziu, după ce am lucrat câţiva ani ca şi coach în carieră, am cunoscut numeroşi români de succes şi am dezvoltat un business internaţional de coaching, pot spune cu încredere că, în mod special în România, corelaţia dintre educaţia formală pe care o ai şi succesul în carieră este aproape zero.
O mulţime de tineri învaţă din greu la facultate, reuşesc să termine cu o medie bună, iar apoi constată şocaţi că nu reuşesc să se angajeze, pentru că mai nimeni nu acordă diplomei lor importanţa pe care ei cred că o are.
Din păcate, unii din ei concluzionează că pur şi simplu nu au suficiente diplome, aşa că se duc să mai facă două masterate, poate după acea angajatorii îi vor băgă în seamă. Ceea ce, din nou, nu se întâmplă.
Soluţia nu este mai multe facultăţi, masterate şi diplome. Oricâţi ani de educaţie ai acumula, ei tot nu ajută dacă ceea ce înveţi în fiecare an nu are valoare practică.
Şi asta este marea problemă a sistemului educaţional formal din România. Problemă pe care specialiştii din recrutare, HR sau management o cunosc de ani buni, dar pe care majoritatea candidaţilor în căutarea unui job nu o conştientizează.
Unii dintre cei mai de succes profesionişti pe care-i cunosc nici măcar nu au terminat o facultate, sau au terminat o facultate în cu totul alt domeniu decât cel în care activează.
Uitându-mă la ei şi observându-le progresul, cred că ceea ce i-a ajutat cel mai mult au fost trei lucruri:
1) Faptul că şi-au înţeles punctele forte, abilitățile naturale, şi au ales un domeniu profesional care le valorifică la maxim aceste puncte forte.
2) Abilitatea de a învăţă pe cont propriu şi din iniţiativă proprie. Din cărţi, din articole, prin programe de training, de la alţii, din practica proprie, etc.
3) Faptul că au înţeles că una este să ai o diplomă şi alte să produci rezultate reale, şi s-au focalizat pe a învăţa să producă rezultate, nu pe a acumula diplome.
Asta este, din perspectiva mea, reţeta succesului pe plan profesional.
Poate te aştepţi de la sistemul formal educaţional să te înveţe ceva util. Poate crezi că este chiar obligat. Dar realitatea este că nu se întâmplă. Şi dacă vrei educaţie de calitate, ai nevoie să o cauţi în afara sistemului.
Poate consideri că angajatorii ar trebui să te recompenseze pentru faptul că ţi-ai tocit coatele pe băncile școlii. Dar realitatea este că orice angajator este pragmatic. Nu e interesat de efortul şi sacrificiile făcute de tine. E interesat de ce poţi face în mod concret pentru el. Şi este perfect normal să gândească aşa.
Aşadar, dacă încă eşti în paradigma conform căreia şcoala este salvarea ta, este momentul să faci o schimbare majoră de paradigmă. Şcoala, cel puţin cea românească, a încetat să fie salvarea ta în clasa a IV-a.
Eduard Ezeanu
Coach pentru Art of Confidence