De ce trebuie sa fii la TEDxBucharest
Cateodata, dupa o ora in care nu reuseste sa se desprinda de monitor, Oana Toiu isi aminteste ca face parte dintr-o generatie despre care se spune ca este apatica si in nici un caz tentata sa stea intepenita intr-un scaun pentru a asculta experti vorbind despre explozia demografica a Asiei si impactul pe care il genereaza aceasta in economia globala, sau despre noile studii in neurologie.
Si iata ca, totusi, oameni din generatia Oanei preiau filmulete de la conferintele TED, le pun pe bloguri, le impartasesc prietenilor, traduc gratuit discursurile in limba lor nativa, organizeaza voluntar TEDxBucharest* si vin la eveniment, pentru ca este nevoie de idei care sa ne hraneasca imaginatia si planurile de viitor.
Oana Toiu este unul dintre cei 11 tineri coordonati de Carmen Oprea in proiectul TEDxBucharest. Pe 15 octombrie, acesti tineri ne invita la o escapada din rutina truismelor, o incursiune colectiva intr-o joaca a conceptelor, la cateva nopti nedormite dupa conferinta in care idei si ganduri starnite de vorbitori sau de public nu ne vor da pace, la o asociere la comunitatea oamenilor curiosi si pusi pe treaba.
„Va fi o zi intreaga de prezentari in care, intr-un ritm halucinant, notiuni noi si provocatoare vor navali peste noi, alaturi de momente de arta neconventionala si conversatii provocatoare la pranz sau la cocktail”. Tinerii ne mai spun sa ne asteptam ca vecinul de scaun sa aiba o poveste poate la fel de valoroasa ca a unui vorbitor, deoarece o parte importanta din magia conferintei sta in calitatea audientei.
„In discursul meu, voi vorbi despre fericire. Nu doar despre ce este fericirea, ci si despre locul unde se gaseste ea. Unele locuri sunt pur si simplu mai fericite decat altele. Voi cauta sa aflu de ce se intampla acest lucru si ce putem invata despre aceste locuri, precum si despre cele mai putin fericite. Descoperirile mele au la baza multi ani de studii si de calatorii” – Eric Weiner, fost jurnalist si autorul cartii „Geography of Bliss”, vine la TEDxBucharest.
*Programul TEDx permite comunitatilor din intreaga lume sa isi creeze propria serie de evenimente independente in format TED. Sub o astfel de licenta, gazdele pot dezvolta propriile programe adaptate la nivel local si national, respectand formatul discursurilor, de maximum 18 minute.
„Este despre oameni si idei care schimba lumea noastra”
Pornind de la premiza de mai sus, identificarea si alegerea vorbitorilor a fost poate partea cea mai grea, dar si cea mai motivanta, pentru echipa. „Sunt oameni pe care i-am gasit prin documentari de cateva luni sau vorbitori recomandati de cele mai bune institutii din domeniul lor, oameni pe care i-am analizat impreuna cu TEDGlobal si pe care i-am ales pentru ca ne-au impresionat”, afirma Oana Toiu.
La evenimentele care stau sub umbrela TED, adeseori sunt invitati sa vorbeasca persoane neobservate de mass-media ce isi dedica munca si uneori viata ideii in care cred: oameni de stiinta coborati din laborator pe scena, fostul tocilar din liceu care astazi are o inventie revolutionara, antreprenorul social a carui poveste inspira… „Ceea ce au in comun toti acesti oameni e pasiunea si forta ideii lor, iar asta transcede domenii si statute sociale. Sunt oameni ale caror voci trebuie sa fie auzite”, completeaza voluntara.
Printre povestile vorbitorilor din acest an care merita spuse se afla inventia Ralucai van Staden, care diagnosticheaza foarte repede cancerul, sau aventura romanului Roland Hermann care ajunge in comunitati izolate din Rwanda sau Nepal cu parapanta sau pilotand avionul, pentru a acorda ajutor medical locuitorilor in suferinta. Dincolo de calitatea oamenilor, in selectie a contat si diversitatea si ineditul domeniilor.
„Asa am ajuns sa il invitam pe Andrei Rosu – primul om din lume care a batut la tobe la Polul Nord dupa ce a terminat un maraton la -40 de grade Celsius -, alaturi de Adrian Bejan, profesor la MIT ce a dezvoltat o teorie noua despre organizarea fizica a lumii. Sau pe Oana Pellea si Catalin Stefanescu, pe aceeasi scena cu expertul in securitate la NASA, Adrian Stoica, ori cu premiatul designer auto de 24 de ani, Mihai Panaitescu”.
Invitatii internationali vor aduce in conferinta o infuzie de gandire alternativa. Eric Weiner, fost jurnalist si autorul carții „Geography of Bliss”, vine din Washington DC sa vorbeasca despre diferentele culturale in surse de fericire si cum stau romanii fata de alte popoare.
Arnoud Raskin, care acum e in Guatemala pentru a lucra la proiectul lui, „Streetwize”, va veni cu exemple de gandire antreprenoriala pe care companiile le invata de la copiii strazii inclusi in programul lui de scoala mobila. Nik Halik, excentricul miliardar, va impartasi povestea sa despre o viata aproape fara compromisuri in care daca vrei sa iei cina pe Titanic sau sa dormi in Piramide o faci si gata, apoi pornesti spre a-ti indeplini urmatoarea dorinta.
Pe Magnus Scheving e posibil sa il fi vazut in rolul lui Spartacus din „Oraselul Lenes”, insa acum il veti vedea in rolul antreprenorului realizat care pe langa o frumoasa avere personala a reusit, prin platforma sa de divertisment si prin eroul pe care il intruchipeaza, sa promoveze sportul si sa scada numarul copiilor obezi.
Dupa evenimentul din 15 octombrie, pentru tinerii organizatori nu urmeaza odihna, ci TEDxBucharest Youth, de Ziua Internationala a Tinerilor, pe 20 noiembrie, si transmiterea live a conferintei TEDxChange, pe 20 septembrie, in parteneriat cu UNDP. Platforma TEDx s-a extins si la nivel de tara, independent de evenimentul din capitala, iar acum oameni din Banat, Timisoara, Iasi si Cluj au acces direct la un eveniment de acest tip.
„Ideas Worth Spreading”
TED (Tehnologie, Entertainment, Design) a aparut in 1984 cand un arhitect a decis ca este nevoie de o conferinta care sa aduca impreuna oameni remarcabili din cele trei domenii care abia atunci incepeau sa devina convergente. Spectrul s-a largit tot mai mult, inclusiv spre arta, business sau cauze sociale. Din dorinta de a impartasi aceasta „calatorie in viitor” cu restul lumii, s-a nascut ideea de a oferi acces gratuit pe Internet la aceste discursuri. Ceea ce inseamna astazi peste 100.000 de vizualizari zilnice si, dincolo de cifre, o prezenta constanta in lumea multora dintre noi. Conferintele globale TED, pentru care exista o lista de asteptare a participantilor cu aproape un an inainte, aduna in jurul lor atat o audienta diversa (CEO, oameni de stiinta, filantropi, artisti, pasionati ai tehnologiei), cat si o lista aproape incredibila de peste 1.000 de vorbitori, printre care s-au numarat de-a lungul timpului Sir Richard Branson, Bono, Larry Page, Bill Gates, Philippe Starck, Bill Clinton si multi altii.