Despre motivație și răsplată, într-un mod mai personal
S-au făcut nenumărate studii și experimente legate de motivație și răsplată și s-a ajuns la concluzia că dacă suntem prea puțin motivați (intern sau extern) ne pierdem destul de repede optimismul, iar dacă suntem prea des răsplătiți (mai ales extern: prea multe laude, bonusuri etc.) ne pierdem interesul, devenim leneși și chiar prea mândri. Dar unde oare se situează motivarea optimă? Unde există un echilibru perfect între ceea ce primim (imediat sau pe viitor) și ceea ce dăm?
Făcând coaching și în sport, am observat că motivația e la nivel subtil: un ton cald sau prietenos al vocii, o aprobare tacită, un „bravo” acordat din priviri fac întotdeauna mult mai mult decât orice bonus. Și tot din sport am învățat cum atenția în momentul prezent aduce foarte multă valoare meciului, competiției sau antrenamentului decât orice altceva. De ce? Pentru că răspunsul la întrebarea „Cum te simți chiar acum?” adresată unui sportiv în antrenament (și mai apoi autoadresată, chiar și în timpul unei competiții) îl face să se concentreze pe corp, în momentul prezent, observând cu exactitate unde se simte încordat, unde se simte bine; cum se simte de fapt fiecare părticică a corpului. De fiecare dată când sportivii cu care am lucrat răspundeau acestei întrebări, simțeau un impuls bun de energie ca și cum de abia ar fi început antrenamentul.
Cred că cel mai important lucru legat de motivare și sărbătorirea succesului este momentul. Am observat de-a lungul timpului multă dezamăgire și performanțe slabe doar pentru că momentul răsplății a venit prea târziu. La fel am observat, și în viața de zi cu zi, cum mulți dintre noi se situează în zona de nevoi: se simt mult prea puțin răsplătiți pentru tot ceea ce fac și devin în timp triști, nesiguri pe ei și pe abilitățile lor. Sfatul meu este să vă adresați cât mai des întrebările:
– Cum mă simt acum?
– La ce mă gândesc acum?
– Ce dispoziție am în acest moment?
Și să faceți tot posibilul, în limita momentului prezent, să vă îndreptați atenția spre zonele bune ale vieții voastre (pentru că ele există și sunt multe, credeți-mă), să vă răsplătiți singuri mai des și să vă sărbătoriți succesele imediat ce acestea se întâmplă. Acest lucru este departe de a fi egoism, este un mod sănătos de a trăi.
Prin simpla întoarcere către noi înșine, ne oferim o răsplată unică și imediată: aceea de a ne cerceta sufletul și corpul. Probabil că răspunsurile sunt mult mai puțin importante decât faptul că ne îndreptăm atenția către noi, iar, în timp, aceasta poate deveni un obicei, poate cel mai bun obicei pe care un om îl poate avea! Așadar:
Tu cum te simți chiar acum?
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different