Despre verzi și uscate pe LinkedIn
Un mediu în care se comunică din ce în ce mai intens, dar din păcate nu suficient de eficient, este LinkedIn. Aici este locul unde se întâlnesc virtual profesioniști din domenii diferite și ar putea să devină un canal ideal pentru comunicarea business-to-business, dacă ar fi mai bine înțeles.
Exemplific cu mesaj recent. Iată cum începe: "Mă bucur că suntem colegi de LinkedIn, deși tu ai toate motivele să mă urăști: consum foarte puțină benzină :)).” Da, e adevărat că sunt comunicatorul unei companii petroliere, dar de ce aș urî pe cineva pentru că nu consumă suficientă benzină? Fraza mă atinge și la nivel personal, pentru că pe profilul meu scrie că fac voluntariat într-un ONG verde. Dar s-ar putea să nu înțeleg bine: iată, după cuvântul “benzină” apar două puncte și două paranteze, adică totul este o glumă. Sau nu, din moment ce mesajul continuă cu o propunere profesională: “În altă ordine de idei, dacă ai nevoie de idei creative ,,mișto'' care să te ajute sau doar ai chef să bem o cafea într-o dimineață la tine la birou și sa discutăm verzi și uscate despre advertising, plăcerea ar fi de partea mea. Eu săptămâna viitoare am diminețile libere până la 11 :)". Acum sunt de-a dreptul bulversată, mi se oferă idei creative gratuit, dacă aș avea timp să discut la birou verzi și uscate, în fiecare dimineață, până la 11:00. Este o ofertă pe care am să aleg să o ignor, pentru că pur și simplu am alte lucruri mai bune de făcut. Adică să muncesc.
În concluzie, aș vrea să punctez câteva idei despre cum putem să fim eficienți când comunicăm pe LinkedIn, mai ales când trebuie să atingem obiective de afaceri. Prin prisma experienței de comunicator în mai multe companii multinaționale, dar și pentru că fac voluntariat într-un ONG, îmi dau seama cât de greu este să captezi atenția, să obții o întâlnire, să îți expui proiectul de afaceri în fața cuiva care ia decizia sau o influențează. LinkedIn este o modalitate relativ simplă și cu siguranță ieftină de a ajunge mai repede și țintit la oamenii care contează.
Odată obținut acceptul la invitația de conectare pe care ați lansat-o, filtrați cu atenție pasul următor: oferta personalizată, care vă reprezintă. Ceea ce comunicați trebuie să fie autentic, de impact, la obiect și să dovedească două lucruri: că vă cunoașteți interlocutorul și aveți ce să-i oferiți. Studiați cu atenție profilul persoanei cu care vreți să stabiliți o legătură de afaceri. Faceți efortul de a vă personaliza prezentarea și fiți politicoși. Rezumați-vă la două-trei paragrafe concise, ușor de citit de pe smartphone. Transmiteți faptul că sunteți stăpâni pe situație, că nu încercați cu disperare să vindeți, nu contează ce și cui.
Dacă vă faceți bine temele, veți ajunge să întâlniți față în față persoane care să conteze, care vă pot deschide drumuri și pe care le puteți ajuta, la rândul vostru.
Adina Ionescu este PR & Brand Builder MOL România.