Executivi în oglindă: Cum să supraviețuim propriilor decizii
Ce îmi doresc să subliniez cu anecdota de mai sus? Pe de o parte, faptul că deciziile fac parte din viața noastră, a tuturor, și că nu ne putem feri de ele la nesfârșit. Pe de altă parte, însă, eu nu cred în decizii proaste – cred că fiecare persoană, pusă în fața unei alegeri, ia cea mai bună decizie pe care o poate lua la momentul respectiv, date fiind situația și cunoștințele sale. Desigur, ne putem da seama ulterior că o anumită decizie ne-a fost mai mult sau mai puțin favorabilă, însă, dacă alegem să ne uităm la ce am învățat din ea mai degrabă decât la ce am pierdut și la câte remușcări am acumulat pe drum, cred că putem fi foarte împăcați cu noi înșine.
Aș putea spune chiar că deciziile sunt simple pentru cei care știu exact ce valori și ce principii au. De exemplu, un executiv care pune pe primul loc familia, rareori va accepta să se relocheze, dacă schimbarea pe care o presupune aceasta nu îi integrează și pe membrii familiei sale. Totuși, un executiv cred că are de luat trei decizii esențiale pe parcursul său profesional. Prima dintre ele este căror lucruri vrea să își dedice viața, a doua – cât de mult e necesar să investească în lucrurile pe care și le dorește, iar a treia decizie presupune răspunsul sincer la o întrebare foarte importantă: Ce urmează după ce mi-am atins scopul? Unii oameni riscă să piardă the big picture, acea motivație pe care au avut-o inițial și care i-a determinat să ia decizia respectivă. Ei incep să aibă remușcări fie pentru că nu și-au imaginat că va fi atât de greu, fie pentru că încă nu se află unde și-au dorit, fie pentru că nu le merge atât de bine pe cât s-au așteptat. E important ca executivii să aibă în minte faptul că lucrurile se construiesc cu răbdare și perseverență.
Cred că e important ca orice decizie luată de un executiv să răspundă următoarelor întrebări:
• Cum se va schimba viața mea în bine după această schimbare?
• Care este cauza care mă determină să iau această decizie și să fac această schimbare?
• Sunt sigur că această cauză nu e un capriciu sau un lucru care stă în puterea mea pentru a fi ajustat?
• Ce voi face după ce voi obține ceea ce îmi doresc?
• Cu ce va fi viața mea diferită după ce voi avea ceea ce îmi doresc?
În cele din urmă, decizia cea mai bună este cea care îți dă voie să dormi ca un prunc noaptea și care îți dă cel mai frumos sentiment din lume – faptul că ai avut curaj să schimbi ceva și să îndrăznești la mai mult. Supraviețuirea cu propriile decizii înseamnă să conștientizezi de unde pleci și către ce te îndrepți, precum și cât de ”accidentat” poate fi drumul din punctul A până în punctul B. Asumarea acestor riscuri face parte, până la urmă, din frumusețea deciziilor noastre.
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucrează cu top manageri îndrăzneți, care conduc organizațiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu deține numeroase cetificări în coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network și certificarea ca Professional Certified Coach acordată de Federația Internațională de Coaching [ICF] – organizația numarul 1 din lume care reglementează profesia de coach la nivel internațional.