Fapte și ficțiune în executive coaching (II)
Mi-am propus să pun pe masă câteva dintre ele și să le analizez din mai multe perspective. Am discutat deja despre cinci dintre ele; iată alte cinci prejudecăți de care m-am lovit, la rândul meu, atunci când a venit vorba despre coaching:
Rezultatele procesului de coaching nu pot fi măsurate
Rezultatele procesului de coaching vizează obiective foarte precise și foarte bine stabilite din avans. Chiar și acele obiective care par, la o primă vedere, intangibile, se pot cuantifica, pe termen lung, în obținerea unor beneficii măsurabile și palpabile.
De exemplu, se pot obține rezultate care pot părea intangibile cum ar fi consolidarea unei echipe, crearea unor relații mai bune în organizație, crearea și verbalizarea unei viziuni comune ș.a. În mod firesc, acestea, în final, conduc la bunăstarea business-ului respectiv și se pot cuantifica în cifre de afaceri.
De fapt, cred că orice poate fi măsurat – dacă ai avut o imagine negativă la serviciu și, în urma procesului de coaching, devii o prezență plăcută și oamenii vin la tine, rezultatele pot fi măsurate în numărul de oameni cu care ai interacționat pozitiv. Stabilirea foarte clară a obiectivelor și a instrumentelor de măsurare este un lucru esențial în coaching. Întotdeauna, clientul este întrebat – „Cum știi când îți vei fi atins obiectivul?”.
Toate problemele și provocările unei persoane pot fi rezolvate de un coach
În extrema celalaltă, se situează această prejudecată. Există obiective care nu țin de sfera coaching-ului și pe care acesta nu le poate rezolva. Uneori, pur și simplu coaching-ul nu este instrumentul potrivit – este posibil să fie nevoie de terapie, pentru ca individul să treacă printr-un proces de vindecare, de exemplu, sau de training, consultanță sau mentorat. De asemenea, există situații în care dorința clientului nu poate fi îndeplinită prin coaching – un obiectiv de tipul „mi-aș dori ca ceilalți să mă perceapă diferit” nu este un obiectiv care ține de acest domeniu; coaching-ul poate să te ajute să devii mai comunicativ, mai deschis, însă nu lucrează cu percepțiile celorlalți și nu le poate influența astfel.
Executive coaching-ul îmi va rezolva toate problemele legate de viața și activitatea mea profesională
Cu siguranță nu este așa. De ce? Pentru că în coaching se lucrează cu un singur obiectiv o singură dată. Este posibil ca, după atingerea unuia, un alt obiectiv să devină o prioritate sau o presiune care necesită să fie obiect pentru un nou proces de coaching. Însă, coaching-ul nu este magie, nu poate rezolva în mod miraculos toate problemele și provocările cu care se confruntă o persoană. Coaching-ul nu face ceva oamenilor – nu îi ia și îi scoate altfel după ședințe –, ci îi ajută să se transforme, cu ajutorul lor înșiși.
Dacă îmi iau un coach, cu siguranță îmi voi atinge obiectivele pe care mi le-am propus
Un coach nu poate fi responsabil pentru inacțiunile clientului său – dacă acesta din urmă nu face ceea ce se angajează să facă, este normal ca schimbarea și, implicit, obținerea rezultatelor dorite să nu se producă. Un coach bun are datoria de a sesiza acest lucru și de a-l aduce în atenția și sub observația clientului său, pentru a decide cum procedează de la acel punct înainte.
Pot deveni dependent de coaching sau de persoana care îmi este coach
Există această teama deseori, însă eu cred că dacă persoana respectivă este capabilă să facă ceea ce face alături de un coach, atunci cu siguranță va putea face asta și singură. Antrenamentele și deprinderile se pot folosi în continuare. Poate că persoana nu va reuși întotdeauna să reproducă în totalitate acel spațiu pe care l-a creat alături de un coach, sau să-și pună întrebările așa cum le punea coach-ul, însă va dobândi aptitudini de auto-conștientizare, de reflecție, abilitatea de a face planuri și de a le respecta, de a aborda situațiile pas cu pas ș.a.m.d.
Vă invit să vă gândiți critic la toate cele de mai sus și să puneți la îndoială lucrurile care par evidente sau prea des auzite. Ce e fapt și ce e ficțiune? Vă propun să vă răspundeți conform înțelegerii personale și să rămânem „în întrebare împreună".
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucrează cu top manageri îndrăzneți, care conduc organizațiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu deține numeroase cetificări în coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network și certificarea ca Professional Certified Coach acordată de Federația Internațională de Coaching [ICF] – organizația numarul 1 din lume care reglementează profesia de coach la nivel internațional.