Fii disperat atunci când cauți un nou job!
Faza I
La un moment dat în cariera ta, probabil ai fost în situația de a căuta locul de muncă potrivit sau unul mai bun decât cel actual. Sau poate că acum ești în căutare de noi oportunități. Și ce ai făcut în acest caz? Sau ce plănuiești să faci? În primul rând, vorbești cu familia și cu prietenii, fiindcă doar ei au „privilegiul” de a ști această informație. Pentru restul cunoștințelor tale informația este secretă, pentru moment. Ei nu trebuie să afle nimic până când nu îți găsești acel nou job cu care să te poți lăuda.
Apoi începi să cauți job-uri online și selectezi cu atenție acele posturi pentru care te hotărăști să aplici. Trimiți CV-ul. Ești chemat la câteva interviuri. Treci doar de câteva, dar situația nu este chiar atât de rea. Te gândești că mai ai șanse, dar primești și ultimul răspuns. Este negativ! Iți spui „Sunt conștient, poate că nu am dat tot ce e mai bun, dar pot aplica și la atâtea alte job-uri”. Încă nu ești disperat.
Faza II
Revii asupra opțiunilor tale și aplici la acele posturi pe care le-ai refuzat în prima fază. Ești sigur că vei fi pus în dificultatea de a alege între mai multe oferte. Ai toate cunoștințele și experiența pe care ei le caută și chiar mai mult de atât. Știi că ești mai bun decât ceilalți candidați. Știi, de asemenea, că într-o „situație normală”, nici măcar nu ai fi aplicat pentru asemenea job-uri. Dar acum trebuie să iei în considerare toate opțiunile pentru că ești foarte nemulțumit de poziția ta actuală.
Mergi la interviuri gândindu-te că este imposibil să nu fii ales. În final, primești un răspuns pozitiv; apoi altul. Wow! Ai avut dreptate, iar acum ești în poziția de a alege. Dar curând, la discuțiile finale cu firmele, afli că una dintre ele îți oferă un pachet salarial mai mic decât cel actual si celălalt job nu mai este disponibil din cauza unor modificări interne.
Faza III
Acum ești disperat. Simți că ai făcut tot ce se putea face pentru a obține un job, dar nimic nu a funcționat. Începi să ceri recomandări de la aproape toate persoanele cu care ai lucrat și ești pus în postura de a-ți dezvălui scopul. În câteva zile toată lumea îți știe secretul. Mai mult decât atât, îi încurajezi pe toți să te sune dacă află de vreo oportunitate pentru tine.
Acum te concentrezi pe fiecare posibilitate de a găsi un job mai bun: discuțiile cu familia, cu prietenii si cunoștințele, vizite în orașe noi, invitații la conferințe, evenimente de networking, sesiuni de training, etc. De fapt „tot ce se poate face” înseamnă să explorezi fiecare contact pe care-l ai, fiecare oportunitate și să-ți faci cunoscut scopul. Permite-le altora să te ajute pentru că ai nevoie de ajutorul lor. Cu toții avem nevoie.
Ce se întâmplă dacă vei fi disperat de la început?
… vei solicita recomandări înainte să aplici pentru un job nou;
…vei primi recomandările în timp util;
…vei anunța toți cunoscuții că ești în căutarea unui job mai provocator;
…vei fi sunat pentru noi oportunități atunci când vei avea cea mai mare nevoie;
…vei participa cu plăcere la diferite evenimente (traininguri, conferințe, etc.) și îți vei extinde rețeaua profesională;
…vei fi contactat încontinuu pentru noi oportunități și vei avea în mod constant privilegiul de a alege job-ul potrivit pentru tine
De ce să aștepți patru sau cinci luni să devii disperat pentru că nu ai găsit job-ul potrivit?
Transpune-te în această situație începând de acum și acționează chiar de azi ca și cum ai fi disperat!
Carmen Balalia este trainer în cadrul Schultz Consulting și are o experiență de peste 6 ani în mediul corporate și în organizații neguvernamentale. Domeniile sale de expertiză în training si consultanță sunt: managementul resurselor umane, antreprenoriat, vânzări, customer care, management, leadership, motivarea echipei, formare de formatori, comunicare organizațională, recrutare, selecție și simulare de interviuri.