Frica de a vorbi in public
Pe masura ce crestem profesional si suntem perceputi ca experti in domeniul nostru de activitate, incep sa apara solicitarile de a impartasi informatia si experienta pe care o detinem, vorbind in fata unui public format din mai multe persoane. Decizia e simpla : fie ramâi la juniori toata viata, fie cresti din punct de vedere profesional si atunci vei fi pus in situatia de a sustine prezentari.
Experienta pe care o capeti dupa fiecare sesiune pe care o sustii in fata unui public este greu de inlocuit. Majoritatea speaker-ilor incep sa devina buni in ceea ce fac dupa ce depasesc 1000 de ore petrecute in fata salii, insa exista strategii care sa te ajute daca esti la inceput de drum si vrei sa lasi temerile in urma. Emotiile in cantitati moderate sunt bune pentru ca iti dau energie si te fac sa pari viu in faţa audienţei insa peste un anumit prag ele incep sa stea in calea reuşitei tale, inhibându-te.
Ce poţi face anterior prezentarii, daca vrei sa iţi gestionezi emoţiile este sa inţelegi de unde vin acestea şi cum le poţi evita.
O mare parte dintre cei care trateaza subietul fricii de a vorbi in public, se concentreaza asupra emoţiilor provenite din teama de a nu performa la un nivel scazut in faţa auditoriului. In realitate, in spatele fricii de a vorbi in public, stau trei trei categorii distincte de bariere:
- grijile legate de livrarea conţinutului;
- emoţiile privitoare la prestaţia pe care o s-o ai in faţa salii
- temerile legate posibilitatea de a avea emoţii.
“Daca nu vor crede ceea ce le spun?”
“Daca nu o sa ştiu cum sa le raspund la intrebari?”
“Daca nu o sa ii conving?”
Toate acestea sunt griji legate de conţinut şi le simţim atunci când nu suntem suficient de pregatiţi. Poate ca nu avem suficiente informaţii sau experienţa, sau poate nu ştim cum sa ne structuram prezentarea.
Nu exista niciun truc care sa te ajute sa treci peste grijile legate de necunoaşterea conţinutului. Trebuie sa petreci timp studiind despre ce o sa vorbeşti şi pentru a te simţi sigur pe tine este recomandat sa stii mai mult decât urmeaza sa spui in prezentare. E bine sa ai o tolba plina de informaţii din care sa poţi extrage ceva in plus, la nevoie.
Grijile legate de conţinut sunt doar primul nivel al spiralei in care poţi intra şi care iţi cresc nivelul anxietaţii. Lasate nerezolvate, ele duc la nivelul doi al spiralei, care este format din emoţii legate de prestaţia in fata salii.
“Ce fac daca o sa incep sa transpir?”
“Daca o sa uit ce am de spus?”
“Daca o sa vorbesc prea repede?”
Pentru ca nu imi este clar ce am de spus, incep sa imi fac griji despre cum aş putea reacţiona fiind pus in faţa acestei situaţii. In momentul in care ma proiectez mental in faţa salii şi imi inchipui ca lucrurile vor ieşi prost, incep sa am temeri generate de posibilitatea de a avea emoţii : “Ce vor crede ceilalţi despre mine când vor observa ca am emoţii?”. Toata aceasta spirala este un pygmalion, o profeţie care se autoindeplineşte şi care poate fi oprita doar din prima etapa, cea legata de cunoaşterea conţinutului.
Chiar daca imi cunosc foarte bine subiectul prezentarii şi auditoriul, se poate intâmpla sa am emoţii. De ce? Pentru ca sistemul nostru nervos reacţioneaza pe baza unui software scris cu mult, mult timp in urma.
Designul sistemului nervos precede invenţii precum Mall-ul, oraşele sau PowerPoint-ul. In jurul anului 5000 i.Hr. societatea umana şi “tehnologia” au inceput sa se dezvolte intr-un ritm rapid cu care nu a putut ţine pasul sistemul nervos şi corpul uman.
Din perspectiva evoluţionista, când eşti in faţa unei sali şi faci o prezentare, foloseşti o zestre genetica care i-a ajutat pe stramoşii tai sa supravieţuiasca o perioada de 200.000 de ani. Un corp şlefuit pe o durata aşa de indelungata, reacţioneaza in faţa ameninţarilor emoţionale la fel ca in faţa pericolelor fizice: prin intermediul instinctului “lupta sau fugi”. Simţurile se ascut şi devii conştient de toate detaliile, eşti inundat de valuri de adrenalina, sângele este pompat catre muşchii de mari dimensiuni cu o viteza sporita, respiri rapid pentru a inhala suficient oxigen necesar arderilor din organism, digestia este incetinita şi activitatea cerebrala capata o importanţa redusa. Exact in momentul in care trebuie sa gândeşti clar, rapid şi sa te exprimi coerent, sistemul nervos iţi taie accesul la gândirea analitica şi vocabular. Toate aceste reacţii sunt normale din perspectiva evoluţiei şi odata ce inţelegi reactiile pe care le ai atunci când eşti asaltat de emoţii, iţi poţi trata corpul cu condescendenţa spunându-ţi : “Aha, acum reacţionezi cum ştii tu mai bine”.
Daca preconizezi ca o sa ai emoţii in faţa unei salii, poţi face urmatorii paşi:
- Invaţa cât mai bine materialul pe care il vei livra;
- Cunoaşte-şi audienţa;
- Inţelege reacţiile corpului tau in faţa percepţiei pericolului şi minimizeaza in mod conştient importanţa lor;
- Gaseste un prieten – inainte de a sustine prezentarea, fa cunostinta cu una – doua persoane din audienta, aflate in randurile din fata. In timpul prezentarii, priveste-le in ochi pentru a te relaxa si a te conecta cu publicul tau;
- Repeta – gaseste cativa prieteni sau membri ai familiei, in fata carora sa sustii prezentarea. Culege feed-back de la ei si ajusteaza in functie de acesta;
- Retine un detaliu important: ai fost ales sa tii prezentarea pentru ca organizatorii au considerat ca esti persoana potrivita pentru a livra discursul respectiv. Cineva crede ca esti competent si are incredere ca vei face fata;
- Fa putina miscare – cateva genuflexiuni vor atrage o stare de spirit mai alerta. Corpul este direct conectat cu mintea, astfel ca vei scapa de “paralizia cauzata de prezentari” executand cateva exercitii fizice. Iti va fi mai usor sa incepi sa comunici “live”;
- Vizualizeaza – inainte de a incepe, imagineaza-ti ce vei face si ce reactii pozitive vei atrage. Vezi o persoana increzatoare in sine, cu o voce convingatoare, puternica. Fa acest exercitiu timp de 30 de secunde si te va incarca de energie pozitiva.
Un prim pas pentru a te desensibiliza de emoţiile generate de viitoarele prezentari, este sa parcurgi un curs de Presentation Skills, unde vei exersa comportamente eficiente intr-un mediu controlat, lipsit de ameninţari.
Andrei Ristea,
Consultant in cadrul grupului Trend Consult