Geometria lui Maslow: Triunghi sau Piramidă? Cum complică serviciul, familia și prietenii lucrurile
Dacă în “Triunghi” trecerea la un nivel superior este condiționată de satisfacerea nivelului inferior, în realitate, influența a cel puțin trei medii, dependente între ele – serviciu, familie și prieteni – generează modificări de stări, dar și coexistența mai multor nivele pe piramida lui Maslow.
Se poate întampla ca în familie să mă aflu undeva la „nevoile de stimă”, iar la serviciu, să fiu undeva la „nevoile sociale”. Coexistența a două nivele în două medii diferite e ceva uzual. De exemplu, când schimbăm serviciul, “intrarea” în noul mediu se face, de obicei, între nivelul de siguranță și cel social, în timp ce în mediul familial ne putem poziționa fără probleme pe nivelul de auto-împlinire. În prima zi de muncă simțim câteva perechi de ochi în ceafă, nu înțelegem nimic din acronimele folosite și în general ne simțim siguri, ca o oaie între lupi. Trebuie să treacă câteva zile, pentru unii săptămâni, ca să ne dăm seama că (aproape) nimeni nu are nimic cu noi și să începem să ieșim la cafea și să intrăm în discuțiile despre noile idei neaplicabile ale managerului X sau despre atitudinea necooperantă a unui departament “inamic” care oricum nu face nimic.
Mai mult, dependențele între cele 3 medii complică lucrurile. Un anumit context în familie, de exemplu, poate să influențeze nivelul nevoilor pe care mă poziționez la serviciu. Dacă avem probleme mari în familie, legate de „nevoile de siguranță”, se poate întampla ca „nevoile sociale” să fie mai pregnante la serviciu. Dacă la serviciu „nevoile de stimă” suferă, o nevoie de compensare la acest nivel pe celelalte 2 laturi ale piramidei (familia și prietenii) va fi foarte probabilă.
Există și cazuri în care unul dintre cele 3 medii să fie foarte slab reprezentat. Mental însă ele există reprezentate și lipsa unui mediu din cele 3 (familie, profesional și prieteni), influențează jocul. Câte exemple celebre nu avem în care „nevoia de auto-împlinire” în mediul profesional a venit ca un rezultat al unei slabe reprezentări a mediului familial?
Interdependențele sunt mult mai variate, însă cu certitudine există și acest lucru nu poate decât să ne facă să ne întrebăm: „Triunghi sau Piramidă?”
Articol preluat de pe pmcommunity.ro
Dincolo de faptul ca imbina intr-un mod natural umorul cu know-how-ul acumulat in cei peste 10 ani de experienta in management de proiect, management si dezvoltare organizationala, Narciss este in prezent Managing Partner si Trainer la firma de training si consultanta PM Access. Pasiunea sa pentru oameni si pentru ceea ce face in momentul de fata se vede de altfel si in comunitatea online pe care a creat-o de ceva timp (pmcommunity.ro) alaturi de partenerii sai.