Ghid practic pentru managementul stresului
Pasul 1: Identifică dacă ești stresat
Uneori, asta este ușor de realizat, alteori, poate fi o provocare.
Primul lucru pe care trebuie să-l cauți sunt semne particulare de stres. Pentru o persoană, semnele pot fi dificultăți de somn, dureri de spate sau comportament agresiv. Pentru alta, pot fi prea mult somn, probleme sexuale și probleme de memorie. Este impotant să iei în calcul faptul că semnele stresului pot reprezenta de asemenea probleme de sănătate și alte semnale fiziologice, precum durerile în piept. Mulți oameni apelează chiar și la medici pentru a identifica astfel de probleme cauzate de stres.
Semnele mele de stres sunt:……………………………………………………………………
Pasul 2: Identifică stresorul
Acum este momentul să identifici cauza. Un eveniment sau o situație stresantă se numeste „stresor”.
Dacă te ajută, poți revizui lista de mai jos a categoriilor generale de surse de stres, dar ține cont că NU este o listă completă, ci mai degrabă o imagine de ansamblu:
– Mediul fizic: lumini puternice, zgomot, căldură, frig, vreme, trafic;
– Social/relațional: impolitețe sau agresivitate la ceilalți, conflicte cu alții, a nu petrece destul timp cu persoanele importante, singurătate;
– Financiar: taxe, facturi, cheltuieli neprevăzute;
– Organizațional: reguli, legislații, deadline-uri, cultură organizațională;
– Evenimente de viață: moartea, pierderea locului de muncă, boala, un job nou, o promovare, nașterea unui copil, căsnicia, un câștig financiar neprevăzut;
– Alegeri în privința stilului de viață: prea puțin somn; consum ridicat de cofeină, alcool, țigări; prost management al timpului; alimentație nesănătoasă;
– Fiziologice: sănătate precară, boli, sarcină, răni.
Notează mai jos care sunt stresorii tăi:……………………………………………………….
Pasul 3: Identifică motivul stresorului
Acum când cunoști care este stresorul, trebuie să identifici DE CE îți cauzează stres. Ține minte că stresul este declanșat numai atunci când percepi un pericol. În acest pas trebuie să determini de ce vezi situația identificată în pasul 2 ca fiind un pericol.
În general, o persoană evaluează o situație ca fiind periculoasă atunci când îi lipsesc resursele pentru a o gestiona. Prin urmare, există două aspecte ale problemei care trebuie analizate: cererile și resursele. Desigur, dacă cererile sunt mai mari decât resursele, persoana observă că nu va putea gestiona situația.
Gândește-te la situația care îți cauzează stres și scrie despre cereri și resurse.
Cereri |
Resurse |
Ex: Am nevoie de 6 ore pentru a termina acest proiect |
Ex: Am 2,5 ore pentru a termina acest proiect |
………………… | ………………… |
Stresul este un răspuns dat de mintea și de trupul nostru, în încercarea de adaptare la provocările și situațiile care ne pun în pericol sănătatea și starea de bine.
În timp ce visăm la un paradis, de fapt trăim într-o lume imperfectă.
Mihai Stoica este Senior Consultant în cadrul companiei de training și consultanță în resurse umane Humans. De-a lungul celor peste 10 ani de experiență în domeniu s-a specializat în proiecte de dezvoltare a echipelor, lucrând pentru companii mari, naționale și internaționale.