Interviu cu persoana de succes din tine
În acest context, definesc ”persoana de succes” ca fiind parte din prima categorie. Am analizat persoane de succes din jurul meu și am observat că acestea au în comun câteva elemente care le diferențiază de restul oamenilor: buna dispoziție ancorată în realitatea care-i înconjoară, pragmatismul și canalizarea energiei către acele activități pe care le pot controla și gestiona. Cu alte cuvinte, poți fi preocupat de anumite atitudini ale persoanelor din jurul tău, dar pentru că nu poți controla acest aspect, e mai util să-ți direcționezi energia către atitudinea pe care o ai tu în relația cu ei.
În rândurile următoare am surprins anumite abordări ale oamenilor de succes. Interviul de mai jos este un interviu cu persoana de succes din tine.
Cine ești?
Sunt o persoană veselă, binedispusă, sunt un prieten de încredere pentru apropiații mei și sunt un profesionist în ceea ce fac.
Tind să cred că ai atins perfecțiunea. Cum reușești?
Am atins într-adevăr perfecțiunea, în sensul că am ajuns la ceea ce eu denumesc perfecțiune, și nu ceea ce stabilesc alții pentru mine. Asociez perfecțiunea cu o stare de independențăși de optimism care cu greu poate fi afectată de factori externi, pe care nu-i pot controla.
Reușesc să fac ceea ce-mi propun pentru că sunt, totodată, și ignorant. Ignorant atunci când oamenii vor să-mi schimb planurile pentru a le face pe plac și ignorant când persoanele din jurul meu mă implică în discuții de tipul „ascultă-mă pe mine, (doar) eu am dreptate”. Ignorant în aceste situații se referă la menținerea priorităților pe care mi le-am stabilit. Pentru relații sănătoase cu ceilalți, am nevoie de o relație sănătoasă cu propria persoană.
Ce te face să crezi că aceasta abordare este potrivită?
Practica… sau experiența! Am testat și varianta în care mi-am stabilit anumite obiective personale, iar apoi, din dorința de a le face altora pe plac, mi le-am modificat sau chiar am renunțat la unele dintre ele. Și nu mă refer la faptul că obiectivele nu ar trebui să se schimbe. Este de dorit ca acestea să fie adaptate mereu la realitatea zilnică, la oportunitățile care se ivesc, dar să nu fie schimbate datorită altora, ci datorită unei decizii luate independent.
Care sunt rezultatele acestei atitudini?
Rezultatele sunt palpabile: de când am devenit mai conștient de această abordare, mi-am atins obiectivele pentru anul în curs chiar mai devreme decât mă așteptam. De-acum îmi stabilesc deja alte planuri pentru perioada următoare și pentru anul viitor. E un sentiment tare plăcut!
Probabil ai trecut până acum și prin situații în care ai fost dezorientat. Ce faci atunci când nu știi ce să faci?
Atunci când nu știu ce să fac aplic câteva strategii care au funcționat anterior: de obicei schimb ceva în activitatea mea pentru a ajunge la o nouă perspectivă, vorbesc cu un mentor sau încep un nou proiect. Au existat și situații rare în care am așteptat ca lucrurile să se rezolve din mers și în acest fel am trecut peste obstacole.
Ce sfat le-ai da celor care citesc acest articol?
În general nu-mi place nici să dau sfaturi, nici să primesc, dar cred cu tărie că fiecare dintre noi trebuie să experimenteze cât mai mult pentru a ne oferi singuri sfaturile de care avem nevoie. Pentru că lumea se schimbă atât de rapid, s-ar putea ca sfatul pe care-l ofer azi să nu mai fie valabil mâine. Prin urmare, vă doresc să trăiți experiențe cât mai valoroase!
Carmen Balalia este trainer în cadrul Schultz Consulting și are o experiență de peste 6 ani în mediul corporate și în organizații neguvernamentale. Domeniile sale de expertiză în training si consultanță sunt: managementul resurselor umane, antreprenoriat, vânzări, customer care, management, leadership, motivarea echipei, formare de formatori, comunicare organizațională, recrutare, selecție și simulare de interviuri.
Facebook Page: Carmen Balalia