Interviul Telefonic? Important sau nu?
Mai ții minte când ai fost programat la interviu și ai avut o discuție de 2-3 minute cu interlocutorul tău? Îți mai aduci aminte care au fost subiectele conversației? Întrebările care ți-au fost adresate? Te gândești că anumite întrebări nu și-au avut rostul sau nu ai oferit tu un răspuns corect? Să vedem atunci despre ce este vorba.
Prin interviul telefonic, de cele mai multe ori, se încearcă identificarea următoarelor etape:
1. Dacă datele din CV sunt actualizate (exemplu: Se verifică dacă Ion Marius mai este angajat sau nu în cadrul celei mai recente companii la care s-a angajat și care este specificată în CV-ul său.) Astfel, dacă ai CV-ul actualizat, ai un plus în calitate de candidat prin simpul fapt că arăți intervievatorului/angajatorului că ești organizat sau prevăzător, ordonat, inteligent. Evită să spui, dacă totuși nu l-ai actualizat, că: Ahh… Da.. Da.. O să-l actualizez dar am fost foarte prins, o sa fac și asta… Bla Bla. Nu l-ai actualizat și asta este realitatea, recunoaște și încearcă să fii ferm și clar în exprimare pe toată durata interviului.
2. Felul în care comunici – Indiferent de domeniul în care dorești să te formezi sau în care ești deja format vei fi nevoit să comunici. Astfel, asigură-te în timpul interviului telefonic că informațiile pe care le transmiți sunt clare și că reușești să păstrezi cât de cât un ritm fluent al comunicării, fără prea multe pauze între cuvinte. Nu este problemă dacă vorbești mai rar, poți face acest lucru, însă să fie clar ceea ce spui și să aibă sens, continuitate și o oarecare fluență. Trebuie să transmiți că ai energie în tine și nu stări de melancolie, poezie și filozofie mai ales dacă nu candidezi pentru un loc de muncă în teatru spre exemplu. Prin vocea și fluența ta, interlocutorul te poate simți dacă ești o persoană productivă, orientată spre rezultat sau o persoană mai visătoare, orientată, aparent, doar către “calitatea muncii”.
Foarte important: Acum să nu crezi că trebuie să-ți modifici și vocea ta, să nu stai să te concentrezi pe acest fapt. Nu ai treaba cu asta. Indiferent de cum ai vocea contează ce spui și cum spui și nu cât de bine sună (vocal) vocea ta.
De multe ori felul în care vorbești înseamnă că și așa muncești și înainte să spui că acest lucru este o minciună, gândește-te doar la acest fapt: Când dormi, poți să muncești? Cel mai probabil că nu. Însă când de abia îți găsești cuvintele și nu poți vorbi clar, poți să muncești? Cel mai probabil că tot nu. Într-adevăr, ți-ai putea face treaba relativ bine însă ar veni un moment când ar trebui să explici anumite lucruri ale muncii tale, iar dacă explicația nu este clară, atunci continuitatea muncii tale pur și simplu va avea multe… opriri.
3. Nu doar tu ești intervievat. Adresează întrebări interlocutorului despre locul de muncă pentru care candidezi (exemplu: Care sunt principalele responsabilități/misiuni pe care le voi avea în cadrul acestui loc de muncă?) Încearcă să porți o conversație cu intervievatorul telefonic, până la urmă cu siguranță și pe tine te interesează anumite aspecte: Cum de are datele tale de contact, informații despre istoricul companiei ș.a.m.d. (este bine să te informezi foarte bine cu privire la locația sediului, istoricul companiei mai ales pentru propria ta siguranță și mai ales dacă ești invitat la interviul față în față altundeva decât la sediul companiei. Anumiți angajatori poate nu au un sediu fizic, poate programează la hotel anumite interviuri și trebuie să ai grijă. Încearcă să anunți cât mai multe persoane unde ești și estimativ pentru cât timp stai la interviu).
4. Fii pregătit să fii testat telefonic la următoarele: Limbă străină (se adresează de obicei o întrebare sau două în care ești rugat să descrii un anumit lucru sau situație ori să vorbești despre tine sau despre activitățile de la cel ma recent loc de muncă pe care l-ai avut sau pe care îl ai); Cunoștințe PC (poți fi întrebat, drept exemplu, cum introduci un filtru în excel, cum utilizezi anumite formule de calcul ș.a.m.d.); Cunoștine de cultură generală (în funcție de locul de muncă pentru care candidezi – mai rar se efectuează o astfel de verificare, deci nu te panica, doar să ai în vedere, atât); Calificările pe care le ai (poți fi întrebat dacă ai atestatul X, Diploma Z, Acreditarea Y și tot așa).
5. Dacă nu poți vorbi în momentul în care ești sunat dar ai apucat să răspunzi totuși pentru a vedea despre ce este vorba, spune intervievatorului că ai înțeles și întreabă când ai putea reveni către acesta cu un telefon deoarece acum chiar nu poți vorbi. Evită să spui contactați-mă peste 2 ore… Preia tu inițiativă și spune că vei suna înapoi.
Așadar, interviul telefonic este practic proba cea mai importantă în selecția ta deoarece prin intermediul acestuia poți fi sau nu eligibil pentru interviul față în față. Sigur că vor mai fi situații pe care acest articol poate nu le-a cuprins, dar încearcă, pe baza informațiilor ce tocmai ți-au fost prezentate să te gândești cum ai reacționa în anumite situații, la telefon, pentru a trece proba intervievării telefonice fără nicio problemă. Iar când te vei afla la interviul față în față, 70% este posibil să fii deja acceptat.
Ai întrebări sau dorești să-ți prezinți anumite idei/puncte de vedere? E-mail: [email protected].