Jobul dorit de orice copil: maestru ciocolatier
Deşi acum este Maître Chocolatier şi persoana care se ocupă de dezvoltarea reţetelor de ciocolată la Heidi, pentru Cristina Cerednicenco lucrurile nu au stat întotdeauna aşa şi nici nu i-a fost deloc uşor să ajungă pe această treaptă a carierei. Tânăra lucrează în această companie de unsprezece ani. A început ca muncitor necalificat, iar după o perioadă a lucrat în secţia pentru figurine. „Pentru a obţine o figurină de ciocolată îţi trebuie multă răbdare şi atenţie! Acestea sunt pictate manual“, explică Cristina. Un superior a observat pasiunea pe care tânăra o are pentru a descoperi lucruri noi şi a cooptat-o într-o echipă care producea ciocolată pentru export – produse care ajungeau în Elveţia. Ea a ajuns să şi conducă acea echipă. Dorinţa arzătoare de a merge mai departe şi devotamentul pentru munca ei au ajutat-o să progreseze, primind postul de asistent cercetare şi dezvoltare. Practic, a crescut pas cu pas în această companie şi acum are deja şase ani de când lucrează ca maestru ciocolatier şi specialist în cercetare şi dezvoltare la Hiedi. „Fără dragoste şi o mare pasiune pentru munca pe care o ai, nu cred că poţi rezista mai bine de un deceniu în această activitate“, spune ea.
Prea multă teorie şi prea puţină practică
Tânăra a reuşit să ajungă în „vârful icebergului“ chiar dacă nu are studii superioare şi spune că acest lucru nu a dezavantajat-o deloc. „Dimpotrivă! Nu am învăţat pe băncile şcolii, dar am învăţat la locul de muncă“, afirmă cu tărie Cristina. Tânăra a terminat Liceul de Chimie-Biologie şi spune că în această meserie este musai să ai cunoştinţe de chimie. În plus, pe parcursul anilor de când lucrează la Heidi a fost la numeroase specializări în străinătate. Una dintre ele în Elveţia, unde a petrecut două luni într-o renumită fabrică de ciocolată, iar alta în Belgia, practic ţări extrem de renumite pentru ciocolată. Însă, cel mai important este studiul autodidact pentru că, lucrând în domeniul de cercetare şi dezvoltare, trebuie tot timpul să ai cunoştinţă de ce este mai nou pe piaţă, ce ingrediente sunt naturale. „Eu nu spun că studiile nu sunt bune, însă sistemul de la noi este bazat mult pe teorie. De exemplu, în Elveţia, o săptămână de studiu îmbină două zile de şcoală şi trei zile în fabrică. Aşa au şi baza teoretică, dar şi practica, atât de necesară în tot ceea ce faci“, explică Cristina modelul ideal de învăţământ.
„Soarta m-a împins către slujba vieţii mele“
Când era mică, îşi dorea să devină asistentă şi să lucreze cu cei mici. Bunica ei era asistent medical şi a avut contact de mică cu această lume. „Vinovat“ de tranziţia ei către ciocolată este soţul. „Eu sunt din Târgovişte şi după terminarea Liceului, în loc să mă îndrept spre un postliceal aşa cum îmi propusesem, am venit în Bucureşti. Familia şi cheltuielile nu mi-au mai permis să continui şcoala şi a trebuit să muncesc ca să mă întreţin. Aşa că m-am angajat. Acum nu-mi pare deloc rău pentru că am ajuns să fac exact ceea ce-mi place. Această meserie mi se potriveşte ca o mănuşă. Practic, soarta m-a împins către jobul vieţii mele“, adaugă Cristina.
Ceea ce-i place cel mai mult la domeniul în care activează este faptul că nu te plictiseşti. „Trebuie să ieşi în permanenţă cu ceva nou pe piaţă. Acesta este un mare avantaj. Fac tot timpul ceva nou şi care mă captivează, fiecare zi este diferită de cea care a trecut, dar şi de cea care urmează. Dacă cineva vine la job şi spune că în acea zi trebuie să facă două rapoarte şi să trimită zece e-mailuri, în cazul meu nu ştiu niciodată ce îmi rezervă ziua“, spune cu mândrie Cristina.
Se vede făcând acelaşi lucru şi peste zece ani
Maestrul ciocolatier îi sfătuieşte pe cei care urmează să-şi înceapă cariera în acest domeniu să facă exact ceea ce le dictează inima. „Trebuie să ştie cu ce se mănâncă şi că nu-i deloc simplu. Iar studiile în domeniul chimiei nu au voie să lipsească. Probabil că aţi cumpărat vreodată ciocolată şi, în loc să fie maro, era uşor albicioasă. Aceasta este o izbucnire a grăsimii la suprafaţă. Este important să ai cunoştinţe în chimie, dar în mod cert ceea ce nu înveţi pe băncile şcolii înveţi la locul de muncă“, mai spune ea.
Cea mai mare satisfacţie a meseriei pe care o practică este când un copil vine şi îşi vâră degetul în ciocolată şi spune că acela este locul unde i-ar plăcea să lucreze atunci când o să crească şi că vrea să devină maestru ciocolatier. „Pentru ei este un dulce pe care îl mănâncă după masă, însă în momentul când intră în această lume, descoperă că este mult mai mult decât un simplu desert!“.
Mentorul i-a fost chiar mama ei, care îi dă permanent lecţii de viaţă. „O femeie cu o ambiţie uluitoare. Şi-a dorit enorm să termine liceul şi să ia Bacalaureatul. A întâmpinat dificutăţi pentru că familia ei nu era una înstărită şi a fost nevoie să îşi întrerupă studiile pentru un an. Însă a revenit şi a reuşit să le termine cu note mari. Când a rămas însărcinată cu mine, a trebuit să renunţe la serviciu şi a fost casnică o perioadă lungă de timp. Acum, după foarte mulţi ani, lucrează. Ea este modelul meu în viaţă şi mi-a dovedit că, dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, sigur îl vei obţine“, mai spune Cristina Cerednicenco, care este convinsă că întotdeauna, după ploaie, apare soarele. „Indiferent cât de mari şi numeroase sunt problemele pe care le ai la un moment dat, nu trebuie să te panichezi. Ia-le pe fiecare în parte, eşti mult mai eficient dacă dai timp lucrurilor, decât dacă te precipiţi. Precipitarea te face să greşeşti şi să te îndrepţi spre eşec“, conchide Cristina. Maestrul ciocolatier se vede făcând acelaşi lucru şi peste alţi zece ani!
Bobul de cacao în lungul său drum spre ciocolată
Secretele din spatele acestei lumi sunt divulgate de către maeştrii celor care participă la seminariile de creaţie de ciocolată organizate de Heidi la ChocoWorld. Maeştrii ciocolatieri sunt cei care fac iniţierea în tainele ciocolatei, în două seminarii – standard şi premium. Participanţii primesc informaţii despre istoria ciocolatei şi despre felul în care bobul de cacao se transformă, pe rând, în pulbere, unt de cacao şi apoi în delicioasa tabletă.
După ce se pun la punct cu procedeele specifice, adică felul în care ciocolata se topeşte, se temperează şi se toarnă în formele standard, participanţii au parte de proba practică. Este timpul să-şi pună mănuşile, să-şi suflece mânecile şi să se apuce de lucru. Din peste 30 de ingrediente disponibile, pot combina ce vor şi cum vor ca să obţină ciocolata lor preferată – albă, cu lapte sau amăruie. Pot crea zeci de combinaţii, printre care ciocolată cu biscuiţi, pudră de chili, sare de mare din Himalaya, cireşe confiate, piper roz sau alune. Forma de tabletă trebuie să fie curată, fără bule de aer, iar apoi, dacă doresc, pot scrie chiar şi un mesaj pe ciocolată.
La sfârşitul seminarului primesc o diplomă de ucenic chocolatier. Seminarul premium mai include, pe lângă aceste activităţi, o a doua probă practică. Aceasta constă, la alegere, în realizarea unei figurine de ciocolată sau a pralinelor. Trufe cu fructe, cremă de alcool, nuci sau cremă proaspătă de vanilie şi smântână devin umpluturi delicioase pentru praline.
Articol preluat din Revista Cariere de septembrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici