Leadership foarte practic şi foarte simplu! (continuare)
Tipare mentale specifice
În numărul anterior al Revistei Cariere am studiat primele trei tipare mentale specifice top performerilor: încrederea în sine, ambiţia, acţiunea, precum şi modurile de a le îmbunătăţi. Folosind aceeaşi metodă vă puteţi dezvolta şi următoarele caracteristici:
Curajul
Top performerii au curajul de a acţiona chiar dacă riscă să piardă ceea ce au deja. Majoritatea oamenilor sunt blocaţi în acţiunile lor din cauza fricii că vor pierde ceea ce au reuşit să acumuleze deja. Cei cu rezultate mediocre judecă prin prisma conservării a ceea ce au în prezent, cei cu rezultate excepţionale judecă prin prisma a ceea ce vor câştiga dacă reuşesc. Din această cauză, motivaţia celor din urmă este mult mai puternică şi, ca urmare, reuşita este mult mai sigură.
Creativitatea
Top performerii îşi exersează permanent gândirea imaginând lucruri sau soluţii noi, inedite. Oamenii cu rezultate mediocre îşi pun problema „Cum se face?” şi caută soluţii în ceea ce au făcut ceilalţi înaintea lor. Ca urmare, ceea ce fac este similar cu ceea ce au făcut milioane de oameni înaintea lor şi deci are o valoare mică, este previzibilă şi, bineînţeles, generează un rezultat mediocru. Top performerii sunt creativi şi au continuu tendinţa de a căuta cum pot face lucrurile altfel decât cei dinaintea lor. Este renumită replica lui Alexandru Macedon: „Dacă este imposibil să trecem munţii pe aici, atunci asta vom face!” Atenţie! Ca să poţi face lucrurile altfel decât cei dinaintea ta, întâi trebuie să ştii foarte bine cum au făcut ei! Creativitatea nu elimină învăţarea!
Relaţionarea
Top performerii îşi dezvoltă continuu reţeaua de persoane cunoscute. Oamenii cu rezultate mediocre încearcă o reţinere în ceea ce priveşte relaţionarea cu persoane necunoscute. Top performerii, în schimb, sunt foarte tenace în a cunoaşte şi a păstra relaţia cu cât mai multe persoane. De la tendinţa de a saluta pe toată lumea când intră într-un spaţiu public şi de a face cunoştinţă cu oamenii, până la gestionarea conştientă a relaţiilor în domeniile importante, îşi cresc permanent reţeaua de cunoştinţe. În cazul top performerilor eşti deseori surprins să descoperi că ei „cunosc pe cineva“ în apropape orice domeniu şi ca urmare pot rezolva o multitudine de probleme. Faceţi-vă o listă de 300 de persoane cărora le-aţi putea cere un favor.
Ajutorul
Top performerii îşi îndatorează cunoscuţii prin ajutor şi sprijin. Majoritatea oamenilor au două tipuri de reacţii atunci când vine vorba să ajute pe altcineva. Prima, şi cea mai des întâlnită, este evitarea – „Îmi pare rău! Nu pot, nu ştiu, nu mă bag!“; şi cea de a doua, din păcate mult mai rară, este generozitatea: „Fac tot ce pot! Nu vreau nimic la schimb!”.
Top performerii se implică în a-i ajuta pe ceilalţi percepând fiecare ocazie de a ajuta pe cineva ca o investiţie: „Te ajut acum şi poate mă vei ajuta şi tu pe mine când voi avea nevoie!“. Acest tip de gestionare a relaţiilor le dau două mari avantaje: oamenii se strâng în jurul lor ştiind că au de câştigat din relaţia cu ei, şi reţeaua lor de relaţii se bazează pe câştig reciproc.
Faceţi-vă şi voi o listă cu toţi oamenii care vă sunt recunoscători pentru ceva!
Autopromovarea
Top performerii vorbesc cu încântare şi entuziasm despre realizările lor. Cum spuneam în prima parte, oamenii cu rezultate mediocre au tendinţa de a spera că cei din jur vor remarca succesul sau talentul lor. Din păcate, asta nu se întâmplă decât foarte rar pentru că oamenii din jur sunt mult mai preocupaţi de propriul succes decât de al altora.
Top performerii sunt „lăudăroşi“, am putea spune. Sunt foarte mândri de ce au şi ce fac! De aceea tind să îţi împărtăşească acest lucru cu orice ocazie. Sunt încântaţi să povestească despre realizările lor, îşi prezintă cu mândrie ideile şi îşi laudă victoriile. Până şi la nivel pur material, se îmbracă de aşa natură încât să îşi evidenţieze succesul.
Aţi auzit expresia: „Îmbracă-te aşa cum vrei să fii tratat“? Atunci vei înţelege şi legătura cu autopromovarea.
Pasărea phonix
Top performerii au capacitatea extraordinară de a nu se lăsa „răpuşi“ de insucces sau de pierderi. Oamenii cu rezultate mediocre suferă după fiecare pierdere şi „dezarmează“ imediat. Spre exemplu, dacă prezintă o idee în public şi sunt criticaţi, suferă din această cauză şi renunţă la idee. Top performerii se alimentează cu energie şi ambiţie din insucces! Orice ratare îi ambiţionează şi îi face să îşi „regrupeze“ resursele pentru a încerca iar! Practic, renasc din cenuşa insuccesului lor!
Amplificarea puterii de acţiune
Top performerii ştiu că singur este aproape imposibil să reuşeşti, de aceea cooptează în acţiunile lor cât mai multe persoane. Oamenii cu rezultate mediocre au tendinţa de a acţiona singuri atunci când au o idee bună sau de a colabora cu un număr foarte restrâns de cunoştinţe. Fac asta fie din teama că „ideea le-ar putea fi furată“, fie fiindcă gândesc acţiuni mici cu rezultate mici. Top performerii ştiu să-i atragă şi să îi folosească pe cei din jurul lor în acţiunile pe care le intreprind. Ştiu să îşi „vândă” ideile şi să îi coopteze pe cei din jur, explicându-le ce au de câştigat din participarea la proiectul respectiv. Ştiu să îi facă pe oameni să se simtă mândri şi importanţi ca parte din proiect. Ştiu să îi lase pe ceilalţi să îşi facă treaba şi îşi rezervă poziţia de „coordonator” şi de „motivator” al echipei. Astfel, puterea lor de acţiune este amplificată cu numărul de oameni implicaţi în proiectele lor!
Bogdan Comănescu
Director General,
Accelera Business Strategy