Lecțiile de leadership ale lui Moș Crăciun
“Dar de ce îți place de Moșul?”. “Pai cum de ce, mă, tată? Toată lumea știe că Moșul aduce întotdeauna cadouri, nu ca celălalt care poate să aducă și nuiaua.” “Aha, am înțeles.”, zic eu zâmbind în barbă, înțelegând unde bătea. Știam că tocmai avusese o discuție cu maică-sa referitoare la un B minus pe care-l încasase din cauză că nu citise lectura pentru minivacanța din noiembrie.
A doua zi, dimineața la cafea, în momentul meu de singurătate și reflecție, mi-am adus aminte de discuție și gândul mi-a zburat la asemănările dintre venirea lui Moș Crăciun și bunele practici de leadership din organizațiile de azi, despre care citesc în cărți și discut cu participanții în sala de curs sau în ședințele de mentoring.
Știm cu toții,cu siguranță, că dacă facem curat prin casă, împodobim un brad sau chiar și o creangă, Moșul vine în seara de 25 decembrie, indiferent de cât de rea este vremea afară, și așa cum zice și colindul”… niciodată n-a lipsit”. Respectă-ți întotdeauna promisiunile și angajamentele.
Știm că pentru a primi cadourile pe care ni le dorim de la el trebuie să-i scriem o scrisoare în care să-i spunem ce am făcut bine pe parcursul anului, ce am greșit și ce vom face de aici înainte ca aceste greșeli să nu se mai repete. Și așa cum spunea fiică-mea, Moșul nu se gândește să ne pedepsească pentru greșelile noastre aducând nuiaua…ca celălalt. Dar știm că Moșul păstrează scrisorile noastre și anul următor va verifica dacă ceea ce am promis s-a și întâmplat. Concentrează-te pe ceea ce fac oamenii bine și acceptă-le greșelile ca pe o sursă de învățare și progres!
Știm că Moșul nu ne dă cadourile așa, pur și simplu. Întotdeauna ne cere să-i spunem o poezie sau să-i cântăm un cântecel înainte de a primi cadoul. Lucrul ăsta nu este la îndemâna tuturor, pentru unii este chiar dificil. Dar Moșul ne încurajează și, până la urmă, cei mai mulți dintre noi reușim să ne depășim teama și tracul. Și dacă chiar nu putem, Moșul ne apreciază încercarea și are răbdare până la anul când speră să reușim. Încurajează experimentarea și testarea limitelor. Ai răbdare și nu te concentra pe rezultatele pe termen scurt!
Hai că aș putea s-o țin așa până mâine. Mă gândesc că dacă principiile Moșului l-au făcut să fie atât de iubit și așteptat de cei mici și de cei mari, poate am putea și noi să le aplicăm mai des. În fond, și eu și voi suntem Moșul, nu?