Mai presus decât performanța. O să râzi!
La un curs am auzit această discuție între doi participanți:
Andrei: „Câți ani ai?”
Cătălin: „Câti îmi dai?”
A: „28”
C (zâmbind): „Am 31.”
A: „Știu, dar am vrut să te fac să te simți bine.”
Până la finalul cursului, la fiecare pauză, Andrei a fost cel care stimula conversația între participanți și care genera subiecte de discuție.
Un alt exemplu este Bogdan, care are 26 de ani și este Senior Appraiser în cadrul diviziei de evaluări a unei bănci. A făcut o facultate din cadrul ASE București, două masterate tot la ASE, a intrat în facultate cu bursă de studiu și a terminat la taxă. În facultate colegii l-au ales șef de serie și membru în Senatului Studențesc. Încă din primul an de studenție, Bogdan și-a dat seama că nu va fi în top 3 ca rezultate academice și a decis să se angajeze, pentru a deveni competitiv pe piața muncii. Ca orice student angajat full-time, a muncit și a învățat din greu pentru a face față și job-ului, dar și proiectelor universitare. Astfel a devenit un profesionist în domeniul în care activează, unul recunoscut chiar și în cadrul proiectelor internaționale.
Până acum cazul prezentat este unul despre performanță și probabil ai întâlnit și tu persoane cu un profil similar. Dar ceea ce-l face pe Bogdan special este simțul umorului foarte dezvoltat, uneori prea dezvoltat, pentru cei care nu sunt obișnuiți cu acest stil. Dacă îl întrebi ce mai face, răspunde de fiecare dată cu expresii la superlativ: „Foarte bine”, „Excelent”, „Extraordinar”. La întâlnirile cu colegii și clienții, își ia în serios atât rolul de Senior Appraiser, cât și cel de Senior Amusement Manager. De aceea este apreciat de colaboratorii lui.
Totuși, simțul umorului nu înseamnă doar a-i face pe ceilalți să râdă, ci reprezintă o stare mentală pregătită să facă haz de necaz și să găsească soluții practice. Este un atu care, utilizat alături de performanță, aduce beneficii importante:
- Generează o stare de bine molipsitoare;
- Reprezintă un avantaj competitiv personal sau de echipă;
- Detensionează conflicte;
- Creează coeziune în cadrul echipei;
Dacă ești performant și cu un simț al umorului dezvoltat, te felicit! Ești un om valoros pentru grupurile din care faci parte.
Dacă ești performant, însă simțul umorului „suferă”, te poți înconjura de oameni care au caractersiticile de mai sus. Este cunoscut faptul că personalitatea fiecăruia dintre noi este o combinație a personalităților oamenilor cu care ne petrecem cea mai mare parte a timpului.
Fii Senior Amusement Manager oriunde mergi!
Carmen Balalia este trainer în cadrul Schultz Consulting și are o experiență de peste 6 ani în mediul corporate și în organizații neguvernamentale. Domeniile sale de expertiză în training si consultanță sunt: managementul resurselor umane, antreprenoriat, vânzări, customer care, management, leadership, motivarea echipei, formare de formatori, comunicare organizațională, recrutare, selecție și simulare de interviuri.
Facebook Page: Carmen Balalia