Netbook-ul instrument de business?
Pana nu demult un netbook era doar o ruda mai saraca a laptopului, capabilitatile sale limitandu-se la rularea de aplicatii web, ascultarea de MP3-uri, vizionarea de filme in DivX la rezolutii relativ modeste, Solitaire si orice alte chestii care nu solicita o putere de calcul considerabila.
Azi, lucrurile stau usor altfel, iar granita dintre netbook-uri si laptopuri devine din ce in ce mai estompata, asa ca tot mai multe netbook-uri ar putea bate fara rezerve la usa oricarui manager. Si argumente ar avea destule. In primul rand, puterea de calcul a celor mai recente modele de netbook-uri este suficienta pentru rularea oricarei aplicatii uzuale de business. Apoi portabilitatea cat se poate de buna mi se pare un alt argument in favoarea netbook-ului, mai ales in contextul unui trend spre portabilitate a aplicatiilor de business, dintre care foarte multe functioneaza in regim „cloud“. Autonomia netbook-urilor a cunoscut si ea recent serioase imbunatatiri, si valori de genul 6-10 ore devin locuri tot mai comune. In contextul unei utilizari nu foarte intense, nu este exclus ca un netbook de ultima generatie sa te tina chiar si doua zile.
Dimensiunea tastaturii a cunoscut si ea modificari, iar vremurile cand era destul de greu sa scrii un text pe netbook au cam apus, acum tastatura unui netbook ajungand la o dimensiune de pana la 95% din cea a unui laptop obisnuit. Greutatea redusa poate fi un factor in alegerea viitorului calculator portabil, un netbook cantarind in general in jur de 1 kg, in vreme ce la laptopurile clasice vorbim de cel putin dublul acestei greutati. Dimensiunea display-ului nu este neaparat un argument pro, intrucat vorbim de diagonale de 10 inci (25,4 cm), dar fata de ecranul unui smartphone este mult mai generoasa si te poti descurca foarte bine in e-mail, navigare pe net sau scriere de documente, adica principalele avantaje pe care un smartphone le ofera oamenilor de afaceri.
Daca ai nevoie de un ecran mare, vorbim cu alta ocazie. Conectica este un capitol la care netbook-urile stau la fel de bine ca orice alt laptop obisnuit. Porturile uzuale sunt prezente, de la USB 2.0 (si pe anumite modele chiar 3.0), la iesirea VGA, Wi-Fi care este nelipsit dar si portul pentru retea pe cablu. Ce sa mai vorbim de design, care este la fel de sofisticat si arata la fel de bine ca al oricarui laptop.
Devine netbook-ul un instrument de business? Evolutiile recente ma fac sa cred ca da, multe netbook-uri de azi depasind chiar ca performanta multe dintre laptopurile de business de acum cativa ani. Laptopul tau chiar e mai tare decat netbook-urile din aceasta pagina?
ASUS 1215N – cel mai performant netbook
Chiar daca dotarea sa hardware excede nivelul cu care ne-au obisnuit pana acum netbook-urile, atingand un nivel de performanta apropiat de cea a unui laptop in toata regula, 1215N ramane un netbook. Sau cel putin asa este el pozitionat de producatori. Tehnologia Optimus, o premiera pe un netbook, comuta automat procesorul grafic, in functie de continutul rulat. Atunci cand nu este nevoie de grafica oferita de procesorul Nvidia ION2 (GT218), cu 16 stream-uri de procesare, netbook revine la serviciile cipului grafic integrat Intel GMA 3150, care rezolva cu minim de resurse consumate nevoile standard de operare. Motorizarea principala a acestui netbook este asigurata de procesorul dual-core Intel Atom D525 la 1,8 Ghz. Dotarile sunt completate de o memorie de 2GB, care poate fi extinsa pana la 4GB daca intentionezi sa rulezi un sistem de operare pe 64 de biti, precum si Bluetooth 3.0 i USB 3.0, ambele mai degraba de asteptat pe un laptop de inalta performanta.
Samsung NF210
Netbook-ul NF210 este unul dintre cele mai elegante portabile disponibile pe piata, dar straluceste si la capitolul performanta, fiind „propulsat“ de noul procesor Intel Atom N550. Autonomia este insa punctul forte al acestei masinarii, atingand o generoasa valoare de aproximativ 10 ore. Designul si calitatea asamblarii il fac unul dintre cele mai dezirabile netbook-uri ale momentului.
Acer Aspire One D260
Remarcabil pentru raportul foarte bun pret/ performanta, D260 isi face treaba onorabil, cu un procesor de 1,83 GHz Atom Dual-Core, un HDD incapator, grafica integrata intel GMA 3150. Luminozitatea display-ului este destul de buna, dar la o rezolutie de 1024×600, existenta deja pe telefoanele mobile cu display de 3-4 inci si poate netbook-urile ar merita mai mult.
Toshiba NB250-101
Sobru si elegant, de un negru intens, acest netbook se remarca printr-un design interesant, carcasa avand o textura deosebita, atat la exterior, cat si la interior. Autonomia merge pana la aproximativ 4 ore si jumatate cu o baterie de 3 celule, dar in varianta cu baterie de 6 celule are o autonomie care poate atinge chiar 8 ore.