O lecție managerială grea
Confruntarea este o lecție greu de învățat pentru mulți manageri pe care i-am cunoscut. (etimologic înrudit cu “înfruntare”, care trimite la “frunte” și care poate fi ilustrată prin relația “frontală”, “față în față”). Confruntarea înseamnă arta de a-i comunica celuilalt perceperea unei incoerențe între vorbele și faptele sale sau a faptului că nu respectă un contract explicit sau tacit care ar trebui aplicat și de la care se așteaptă rezultate.
Ca și coach, am lucrat cu un manager care, printre alte obiective de dezvoltare, îl avea și pe cel de a-și dezvolta echipa, astfel încât aceștia să respecte deadline-urile, termenele pe care le au în activitatea lor. Pe parcursul procesului de coaching, am observat cum managerul fie întârzia la sesiuni, venea cu 10 minute mai târziu sau își punea deciziile în aplicare mai târziu decât își seta singur deadline-ul. Era o incongruență între ceea ce își dorea să schimbe și le cerea oamenilor săi și ceea ce el, ca manager, făcea. Am confruntat aceasta necongruență, iar el, la rândul său, și-a confruntat echipa cu nerespectarea termenelor. Acesta a fost primul pas către schimbare.
Există multe studii despre calitatea leadershipului și impactul direct pe care îl are asupra rezultatelor unei echipe sau ale unei companii. Am recitit de curând studiul făcut de Hart Consulting despre calitatea leadershipului în România și am văzut că, statistic, 67% dintre liderii testați, au încredere excesivă în forțele proprii, își nesocotesc punctele de dezvoltat, au un sentiment exagerat al valorii personale (fiind percepuți ca “aroganți”).Traducând această statistică în comportamente, sunt lideri foarte confruntativi.
Însă acest “foarte confruntativ” ascunde o capcană – în sensul în care este un derapaj managerial frecvent. Derapajul apare atunci când managerul, inițiatorul confruntării, folosește acest termen
pentru a justifica o critic, adusă unei persoane sau grup, în lipsa unui contract sau angajament prealabil. Din perspectiva mea, un manager care are competența sănătoasă de confruntare este un manager matur, cu încredere în competențele sale și în competențele celorlalți, relaxat, ca mod de abordare a activității și a vieții și cu un profund respect pentru oameni. Fără să critice sau să se ducă în cealaltă extremă, cea a protejării – atunci când “împachetează” cuvintele astfel încât să nu supere sau să nu deranjeze pe cineva. Dacă ar fi să poziționez confruntarea și să conturez limitele ei, de o parte se afla critica, iar în cealaltă parte se află protejarea.
Provocarea managerilor este să poată să confrunte angajații, situațiile sau pe sine, fără să critice și fără să protejeze.
Ca să fie un proces eficient care să producă o schimbare, confruntarea implică câțiva pași:
- Cererea permisiunii, a acordului, adresată persoanei sau grupului în cauză;
- După ce există permisiune, acord, inițiatorul reamintește contractul respectiv considerat nerespectat, prevederile specifice nerespectate și consecințele ce decurg de aici;
- Demersul se încheie cu o cerere rezonabilă de schimbare sau de reparare într-un termen precis;
- I se dă cuvântul și destinatarului confruntării pentru a avea un dialog și a definitiva acordul de schimbare în termeni specifici, clari, amănunțiți și acceptați de toți partenerii.
Managerii au nevoie să integreze în activitățile lor zilnice competențe de coaching. Fără competențe de coaching nu pot acompania evoluția oamenilor, a echipelor, dacă trec cu vederea incongruențele. Confruntarea s-ar putea să supere, să doară să fie luată la modul personal. Dar când este făcută cu modestie și cu respect pentru omul din fața ta, este o competență care poate face diferența între un lider de succes și un manager mediocru.
Rodica Obancea este Coaching Partner HART Human Resource Consulting si are o competenta de coaching certificata de International Coach Federation. Competenta si energia le investeste in directia excelentei si a performantei. Lucreaza in proiecte organizationale, antrenand manageri, antreprenori si echipe pentru a fi performanti.
Pentru mai multe detalii despre HART Consulting click aici.