PR2, ofer mana de ajutor automatizata
Dupa ce si-a sustinut doctoratul in Calculatoare la Universitatea Columbia, S.U.A, Matei Ciocarlie (foto 2) s-a angajat la Willow Garage, o companie californiana specializata in robotica pentru medii non-industriale. Este locul unde isi continua activitatea de cercetare alaturi de o echipa completa. Accesul la tehnologiile foarte avansate de aici ii permite sa vada cum enunturi abstracte, strict conceptuale, precum formulele matematice sau algoritmii implementati intr-un program de calculator, iau forma unor miscari sau sarcini complexe executate de un robot.
Mana, o minune tehnologica
Inainte de a iesi pe poarta fabricilor, principala calitate pe care robotii trebuie sa o dobandeasca este polivalenta, afirma cercetatorul. Lucrurile se complica atunci cand ies din spatiul de lucru perfect delimitat, cum este cel al robotilor industriali. Mediul natural din viata de zi cu zi nu poate fi adaptat pentru robot, ci invers, robotul trebuie sa fie capabil sa inteleaga toate variantele si posibilitatile cu care poate fi confruntat. Multe dintre sarcinile pe care ne-am dori sa le indeplineasca pentru noi implica un contact direct cu oamenii. Alte sarcini necesita interactiunea cu un numar mare de obiecte, care trebuie apucate, transportate, sau eventual folosite.
Probleme atat de complexe precum acestea ar putea fi rezolvate chiar de Matei. El a castigat editia din anul acesta a concursului international de cercetare stiintifica Robotdalen Scientific Award din Suedia. Lucrarea sa privind studiul miscarilor mainii robotilor a primit marele premiu pentru tinerii cercetatori, in valoare de 20.000 de euro. O astfel de mana ar utiliza metodele de control intr-un mod eficient, folosind grade de libertate (rotații și translații), care nu doar sporesc complexitatea dar aduc si un plus de performanta.
Matei a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Automatica si Calculatoare. Unul dintre articolele publicate in timpul doctoratului in Calculatoare la Universitatea Columbia din SUA a fost considerat „Cel mai bun articol scris de un student.” – Best Student Paper, la conferinta World Haptics 2007 in Tsukuba, Japonia. In septembrie 2009, teza sa de doctorat a primit Honorary Mention for Distinction din partea Universitatii Columbia din SUA.
Roboti personali? Inca nu
Studiile lui Matei sunt folosite deja in compania in care lucreaza. Willow Garage are doua proiecte principale, unul axat pe partea de software (s-a creat o platforma open-source unde se regasesc informatii la zi legate de robotica) si celalalt pe partea de hardware. Proiectul hardware poarta numele de PR2, sau Personal Robot 2. Unsprezece roboti de acest tip au fost oferiti unor universitati si laboratoare. De exemplu, laboratorul Bosch va crea diferite tipuri de senzori, printre care si o „piele” electronica.
Unul dintre cele mai prestigioase laboratoare de robotica din lume, cel de la Universitatea din Tokyo, a primit de asemenea un PR2 pentru a-l programa sa execute o parte din activitatile umane cotidiene. „Astfel vom accelera probabil dezvoltarea tehnologiilor care vor permite in viitor sa avem roboti printre noi”.
In urmatorii ani, robotii vor fi inca perceputi ca niste mecanisme programate sa preia executia unora dintre treburile noastre cotidiene, dar cu ajutor substantial din partea noastra. Pentru inca o bucata buna de timp vor ramane o combinatie intre „cuptorul cu microunde, masina de spalat si telefonul mobil, mai degraba, decat niste entitati dotate cu inteligenta in sensul uman al cuvantului”. Treptat, fiecare model nou si versiune noua de software vor minimaliza contributia omului, iar cand robotii vor prelua o sarcina cu totul, nu vom avea senzatia ca am pasit intr-o era noua. Pana la Terminator, mai e cale lunga.