Probleme la Startup-Nation: Nu trebuie transformat într-un program de ajutor social!
"Vorbim de un program de antreprenoriat, nu vorbim de un program social. Am văzut grila trimisă de minister (Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat — n.r.). Dacă s-a stabilit deja prin Ordonanța de Guvern de aprobare a programului (OUG nr. 10/2017 — n.r.) numărul de loc de muncă, două mai exact, nu mai trebuie să punctezi suplimentar în grilă faptul că, dacă creezi mai multe locuri de muncă, iei un punctaj mai mare.
Dacă iei oameni din rândul absolvenților, iar iei puncte suplimentare, dacă iei din categoria șomerilor, iar iei punctaj. Nu este nevoie să punctezi în trei rânduri ajungând la aproximativ 40 de puncte numai locurile de muncă. Mai mult, este o premieră, punctezi ceva ce nu ai — adică dacă asociatul nu a urmat un curs, primește cinci puncte. Este o premieră la nivel global', a precizat Florin Jianu, citat de Agerpres.
Acesta a spus că reprezentanții mediului de afaceri au trimis ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat propuneri care vizează elemente calitative prin introducerea unora noi.
"În primul rând vrem să se puncteze calitatea planului de afaceri, dacă proiectul are un caracter inovativ, pentru că ne dorim să avem afaceri de calitate superioară. Un alt element important de punctat trebuie să fie nivelul asumat sau previzionat al cifrei de afaceri nete pentru anul fiscal următor ultimei plăți, raportat la asistența financiară nerambursabilă", a mai spus Florin Jianu.
O altă problemă identificată de fostul ministru e legată de specificațiile cu privire la costurile eligibile.
Proiectul România Start-Up Nation își propune să creeze 10.000 de noi firme, prin finanțări de până la 44.000 de euro.