Programul de lucru flexibil crește productivitatea
Deși datele sunt încurajatoare, observăm că scepticismul asupra programului flexibil rămâne constant. Vom asista oare în anii următori la o extindere a acestui mod de lucru?
Sigur, pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesar ca angajatorii să înțeleagă și mai mult beneficiile reciproce ale programului de lucru flexibil și impactul pozitiv pe care l-ar putea avea acesta asupra business-ului. Tot în studiul menționat mai sus se arată că 68% dintre companiile românești deja corelează direct flexibilitatea programului cu creşterea veniturilor.
Iată câteva dintre beneficiile cheie ale programului flexibil de lucru:
Crește productivitatea. Este mult mai eficient să angajezi câteva ore pe zi un specialist mai experimentat și mai scump, decât full-time unul mai puțin competent și mai ieftin. Mai mult, un angajat care lucrează doar câteva ore pe zi, este mult mai productiv decât unul care lucrează toată ziua.
Crește rata de retention. Dacă unui angajat i se permite să lucreze flexibil, “uzura” acestuia va fi mai scăzută. Conform mai multor studii realizate în ultimii ani, cei care au lucrat de acasă s-au declarat mai mulțumiți de locul lor de muncă.
Scad costurile. Întrucât programul flexibil este considerat un beneficiu, companiile vor plăti mai puțin în acest caz decât în cazul angajării full-time. Având mai mult timp la dispoziție, angajații vor putea să renunțe la anumite cheltuieli, de exemplu, părinții ar putea renunța la bonă întrucât timpul le va permite să stea mai mult cu copilul.
Beneficiile unui program de lucru flexibil au fost întotdeauna rapid înțelese de către angajați, mulți dintre aceștia negociind acest aspect încă de la interviul de angajare.
Impactul acestui mod de lucru asupra economiei nu poate fi decât pozitiv, dat fiind că permite companiilor să salveze costuri în timp ce își păstrează competențele cheie.