Punctul tău critic
În atelierele de design de relație pe care le organizez facilitez oamenilor să afle de la parteneri – indiferent de context – care este punctul critic care face relația să sară în aer, să se volatilizeze, să se piardă sau pe de altă parte să se satisfacă, împlinească sau găsească armonie.
Acum realizez că e mai important să știi care este minimul necesar pe care l-aștepți chiar tu de la un partener de relație, care sunt acele nevoi aparente, minime, care te fac să rămâi în relație dacă sunt împlinite sau care te fac să pleci din relație dacă mai sunt nesatisfăcute.
Acum sunt în al patrulea an de antreprenoriat și trăiesc din coaching. Într-una din sesiunile mele vorbeam despre soliditatea afacerii mele cu coach-ul meu și i-am spus cu câtă pasiune i-am servit pe toți clienții mei. I-am spus că am lucrat cu toată lumea de la studenți, antreprenori, oameni care voiau să-și construiască sau refacă relații până la directori generali și membrii ai consiliului director. I-am mai spus că sunt de treabă că mi-am ajustat tariful pentru fiecare în funcție de puterea lui de cumpărare, că sunt flexibil. Și el m-a întrebat la un moment dat: Ioane, ai un tarif minim, nu-i așa? Am tăcut năucit, pentru că nu-mi stabilisem niciodată o cifră minimă.
După această sesiune mi-am stabilit imediat o cifră minimă și am constatat încet cum contractele existente păguboase care nu-mi satisfăceau nevoile minime au început să dispară. Mai mult decât atât Universul îmi trimite acum clienții care-și permit tariful meu minim.
Când mă refer la tariful minim, mă gândesc la punctul critic în bani de la care mă angajez într-o relație de coaching. Cu banii nu-mi pot cumpăra lucruri care să-mi satisfacă nevoile afective dar pot să-mi cumpăr acele lucruri care-mi satisfac nevoile fundamentale de securitate, adăpost, căldură mâncare, apă și unele lucruri care-mi satisfac nevoile de sens: dezvoltare, evoluție, învățare…
Pentru celelalte nevoi: conexiune, onestitate, joc, pace, autonomie îmi stabilesc separat limitele, puncte critice, acele lucruri necesare minime care să-mi acopere nevoile.
La capitolul acesta am fost cel mai mult timp foarte deficitar. Am început de o vreme, în fiecare context, în fiecare tip de relație, să-mi negociez sau renegociez acele limite minime, puncte critice, care să-mi satisfacă minimul de nevoi.
Dacă ai nevoie de tandrețe, cere-i partenerului tău un nivel minim care te satisface. Dacă ai nevoie de acceptare, cere-i părintelui tău să te accepte necondiționat. Dacă ai nevoie de autonomie, cere-i șefului tău să te lase să conduci și duci singur la capăt un proiect. Dacă ai nevoie de mai mulți bani, cere-i celui care te recrutează suma care-ți satisface nevoile minimale.
Într-un context dat punctul tău critic este acel punct de la care nevoile tale încep să fie satisfăcute (să fii confortabil, să te simți bine, să ai autonomie).
În ce context simți că ai putea să-ți îmbunătățești relațiile?
Ți-ai stabilit limitele minime? Care sunt acestea?
Ioan Nicuț, Leadership Coach, Autor, Povestitor
Ioan iubește oamenii și își îngrijește trandafirii din grădina lui minimalistă. Pasiunea lui e să fie alături de lideri – prinhttp://inspiredachievement.ro/servicii/marturii-coaching – ca să aibă încredere în ei, să-și creeze o viață aliniată cu viziunea companiei lor dar și cu valorile proprii, să se transforme astfel încât să fie cine vor ei.El scrie pentru liderul din fiecare și le spune oamenilor povești care-i ajută să fie în contact cu sufletul lor, să-și găsească propria lor libertate, putere și pasiune. Ioan deține o certificare în coaching (Certified Professional Co-Active Coach) furnizată de CTI o școală acreditată de Federația Internațională de Coaching și o Certificare în Coaching cu Povești.