Răsvan Radu – Unicredit Ţiriac: Ai un mare handicap dacă ajungi la conducere prematur
O fire modestă, Radu nu insistă asupra calităţilor sale. Îi place foarte mult să lucreze în echipă şi vede acest lucru ca pe un mare avantaj al său. De asemenea, îi place să-şi responsabilizeze angajaţii, lăsându-i să ia singuri decizii şi să-şi asume succesele pe care le au. „Este unul dintre lucrurile pe care le-am avut dintotdeauna şi cred că ţine mai mult de personalitate decât de ceea ce înveţi la cursurile de management”, spune el.
A muncit foarte mult pentru a ajunge în actuala poziţie de management şi consideră că are, în domeniul financiar, un fundament de cunoştinţe tehnice care l-a ajutat întotdeauna. Deşi i s-a spus, nu de puţine ori, că un bun lider nu trebuie să ştie prea multe detalii tehnice, fiindcă rolul lui este să vadă imaginea de ansamblu, el a considerat că un plus de cunoştinţe oferă, de fapt, un avantaj. Își reproșează că a lucrat numai în industria bancară şi că nu a avut experienţe relevante în afara acestui sector, poate cu excepţia facultaţii, care a fost tehnică – Politehnica –, şi a primului an de activitate, timp în care a fost inginer.
Nu îi place să etaleze în public lucrurile pe care le face. Şi poate, din același motiv, nu se pricepe întotdeauna să-și felicite colegii pentru ceea ce fac. „Sunt, de multe ori, mult mai rapid în a constata ce nu fac bine, dar încerc să îmbunătăţesc acest mic defect”, mai spune CEO-ul. Radu a avut parte de o expunere extraordinară în afara țării, dar niciodată nu a lucrat, efectiv, mai mult timp, acolo. Trece asta la capitolul minusuri, pentru că prețuiește experienţa relevantă în cât mai multe medii.
Cine îl „mişcă” pe Răsvan Radu
Există oameni care îl inspiră fără a-i fi neapărat mentori. Iar printre aceştia se numără sportivii de performanţă, atât români, cât şi străini, pentru că îşi petrec o mare parte din viaţă muncind pentru a se perfecţiona şi a ajunge campioni. „M-au inspirat în ceea ce priveşte capacitatea de a munci”, explică el.
„Eşti atât de bun, pe cât de bună este echipa cu care lucrezi”, este citatul său preferat, fiind de părere că oamenii pe care-i conduce nu trebuie să fie „după chipul şi asemănarea lui”, ci cât mai diverşi, „pentru a te ajuta să vezi lucrurile din cât mai multe puncte de vedere”.
Răsvan Radu are familie, CEO-ul, echipă
Niciodată nu aduce munca acasă şi nici nu vorbeşte despre aceasta în sânul familiei. Între afaceri şi familie este o graniţă de netrecut și pentru eşecuri, și pentru succese. „În afară de familie, nu pot să spun că am foarte mulţi prieteni. Am amici cu care fac business şi cu care mă simt bine. Poate tocmai pentru că am puțini prieteni, fiecare dintre ei este foarte important”, afirmă el.
În afară de familie, nu pot să spun că am foarte mulţi prieteni. Am amici cu care fac business şi cu care mă simt bine. Poate tocmai pentru că am puțini prieteni, fiecare dintre ei este foarte
important.
Vorbind prin prisma managerului, consideră că este esențial să arzi toate etapele pentru a ajunge în vârf. „Ai un mare handicap atunci când sari peste etape sau când ajungi într-o poziţie de decizie înainte să-ţi fi venit timpul”, spune Răsvan Radu, care recunoaşte că a fost exasperat de faptul că, pentru a ajunge director plin, a trebuit să treacă şi prin funcţia de director-adjunct.
Chiar şi aşa, recomandă tuturor să aibă răbdare, să parcurgă toate etapele şi să fie pregătiţi atunci când apare oportunitatea de a avansa în carieră, fără să fie stresaţi din acest motiv. Când vine vorba despre angajaţii săi, afirmă că sunt lucruri care ar putea fi îmbunătăţite, dar nu le poate spune în final decât: „Mulţumesc! Faptul că instituţia merge bine, a avut întotdeauna profit şi a trecut cu bine criza se datorează în primul rând angajaţilor şi nu aş avea ce să le reproşez”, spune şeful UniCredit Ţiriac Bank.
Pune accent pe muncă iar sistemul meritocratic este unitatea de măsură cu care evaluează succesul unei persoane.
Îi este foarte dragă participarea la Institutul Aspen, care nu este direct legată de activitatea profesională. La fel de mult îi place să ia parte la multe activităţi de caritate pe care le organizează banca sa. Nici de la activităţi sportive nu se dă în lături, mai ales dacă la acestea UniCredit Ţiriac este partener.
Îi place să călătorească, fie că este în interes personal, fie profesional. Citeşte mult, face sport, iar din când în când o ieşire la cinema nu strică, mai ales dacă filmul îi captează atenţia. Dar el spune că oamenii învață cel mai mult din confruntarea cu propriile greşeli, mult mai multe decât ar citi din cărţi. Trebuie să încerci, chiar dacă faci greşeli. Important este să nu le repeţi”, spune şeful UCT.