Reconversia profesională. Cum pornești de la ZERO, fără pic de experiență
Motivele sunt numeroase: ai intrat în criza vârstei de 30 de ani, te-ai săturat să faci același lucruri în fiecare zi sau vrei să evadezi din monotonia care ți-a acaparat întreaga existență. Ai doar o problemă în față: trebuie s-o iei de la capăt, cu zero experiență. Ce faci?
1. Pune-te pe studiat
Nu trebuie să mergi neapărat la școală sau te te întorci în bancă ca să înveți ceva nou. Însă e necesar să începi să cunoști măcar ABC-ul noii industrii către care vrei să te îndrepți. Citește cărți sau cursuri online, consultă revistele de specialitate și intră pe blogurile de profil. Vezi dacă poți obține un certificat în zona ta de interes. Află cine lucrează deja în acest domeniu și întâlnește-te cu omul respectiv. Vezi ce presupune noua carieră, care sunt avantajele și dezavantajele. Viitorii angajatori vor observa probabil că nu ai experiență în domeniu, dar, cu toate acestea, vor avea pretenția să știi măcar în ce zonă ajungi și să-i cunoști măcar principiile de bază. Chiar dacă stăpânești domeniul la nivel superficial, tot va conta într-un dialog cu cineva care-ți poate asigura intrarea în domeniu.
2. Treci pe voluntariat
Pe lângă faptul că voluntariatul este o metodă facilă de a intra într-o industrie cu care nu ai mai avut tangențe, el te ajută să descoperi din interior cum arată de fapt domeniul ales. Cu plusuri și minusuri, cu avantaje și dezavantaje. Un voluntariat poate poate fi edificator dacă nu ai idee despre ce îți poate oferi noua zona de interes. Te poți lămuri definitiv dacă noua cale îți convine sau nu. S-ar putea să ai o surpriză plăcută și să îți dai seamă că este tot ce ai căutat, sau, din contră, să descoperi cu stupoare că sunt serioase discrepanțe între ce îți imaginai tu și ce există în realitate.
3. Networking-ul la putere
S-a demonstrat științific că până la 80% dintre joburi sunt ocupate prin recomandări directe sau în urma networkingului. Cu alte cuvinte, oamenii potriviți ce pot ajuta la momentul potrivit. Chiar dacă CV-ul tău nu iese în evidență, oamenii pe care-i cunoști te pot ajută să descoperi un domeniu nou.
4. Concetrează-te pe soft skill-uri
Tot ce ai făcut în vechea profesie nu a fost chiar degeaba. Trebuie doar să înveți să pui în practică skill-urile pe care le-ai acumulat în noul domeniu. E momentul să-ți valorifici skill-urile soft, cele care trec dincolo de competențele strict tehnice pe care le ai. Creativitatea, capacitatea de a rezolva probleme cu date puține, capabilitățile tale analitice sunt lucruri pe care le poți folosi indiferent de domeniul în care activezi.
5. Sinceritate până la capat
Managerii de HR vor observa imediat că nu ai experiență în domeniul pe care vrei să-l urmezi și că expertiza ta este în cu totul altă parte. Nu-i lăsa să se întrebe prea mult de ce ai ales să faci această mișcare de 180 de grade. Fii onest în totalitate. Explică-le de ce ai luat această decizie și ce te-a adus pe acest nou drum. Demonstrează-le că păsiunea pe care o ai, etuziasmul nativ pot fi adevarate câștiguri pentru noua organizația în care vrei să ajungi.